Ansökan till yrkesutbildning
Stegen från webbansökan till antagningsbesked.
Steg 1. Webbansökan
Om du har hittat din drömutbildning så gör du din ansökan till yrkesutbildningen här: Webbansökan yrkesutbildning
Kom ihåg att bifoga tidigare betyg från grundskola eller gymnasiet eller utlåtande om utländsk utbildning från universitets- och högskolerådet (UHR).
Steg 2. Ansökan behandlas
Vi behandlar alla inkomna ansökningar efter sista ansökningsdagen. Vi kontrollerar att din ansökan är komplett. Ibland behöver du exempelvis bifoga tidigare betyg. Om din ansökan inte är komplett kan vi inte behandla den. I webbansökan kan du se vilka dokument vi behöver.
Vi granskar att du är behörig enligt skollagen. Du måste uppfylla fyra grundkrav:
- 20 år eller slutfört gymnasium – Du är behörig från och med andra kalenderhalvåret (1 juli) det år du fyller 20 år. Om du har slutfört gymnasiet (med gymnasieexamen eller studiebevis) är du behörig även om du är yngre än 20. Det kan också finnas särskilda skäl för dig som inte har slutfört gymnasiet, och i så fall beslutar rektor.
- Folkbokförd i en kommun – Du ska vara bosatt i Sverige och folkbokförd i en kommun.
Du får inte läsa det du redan kan – En förutsättning är att du saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Du som redan har ett godkänt betyg från gymnasiet får endast läsa kursen på nytt om det finns särskilda skäl. Du kan dock alltid göra en prövning. - Du ska ha förutsättningar att klara utbildningen – Vilken nivå kan du börja på? I lagtexten står att du ska ha “förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen”. Många kurser bygger på varandra och då ska du ha kunskaper motsvarande den underliggande kursen. Läs mer om behörighet till yrkesutbildning i skollagen, kapitel 20, paragraf 19-20 på www.riksdagen.se
Steg 3. Vem får en utbildningsplats?
Om alla behöriga sökande inte kan tas emot till en yrkesutbildning med stadsbidrag ska företräde ges till den som har kort tidigare utbildning och en svag ställning på arbetsmarknaden.
Läs mer om urval enligt Förordning om statsbidrag för yrkesinriktad utbildning, paragraf 10 i förordningen (2016:937) på www.riksdagen.se
Steg 4. Antagningsbesked
Besked om du har blivit antagen eller inte skickar vi till den e-post som du har angett i ansökan. Besked skickas ut cirka 1-2 veckor innan kursstart.
Läs mer om hur du kan överklaga ett beslut.
Vill du tacka nej så gör det så snart som möjligt. Kontaktuppgifter står i beskedet.
Kontakt
Christine Hedin Studie- och yrkesvägledare för interna yrkesutbildningar, barn och fritid samt vård och omsorg
060-19 47 32Navigator, Lasarettsvägen 19