Elektriker – Grund

med senare inriktning mot Installation, Industri eller Larm.

Elektriker arbetar med flera olika uppgifter beroende på vald inriktning. En stor del av elektrikernas arbete är tekniskt baserat men även rent hantverksmässiga inslag förekommer.

Efter grundutbildningen väljer du någon av nedanstående inriktningar:

Installationselektriker – 650 gymnasiepoäng ca. 26 veckor

En installationselektriker drar in ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier.

Industrielektriker – 500 gymnasiepoäng ca. 20 veckor

Industrielektriker kallas ibland automationstekniker eller instrumenttekniker. En industrielektriker arbetar med styr- och reglerteknik inom industri. Just nu finns ett stort behov av den här kompetensen på arbetsmarknaden, det innebär såklart goda möjligheter för dig att få jobb efter utbildningen.

Larm – 500 gymnasiepoäng ca. 20 veckor

En utbildning för dig som vill arbeta som larm och säkerhetstekniker i till exempel ett elteknikföretag där huvudsysselsättningen oftast är installationer av olika slag.

Utbildningstid: 30 veckor för grundutbildningen. Sedan tillkommer 20-26 veckor beroende på vilken inriktning du väljer.

Studiestödspoäng är 750 för grundutbildningen.

Studieort är Sundsvall.

Anordnare är Astar i Vuxenutbildningens regi.

15% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats. Där får du träna på de praktiska momenten och omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

I utbildningen ingår en orienteringskurser på 50 poäng. Du ansöker hela utbildningen på 30 veckor men blir i första läget antagen till en 2 veckors orienteringskurs. Om du efter orienteringskursen bedöms ha förutsättningar att klara av resterande utbildning blir du automatiskt antagen till fortsättningen. Du får mer information i antagningsbesked och vid kursstart.

Orienteringskurs 1c 50p

Praktisk ellära 100p

Elektromekanik 100p

Datorteknik 1a 100p

Mekatronik 1 100p

Elkraftteknik 100p

Energiteknik 1 100p

Servicekunskap 100p

Avslutad och betygsatt Svenska grund del 4 / Svenska som andra språk grund del 4 eller högre.

Eftersom El-utbildningen är tekniskt baserad är det en fördel med goda kunskaper i framförallt matematik, men även i svenska och engelska. Detta för att du ska ha goda förutsättningar för att klara utbildningen.

Se vår kurskatalog

Karens

Vuxenutbildningen har infört karens för de personer som avslutat en yrkesutbildning och vill läsa ytterligare yrkesutbildning. Det innebär att du måste vänta 6 månader innan du kan söka en ny yrkesutbildning.

 

 

Kontakt

Pelle Broman Studie- och yrkesvägledare yrkesutbildning

060-19 47 13

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.