Mark- och anläggningsarbetare

Som mark- och anläggningsarbetare jobbar du utomhus året om och bygger gator, vägar, parker, trädgårdar med mera.

Att jobba inom byggbranschen är ett praktiskt arbete där resultatet av dagens arbete syns tydligt. Filmen visar exempel på olika arbetsuppgifter i olika miljöer. (1 minut.)

Om utbildningen:

  • Studieort: Sundsvall.
  • Anordnare: Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi.
  • Utbildningstid: 44 veckor.
  • Förkunskapskrav: Godkänt betyg i SFI C och pågående SFI D eller motsvarande.

Efter grundutbildningen följer färdigutbildning på ett företag inom branschen. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6 800 timmar.

Utbildningen innehåller både teori, föreläsningar och praktik (APL) för att du ska få en verklig uppfattning om och förståelse för yrket. Studietakten är heltid och du förväntas delta i daglig undervisning. Under din praktik så gäller arbetsplatsens tider.

Vill du ha ett varierat arbete och gillar att arbeta utomhus? Bli mark- och anläggningsarbetare.

Anläggning är första fasen i byggprojekt. Som mark- och anläggningsarbetare bygger du broar, kajer, tunnlar, gator, vägar, parker, trädgårdsanläggningar med stensättningar och mycket mer.

Schaktning, rörläggning och asfaltering är exempel på vanliga arbeten vid vägbyggen. Du kan stoltsera med flertalet titlar. Men oavsett vad du kallar dig har alla jobb en sak gemensamt: du jobbar utomhus, året om, så det är en fördel om du gillar frisk luft.

Jobbet kan ibland vara fysiskt, men till din hjälp har du olika maskiner och tekniskt avancerade specialinstrument.

Mark- och anläggningsarbetare finns både inom den privata och offentliga sektorn. Vill du växa i din roll som väg- och anläggningsarbetare har du stora möjligheter att utvecklas inom yrket och öppna nya dörrar för framtiden.

Om lönesättning, kunskaper och arbetsuppgifter:

Anläggningsarbetare, Arbetsförmedlingen.

Kontakt

Pelle Broman Studie- och yrkesvägledare yrkesutbildning

060-19 47 13

Christine Hedin Studie- och yrkesvägledare för interna yrkesutbildningar, barn och fritid samt vård och omsorg

060-19 47 32

Navigator, Lasarettsvägen 19

Vägledningscentrum på stan Studievägledare

Skolhusallén 9 (vi tar inte emot besök just nu)

Öppettider

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.