Mekaniker tunga fordon

För dig som är intresserad av teknik och mekanik och är serviceinriktad och noggrann.

Kort text om filmen.

— Film (inom kort.) —

Om utbildningen:

  • Studieort: Sundsvall.
  • Anordnare: Yrkesakademin
  • Utbildningsstart: 2021-10-25
  • Sista ansökningsdag: 2021-10-03
  • Utbildningstid: 60 veckor.
  • Förkunskapskrav: Godkänt betyg i Svenska grund del 4 / Svenska som    andra språk grund del 4 eller motsvarande eller högre.

Om yrket lastbilsmekaniker:

Lastbilsmekaniker arbetar med tunga fordon och mobila maskiner. Felsökning, reparation och service är de vanligaste arbetsuppgifterna. Fältservice förekommer, då åker mekanikern ut till kundens fordon för att laga det på plats. Att vara serviceinriktad och kunna kommunicera med kunder är en stor del av arbetet.

Arbetsuppgifterna för lastbils- och maskinmekaniker handlar om att serva, felsöka och reparera tunga fordon och mobila maskiner. Fordonsbranschen är teknikintensiv, vilket innebär att nya material, metoder och produkter förändrar arbetet för lastbils- och maskinmekaniker. Kunskaper inom mekanik, elektronik och IT är en förutsättning.

De vanligaste uppdragen är service och underhåll. Som lastbilsmekaniker har du ofta kundkontakter, särskilt fältmekaniker. För att spara tid och hålla nere kostnaderna servas de flesta kundernas maskiner på den arbetsplats där de håller till. Fordon och maskiner kan också gå sönder och bli stående. Då behöver fältmekanikern vara beredd på att snabbt utföra reparationer på plats, ibland under svåra trafik- och väderförhållanden.

Kontakt

Vägledare yrkesutbildning

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.