Olika vägar till yrken och utbildning

Utöver våra yrkesutbildningar på vuxenutbildningen så finns det en mängd olika vägar som kan leda till ett nytt yrke och nya spännande utmaningar.

Om du är arbetslös och inskriven på arbetsförmedlingen kan du ha möjlighet att få gå en arbetsmarknadsutbildning. Du måste dock uppfylla vissa krav. Kontakta arbetsförmedlingen för mer information.

Här kan du få mer information och se utbudet av utbildningar: Arbetsmarknadsutbildningar

Folkhögskola vänder sig till vuxna och är öppen för alla. En viktig del är att du är med och påverkar utbildningen. Samtal och diskussioner är viktiga och kursdeltagarna lär av varandra. Inom folkhögskolan kan du studera på grund- eller gymnasienivå. Vissa folkhögskolor erbjuder även yrkesinriktade utbildningar.

Här kan du få mer information och se utbudet av kurser och utbildningar: Folkhögskola

Inom universitet och högskola erbjuds en stor mängd utbildningar för dig som vill gå vidare och studera för att skaffa dig en akademisk utbildning. För att kunna söka till universitet behöver du vanligtvis grundläggande behörighet till högskolestudier, men ibland kan det även krävas särskild behörighet. Utbildning på universitet/högskola är eftergymnasial, men tänk på att du kan omfattas av olika regler baserat på din utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet.

Mer information om olika utbildningar och kurser på universitet/högskola kan du hitta här:

Studera.nu

antagning.se

Du som hoppat av gymnasiet eller aldrig började, men kanske jobbat och gått någon annan utbildning som inte i sig ger behörighet till högskolestudier, har ändå möjlighet att söka till högskolan.

Du kan läsa mer om reell kompetens här: Reell kompetens

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform som finns inom en rad olika branscher. Utmärkande för YH-utbildningarna är att de har en stark anknytning till arbetslivet och dess kompetensbehov. Inom yrkeshögskolan varvas därför teori med praktik på de flesta utbildningarna. Praktiken kallas LIA och är förlagd ute på en arbetsplats.

Under LIA-perioderna utbildas du på arbetsplatsen under handledning av arbetsgivaren. Det innebär att du får vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö

Här kan du hitta mer information om YH och göra din ansökan: Yrkeshögskola

Kontakt

Vägledare yrkesutbildning

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.