Våra yrkesutbildningar

Hos oss på vuxenutbildningen så kan du läsa yrkesutbildningar som leder till jobb. Yrkesutbildningarna har olika starter och bygger på arbetsmarknadens behov.

Hittar du inte yrkesutbildningen i kurskatalogen? Då är inte ansökan öppen. Det betyder att du inte kan söka till utbildningen vid just det tillfället. Ett tips är att gilla vår Facebooksida och hålla koll på kurskatalogen så att du inte missar ansökningstiden när den väl har öppnat. Kurskatalogen och ansökan för alla utbildningar och kurser hittar du här: Kurskatalog yrkesutbildningar

Studieort: Sundsvall.

Anordnare: Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi.

Studietid: 38 veckor.

Förkunskapskrav: Avslutad SFI D (betygsatt senast sista ansökningsdag) eller motsvarande,
B-körkort (erhållit senast sista ansökningsdag).

Det behövs nya maskinförare i hela Sverige!

Anläggningsmaskinförare arbetar vid byggandet av hus, bostadsområden, vägar och anläggningar. De kör maskiner för grävning, lastning, lossning och snöröjning. Vägbyggnad och grundläggning är huvudsakliga arbetsområden. I arbetet ingår att sköta underhåll och enklare reparationer av maskinens kringutrustning. Ibland hjälper anläggningsmaskinföraren också till med markarbeten utanför maskinen. De vanligaste anläggningsmaskinerna är grävmaskin och hjullastare. Anläggningsmaskinförare arbetar bland annat med att:

• Gräva ut husgrunder
• Gräva för bredband
• Anlägga nya värme-, vatten- och avloppsledningar
• Anlägga nya vägar och underhålla befintliga vägar
• Lasta och lossa olika typer av gods och material
• Röja snö

Anläggningsmaskiner är mycket tekniskt avancerade. I arbetet ska man kunna jobba med flera manövreringstekniker och koordinera olika rörelser samtidigt.

Kurs: Poäng
Orienteringskurs 100
Anläggningsförare 1 200
Anläggningsförare 2 200
Anläggningsförare 3 200
Anläggningsförare 4 200
Process 100
Ledningsbyggnad 200
Vägbyggnad 100
 Totalt  1300

 

Studieort: Sundsvall

Anordnare: Vuxenutbildningen Sundsvall

Förkunskapskrav: Grundläggande svenska eller svenska som andraspråk eller motsvarande. Om du önskar söka validering behöver du ha minst 1 års yrkeserfarenhet.

Utbildningen innehåller yrkespaketet Barnskötare bas 900 poäng + påbyggnad barnskötare 400 poäng. Vill du läsa till elevassistent så tillkommer kursen specialpedagogik 2.

Sökperioder:
Vecka 16-21 för start under hösten, v 33.
Vecka 42-45 för att start på våren, v 2.

Vill du ge barn och ungdomar en trygg och stimulerande tillvaro?
Efter en yrkesutbildning inom Barn- och fritid kan du direkt påbörja din yrkesbana som barnskötare. Det är en stor efterfrågan på utbildad personal inom förskolan. Du kan välja att lägga till kursen Specialpedagogik 2 för att bli elevassistent. Utbildningen vänder sig till dig som vill få kompetens att arbeta som barnskötare eller elevassistent men även dig som redan arbetar inom barn- och fritidsverksamhet men saknar behörighet.

Som barnskötare arbetar du med att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse i förskolan. Att ge omsorg, leka och vara utomhus är viktiga delar i jobbet. Du ansvarar också för kontakt med föräldrar samt utvecklar den pedagogiska planeringen tillsammans med förskolläraren.

Under utbildningen har du möjlighet att välja till yrkespaketet för elevassistent. Elevassistenter arbetar inom skolan, oftast anställd som stöd till en elev, en barngrupp eller en hel skolklass. Det kan handla om hjälp att hantera läs- och skrivsvårigheter, koncentrationssvårigheter, psykosociala svårigheter eller olika typer av funktionsnedsättningar.

Utbildningen ger 1300 gymnasiepoäng om du läser alla yrkeskurser för inriktning barnskötare. Saknar du Svenska som andraspråk 1 eller Svenska 1 sedan tidigare tillkommer en orienteringskurs yrkessvenska på 200 gymnasiepoäng, eller Svenska som andraspråk 1, 100 gymnasiepoäng eller svenska 1, 100 gymnasiepoäng.

Utbildningen är språkutvecklande genom hela studietiden och svenska eller svenska som andraspråk ingår. Utbildningen erbjuds i olika former beroende på dina förkunskaper och behov.

Lärlingsutbildning
För dig som inte har någon arbetslivserfarenhet eller mindre än ett års yrkeserfarenhet. Under utbildningstiden varvas teori med arbetsplatslärande (APL).

Valideringsutbildning
Utbildningen passar dig som har erfarenhet av arbete i pedagogiska verksamheter tex förskola, fritidsverksamhet, assistent i skola eller omsorg. Du bör ha erfarenhet av pedagogisk planering utifrån gällande styrdokument.

Under kartläggning går vi tillsammans igenom dina kunskaper och erfarenheter och utformar därefter ett individuellt studieupplägg.. Utbildningens struktur kan göra det möjligt att kombinera studier med arbete. Du har skolförlagda studier, regelbundna träffar med din mentor och arbetsplatsförlagd validering och lärande.

Jämställd utbildning
Vuxenutbildningen ser gärna en jämställd utbildning där både kvinnor och män har samma möjlighet och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling. Både kvinnor och män behövs för att klara den framtida kompetensförsörjningen inom yrkesområdet.

Yrkeskurser, sammanlagt 1300 gymnasiepoäng.

Kurs: Poäng
Grundläggande vård och omsorg 100
Hälsopedagogik 100
Barns lärande och växande 100
Kommunikation 100
Lärande och utveckling 100
Människors miljöer 100
Pedagogiska teorier och praktiker 100
Pedagogiskt ledarskap 100
Pedagogiskt arbete 200
Skapande verksamhet 100
Etnicitet och kulturmöten 100
Specialpedagogik 1 100
Specialpedagogik 2
Svenska som andraspråk 1 100
Svenska 1 100
Orienteringskurs stöd i yrkessvenska 200


*Vill du bli elevassistent tillkommer Specialpedagogik 2, 100 gymnasiepoäng.

Utbildningskatalogen: Lärling
Utbildningskatalogen: Validering 

Utbildningstid är 20 veckor på heltid.

Studieort: Sundsvall.

Anordnare: AB Taktik Sweden i Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 4/ Svenska som andraspråk grund del 4

Bartendern serverar drycker på restauranger, hotell, nattklubbar, diskotek eller pubar.

Du möter många olika sorters människor och du bör vara utåtriktad samt ha ett stort intresse för service. En bartender arbetar även med uppgifter som städning och förberedelser av barmiljön, ex att torka bord, förbereda med glas och tillreda garnering till drinkar och mycket mer.

Oavsett om du är nybörjare, genuint intresserad av bartender eller egenlärd, kommer vår utbildning att omvandla dig till en professionell bartender och ge dig kunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta som bartender.

Utbildningen innehåller både teori, föreläsningar och praktik (APL) för att du ska få en verklig uppfattning om och förståelse för yrket. Studietakten är heltid och du förväntas delta i daglig undervisning. Under din praktik så gäller arbetsplatsens tider.

Kurs Poäng
Drycker & ansvarsfull alkoholservering 100
Barteknik 100
Drycker- Specialisering 100
Service & Bemötande 1 100
Mat & Dryck i kombination 100
Totalt 500

 

Fakta om yrket
Information om yrket Bartender

Film om yrket:

Utbildningstid: 30 veckor för grundutbildningen. Efter grundutbildningen väljs inriktning mot Installation, Industri eller Larm. Då tillkommer 20-26 veckor beroende på vilken inriktning du väljer.

Studieort: Sundsvall.

Anordnare: Astar Sundsvall, Björneborgsgatan.  Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 4/ Svenska som andraspråk grund del 4

Kursstarter och sista ansökningsdag 2021: 

Start 2021-08-23 – 2022-03-18     Sista ansökan 2021-07-21

Start 2021-10-18 – 2022-05-13     Sista ansökan 2021-09-15

Elektriker arbetar med flera olika uppgifter beroende på vald inriktning. En stor del av elektrikernas arbete är tekniskt baserat men även rent hantverksmässiga inslag förekommer.

Installationselektriker – 650 gymnasiepoäng ca. 26 veckor
En installationselektriker drar in ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier.

Industrielektriker – 500 gymnasiepoäng ca. 20 veckor
Industrielektriker kallas ibland automationstekniker eller instrumenttekniker. En industrielektriker arbetar med styr- och reglerteknik inom industri. Just nu finns ett stort behov av den här kompetensen på arbetsmarknaden, det innebär såklart goda möjligheter för dig att få jobb efter utbildningen.

Larm – 500 gymnasiepoäng ca. 20 veckor
En utbildning för dig som vill arbeta som larm och säkerhetstekniker i till exempel ett elteknikföretag där huvudsysselsättningen oftast är installationer av olika slag.

15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

I utbildningen ingår en orienteringskurser på 50 poäng. Du ansöker hela utbildningen på 30 veckor men blir i första läget antagen till en 2 veckors orienteringskurs. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen. Du får mer information i antagningsbesked och vid kursstart.

Utbildningstid: 47 veckor

Studieort: Sundsvall.

Anordnare: Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi.

Bussföraren transporterar personer olika sträckor i expressbuss, flygbuss, färdtjänst eller linjetrafik. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare. Du som arbetar som bussförare bör ha egenskaper så som noggrannhet och social kompetens. Bussförare är ett ansvarsfullt yrke som ställer höga krav på kunskap och skicklighet hos dig som chaufför. Du måste vara stresstålig och det är viktigt att vara tydlig när du pratar och kommunicerar.

Utbildningen ger kompetens för buss-körkort samt YKB (Yrkeskompetensbevis), HLR (Hjärt- och lungräddning).

Du ansöker hela utbildningen på 47 veckor men blir i första läget antagen till en orienteringskurs under 3 veckor. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen.

För dig som inte har svenska som modersmål
Det kommer det att vara ett obligatoriskt inslag med studier i SFI D på din nivå samt yrkessvenska anpassat till utbildningen. För dig som inte har Svenska grundläggande – steg 4 betygsatt, tillkommer det obligatoriska studier i svenska på din nivå. Mer information om detta får du vid kursstart.

Utbildningstid är 12 veckor på heltid.

Studieort: Sundsvall.

Anordnare: AB Taktik Sweden i Vuxenutbildningens regi.

Detta är en påbyggnad av grundutbildningen Våningsvärd. Nu får du vidareutbildning inom service, servering och hotellstäd.

Du genomför många olika uppgifter för att hålla rent. Vid städning kan man damma, moppa golv, tömma papperskorgar och putsa fönster. Du kan göra rent på allt ifrån toaletter och omklädningsrum till trappuppgångar och matsalar. Du behöver kunna vara noggrann med fokus på att uppnå önskat resultat. Du behöver vara bra på att samarbeta eftersom det är vanligt att arbeta i arbetslag där ni delar upp olika arbetsuppgifter. Du måste vara serviceinriktad på så vis att du kan förstå vad kunden vill ha och kunna agera utifrån det.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta på hotell och andra typer av boenden där städ och service är en stor del av verksamheten.

Utbildningen bedrivs som klassrumsundervisning under dagtid, i fräscha lokaler i Sundsvall. 15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Utbildningen innehåller både teori och praktik (APL) för att du ska få en verklig uppfattning och förståelse av yrket.

För dig som inte har svenska som modersmål
Det kommer det att vara ett obligatoriskt inslag med studier i SFI D på din nivå samt yrkessvenska anpassat till utbildningen. För dig som inte har Svenska grundläggande – steg 4 betygsatt, tillkommer det obligatoriska studier i svenska på din nivå. Mer information om detta får du vid kursstart.

Utbildningstid är 51 veckor på heltid.

Studieort är Sundsvall.

Anordnare är Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 4/ Svenska som andraspråk grund del 4

Ett av de äldsta byggyrkena. Murare bygger upp väggar och klär hus med fasadtegel.

De flesta murare arbetar med husbyggnation. Man bygger upp väggar med block av lättbetong och klär husfasader med tegel eller puts. I arbetsuppgifterna kan också ingå en del plattsättning. Arbetet kräver god fysik. Dessutom bör man känna till att arbetet under stora delar av året kan ske utomhus och på hög höjd. Arbetsplatserna skiftar ofta och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Muraren kan specialisera sig inom mureri eller putsning. Murare kan också arbeta med inredningsjobb, till exempel innerväggar av tegel eller puts, murverk för öppna spisar och skorstenar eller montering av kaminer och kakelugnar. Murare kan också utföra plattsättning av golv och väggar med kakel och klinkers.

Murare arbetar även med renovering av fasader och skorstenar. Fasadrenovering kan innefatta allt från rengöring och reparationer av tegel- eller putsade fasader, till mer omfattande fasadrenoveringar. Det kan handla om att riva den gamla putsen för att lägga på en ny putsyta eller tilläggsisolera en fasad med olika putssystem.

Efter utbildningen söker du anställning som lärling. Körkort rekommenderas för att underlätta möjligheten till APL-plats samt anställning efter utbildningen.

I utbildningen ingår en orienteringskurs på 100 poäng. Du ansöker hela utbildningen på 51 veckor men blir i första läget antagen till en 3 veckors orienteringskurs. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen. Mer information i Antagningsbesked och vid kursstart. 15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Utbildningstid är 51 veckor på heltid.

Studieort är Sundsvall.

Anordnare är Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 4/ Svenska som andraspråk grund del 4

Plattsättare skapar och renoverar badrum, kök och andra ytor med noggrant underarbete och millimeterprecision.

Plattsättarens huvudsakliga uppgift är att klä väggar och golv med klinker eller andra former av plattor. Ofta utförs även det underarbete som måste göras före själva plattsättningen, det vill säga slipning och spackling. Arbetsplatsen kan utgöras av allt från ett litet badrum till en stor simhall. Det ingår mycket planering och förberedelser där mätning av ytor är en viktig uppgift. Före monteringen av plattor gör plattsättaren ett omfattande och noggrant underarbete som innehåller många moment inom rivning och uppbyggnad. En viktig del av arbetet är att lägga tätskikt (fuktisolering) på väggar och golv enligt särskilda föreskrifter.

En plattsättare jobbar ofta efter ritning. Sinne för form och färg är en fördel. Resor till arbete utanför hemorten är vanlig.

I utbildningen ingår en orienteringskurs på 100 poäng. Du ansöker hela utbildningen på 51 veckor men blir i första läget antagen till en 3 veckors orienteringskurs. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen. Mer information i Antagningsbesked och vid kursstart.

15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Utbildningstid är 48 veckor på heltid.

Studieort är Sundsvall.

Anordnare är AB Taktik Sweden i Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 4/ Svenska som andraspråk grund del 4 och Engelska grund del 4 eller motsvarande.

Den här utbildningen är för dig som tycker om att möta gäster.

Turismen är viktig i näringslivet och omfattar arbetsområden inom besöks- och resenäringen: bo, äta, göra, resa och sälja. Utbildningen ger dig kunskap i hur du bemöter olika gästers krav på service samt skapar goda kundrelationer. Du lär dig om olika verksamheter, roller och arbetsuppgifter inom resenäringen. Om reseproduktion, marknadsföring och försäljning.

Efter utbildningen kan du arbeta på turistbyråer, hotellreceptioner, biljettkontor eller direkt mot gäst inom ett turistföretag. Arbetet kan till exempel omfatta att ta emot gäster och kunder vid incheckning och utcheckning, kassahantering och rumsbokning samt bemötande av gäster i olika situationer. Att planera, organisera och genomföra möten, aktiviteter och evenemang.

Utbildningen bedrivs som klassrumsundervisning under dagtid i fräscha lokaler i Sundsvall. 15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Utbildningen innehåller både teori och praktik (APL) för att du ska få en verklig uppfattning och förståelse för olika arbetsuppgifter och kunna utveckla dina förmågor.

Utbildningstid är 51 veckor på heltid.

Studieort: Sundsvall

Utbildningsanordnare: Astar, brandstation bar och matsalar Sundsvall. I Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 4/ Svenska som andraspråk grund del 4

Kursstart 2021: 2021-04-12

Sista ansökningsdag: 2021-03-10

Om du vill lära dig om bra råvaror, tillagning, dryck, servering, service eller entreprenörskap är restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig!

Hos oss får du lära dig om bra råvaror och hur man tillagar dem, om dryck, servering, service och entreprenörskap. Du får också möjlighet att utveckla din kreativitet och testa dina idéer inom matlagning.

I vår egen restaurang lär du dig grunderna i ett metodkök, att laga mat, ta emot beställningar och servera gäster. Vi blandar teori med praktik och det bidrar till ett omväxlande lärande. Bland annat läser du kurser som ger dig kunskaper i hygien, näringslära, försäljning, service, specialkost och alkoholservering.

Vi har ett nära samarbete med restaurangbranschen, vilket ger dig ett försprång på arbetsmarknaden, både nationellt och internationellt. Genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) kommer du i kontakt med yrkeslivet och får öva på dina färdigheter ytterligare. 15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Utbildningstiden kan variera, vänligen se i vår kurskatalog.

Studieort: Sundsvall.

Anordnare: AB Taktik Sweden i Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 4/ Svenska som andraspråk grund del 4

Är du social, serviceinriktad och tycker om att möta människor i restaurangmiljö varje dag? Då kan denna utbildning vara något för dig!

Som Servitris/ servitör serverar du gäster på restauranger, hotell, nattklubbar, diskotek eller pubar. Du möter många olika sorters människor och du bör vara utåtriktad samt ha ett stort intresse för service. En servitör/servitris arbetar även med uppgifter som förberedelser av serveringsmiljön, ex att duka bord, torka bord, förbereda med glas och mycket mer.

Oavsett om du är nybörjare, genuint intresserad av serveringsyrket eller egenlärd, kommer vår utbildning att omvandla dig till en professionell servitris/ servitör och ger dig kunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta som servitör/ servitris.

Utbildningen innehåller både teori, föreläsningar och praktik (APL) för att du ska få en verklig uppfattning om och förståelse för yrket. Studietakten är heltid och du förväntas delta i daglig undervisning. Under din praktik så gäller arbetsplatsens tider. Efter avslutad utbildning kan du arbeta på alla typer av restauranger eller krogar där servering förekommer. Studietakten är heltid och du förväntas delta i daglig undervisning. Under din praktik så gäller arbetsplatsens tider.

Utbildningstiden kan variera, vänligen se i vår kurskatalog.

Studieort: Sundsvall.

Anordnare: Dille Gård.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 2/ Svenska som andraspråk grund del 2.
B-körkort (erhållit senast sista ansökningsdag)

Ett självständigt yrke för den som gillar teknik och trivs i skogen.

Skogsmaskinförare arbetar i skogen med att gallra, avverka och transportera virke ut till platser där det sen hämtas med lastbil. Till hjälp i arbetet har man skogsmaskiner såsom skördare och skotare. Som skogsmaskinförare arbetar man med stort eget ansvar. Man be­höver kunskaper både om maskiner och teknik och om skogen man arbetar i.

I utbildningen ingår kurser som ger certifieringar, Bland annat kurserna Grönt kort/kultur och miljöhänsyn, Heta arbeten samt Motorsåg AB.

Utbildningen innehåller både teori, föreläsningar och praktik (APL) för att du ska få en verklig uppfattning om och förståelse för yrket. Studietakten är heltid och du förväntas delta i daglig undervisning. Under din praktik så gäller arbetsplatsens tider.

Kurs Poäng
Orienteringskurs intro skog 100
Motorsåg 25
Virkeslära 50
Terrängtransporter 100
Virkestransport med skotare 100
Virkestransport med skotare 100
Skogsmaskiner spec 200
Yrkessvenska 100
Totalt 775

 

Film om yrket:

Utbildningstid kan variera. Se vår kurskatalog.

Studieort är Sundsvall.

Anordnare är Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Svenska grund del 4/ Svenska som andraspråk grund del 4

Byggbranschens största yrkesgrupp med varierande uppgifter under hela byggprocessen.

Träarbetare (tidigare kallat snickare) arbetar med nyproduktion, ombyggnation och renovering av bostäder och lokaler. Det kan vara småhus, lägenhetshus, kontorslokaler, industrilokaler och sjukhus. Träarbetare arbetar även med anläggningsarbeten, till exempel brobyggen. Träarbetaren har många olika uppgifter under hela byggprocessen, från grundläggning till det att bygget är klart med inredning och taktäckning.

Arbetsuppgifterna varierar. Det kan exempelvis handla om formsättning av väggar och pelare, spikning av tak samt montering av dörrar, fönster och olika skivor. De flesta arbeten utgår från en färdig ritning. Utomhusarbeten förekommer i stor utsträckning. Träarbetaren bör ha en god fysik och vara beredd på att ofta byta arbetsplats. Resor till arbete utanför hemorten är vanlig.

Efter utbildningen söker du anställning som lärling. Körkort rekommenderas för att underlätta möjligheten till APL-plats samt anställning efter utbildningen.

I utbildningen ingår en orienteringskurs på 100 poäng. Du ansöker hela utbildningen på 51 veckor men blir i första läget antagen till en 3 veckors orienteringskurs. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen. Mer information i Antagningsbesked och vid kursstart. 15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Utbildningstiden kan variera, vänligen se i vår kurskatalog.

Studieort: Sundsvall.

Anordnare: Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi.

Förkunskapskrav: Godkänt betyg i SFI C och pågående SFI D eller motsvarande.

Vill du ha ett varierat arbete och gillar att arbeta utomhus? Bli väg- och anläggningsarbetare!

Anläggning är första fasen i byggprojekt. Som väg- och anläggningsarbetare bygger du broar, kajer, tunnlar, gator, vägar, parker, trädgårdsanläggningar med stensättningar och mycket mer. Schaktning, rörläggning och asfaltering är exempel på vanliga arbeten vid vägbyggen. Du kan stoltsera med flertalet titlar. Men oavsett vad du kallar dig har alla jobb en sak gemensamt: du jobbar utomhus, året om, så det är en fördel om du gillar frisk luft.

Jobbet kan ibland vara fysiskt, men till din hjälp har du olika maskiner och tekniskt avancerade specialinstrument. Väg- och anläggningsarbetare finns både inom den privata och offentliga sektorn. Vill du växa i din roll som väg- och anläggningsarbetare har du stora möjligheter att utvecklas inom yrket och öppna nya dörrar för framtiden. Efter grundutbildningen följer färdigutbildning på ett företag inom branschen. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6 800 timmar. Utbildningen innehåller både teori, föreläsningar och praktik (APL) för att du ska få en verklig uppfattning om och förståelse för yrket. Studietakten är heltid och du förväntas delta i daglig undervisning. Under din praktik så gäller arbetsplatsens tider.

Utbildningstid kan variera.

Studieort är Sundsvall.

Anordnare är Yrkesakademin i Vuxenutbildningens regi

Förkunskapskrav: Godkänt betyg i SFI C och pågående SFI D eller motsvarande.
Fyllda 24 år vid utbildningens start.
Svenskt B-körkort minst 1 år, behörighet B eller högre.

En lastbilsförare kan arbeta åt nästan vilket företag som helst som är i behov av transport. Det kan innebära allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. Som lastbilsförare kan du med sannolikhet komma att jobba längre pass, resa genom hela landet och kanske till och med utanför landsgränserna. Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter så att du efter utbildningen kan arbeta serviceinriktat, säkert samt kvalitets- och miljömedvetet som yrkesförare.

Utbildningen ger kompetens för C- och CE-kort samt YKB (Yrkes Kompetens Bevis), ADR-transport av farligt gods, Truckkort A-B-C, HLR-Hjärt och lungräddning samt APV – Arbete på väg.

Du ansöker hela utbildningen på 40 veckor men blir i första läget antagen till en orienteringskurs under 3 veckor. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen. 15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

För dig som inte har svenska som modersmål
Det kommer det att vara ett obligatoriskt inslag med studier i SFI D på din nivå samt yrkessvenska anpassat till utbildningen. För dig som inte har Svenska grundläggande – steg 4 betygsatt, kan det eventuellt tillkomma studier i svenska på din nivå. Mer information om detta får du vid kursstart.

Från och med 1 juli 2021 har Skolverket arbetat fram nya yrkespaket för Undersköterska och Vårdbiträde. Yrkespaketet Undersköterska reguljär omfattar 1600 poäng.

Har du läst kurser i den tidigare utbildningen (före 1 juli 2021) och vill läsa klart till undersköterska, genomförs en kartläggning efter antagningen för att planera vilka kurser du behöver läsa i den nya utbildningen.

Utbildningstid är ca 60 veckor på heltid om du läser alla kurser i Yrkespaketet Undersköterska i reguljär utbildning. Utbildningen startar varje höst och vår.

Sökperioder:
Vecka 16-21 för höststarten
Vecka 42-45 för vårstarten

Studiestödspoäng 1600 gymnasiepoäng om du läser alla kurser i yrkespaketet.

Studieort är Sundsvall.

Förkunskapskrav för reguljär och validering: Grundläggande svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande.
Förkunskapskrav för språk och arbetsintegrerad är: Svenska grund del 2/ Svenska som andraspråk grund del 2

Är du intresserad av människor och vill ha ett givande och spännande yrke?

Vård- och omsorgsutbildningen är en yrkesutbildning som vänder sig till dig som vill arbeta inom äldreomsorg, stöd och omsorg, psykiatri eller äldreomsorg.

Vård- och omsorgspersonal arbetar närmast vårdtagaren. Som vård- och omsorgspersonal har du en betydelsefull roll för personers omvårdnad med målet att bevara och återställa människors hälsa. Du kan arbeta på sjukhus, i hemmet, på boenden eller hos privata vårdgivare. Dina arbetsuppgifter kan bland annat innefatta personlig vård, stöd i dagliga rutiner och kommunikation, läkemedelshantering, planering och dokumentation, aktivering och pedagogisk vägledning.

Efter avslutad utbildning har du förståelse för hur olika livsvillkor, kulturer och religioner påverkar människor. Du har även kunskap om hur människor fungerar biologiskt, psykologiskt och socialt.

Individuell studieplan: Utbildningen erbjuds i olika former beroende på dina förkunskaper och behov. Samtliga elever startar med kartläggning och individuell studieplanering. Vuxenutbildning ska enligt skollagen utformas utifrån den enskilda elevens studieplan och därför kan utbildningstiden variera.

Reguljär: För dig som inte har någon arbetslivserfarenhet, har mindre än ett års yrkeserfarenhet inom vård och omsorg eller önskar mer lärarledd undervisning. Under utbildningstiden varvas teori med arbetsplatslärande (APL).

Valideringsutbildning: För dig som har arbetat inom vård och omsorg under minst 1 år, där du skaffat dig och har praktisk och/eller teoretisk kompetens. Gärna inom flera områden/arbetsplatser. Du bör även ha förmåga att studera i hög takt och klarar mycket självstudier.

Språk- och arbetsintegrerad utbildning: Utbildningen vänder sig i första hand till dig som är ny i det svenska språket och har ett intresse av att arbeta inom vård och omsorg. Det innebär att vi kommer att arbeta mycket med det svenska språket och yrkesspråket under utbildningen.

Uppdragsutbildning/statsbidragsutbildning: Vuxenutbildningen har nära samarbete med arbetslivet och vi genomför också uppdragsutbildningar för medarbetare inom Sundsvall och Timrå kommun. Detta för att bidra ytterligare till kompetensförsörjningsbehovet inom vård och omsorg. Kontakta din närmaste chef i din verksamhet för att höra om vi har några utbildningar på gång tillsammans.

Vuxenutbildningen är del av Vård- och Omsorgscollege södra Västernorrland, där fackförbund, Regionen- och kommunala arbetsgivare är samarbetspartners. Tillsammans arbetar vi med att kvalitetsutveckla utbildningen för att ge eleverna de kompetenser de behöver för att möta framtidens krav och behov på arbetsmarknaden.

Utbildningen är certifierad av Vård- och omsorgscollege. Certifieringen innebär en kvalitetsgaranti för både den studerande och för arbetsgivaren.

När eleven har genomfört alla kurser med godkända betyg erhåller hen ett diplom.

Läs mer om certifieringen på www.vo-college.se

Jämställd utbildning: Vuxenutbildningen ser gärna en jämställd utbildning där både kvinnor och män har samma möjlighet och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling. Både kvinnor och män behövs för att klara den framtida kompetensförsörjningen inom yrkesområdet.

Utbildningskatalogen: Reguljär (Länk kommer)
Utbildningskatalogen: Validering (Länk kommer)
Utbildningskatalogen: Språk- och arbetsintegrerad

 

 

 

 

Kontakt

Pelle Broman Studie- och yrkesvägledare yrkesutbildning

060-19 47 13

Christine Hedin Studie- och yrkesvägledare för interna yrkesutbildningar, barn och fritid samt vård och omsorg

060-19 47 32

Navigator, Lasarettsvägen 19

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.