Personbilsmekaniker

För dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på fordon.

Kort text om filmen.

— Film (inom kort.) —

Om utbildningen:

 • Studieort: Sundsvall.
 • Anordnare: Yrkesakademin
 • Utbildningsstart: 2021-10-25
 • Sista ansökningsdag: 2021-10-03
 • Utbildningstid: 56 veckor.
 • Förkunskapskrav: Godkänt betyg i Svenska grund del 4 / Svenska som andra språk grund del 4 eller motsvarande eller högre.
  Kontakta studievägledare för kunskapstest om du anser dig ha motsvarande kunskaper. Du kan inte göra kunskapstest i en kurs som du är antagen till.
  Bedöms ha förutsättningar till att klara utbildningen. (Observera texten ovan gällande fördel med grundläggande gymnasiala kunskaper i matematik, engelska och svenska).  

Om yrket personbilsmekaniker:

Personbilsmekaniker gör felsökningar och utför service och reparationer på personbilar eller motorcyklar. För att ta reda på var felet sitter gör personbilsmekanikern en digital felsökning med hjälp av elektronisk test- och mätutrustning. Mekanikern kopplar upp sig mot bilens styrdator och med hjälp av program för felsökning kan felkoder läsas av.

Reparationsarbete innebär oftast att den del det är fel på byts ut. När felet är ett programfel i något av bilens datorprogram kodas datorerna om. Efter reparationen ser mekanikern till att allt fungerar genom en funktionskontroll vilket ibland innebär att man provkör bilen.

Arbetet kräver noggrannhet och servicekänsla. Kundkontakter ingår i arbetet. Utvecklingen inom yrket går mot att det blir alltmer elektronik och mindre mekanik för personbilsmekanikern att hantera. Man arbetar oftast med flera olika bilmärken på bilverkstäder, men det finns också personbilsmekaniker som är specialiserade på ett bilmärke.

Kontakt

Vägledare yrkesutbildning

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.