Prövning Lärvux

Om du vill höja ditt betyg eller få betyg i en kurs du inte har läst tidigare kan du läsa in kursen på egen hand och göra en prövning.

Prövningen omfattar hela kursen enligt den nationella kursplanen. När du gjort prövningen får du ett betyg.

En prövning kostar 500 kronor om du:
-Inte tidigare läst kursen eller
-Har läst en kurs och har ett godkänt betyg i kursen.

Du betalar avgiften i samband med anmälan. Avgiften återbetalas inte och går inte att flytta till ett annat tillfälle. Om skolan behöver ställa in på grund av ökad smittspridning av covid-19 återbetalas avgiften.

Prövningen är kostnadsfri om du är:
-Elev på vuxenutbildningen och som har fått betyget F på den kurs prövningen gäller eller
-Elev på vuxenutbildningen och som, inom ramen för en kurs, genomgår prövning efter validering.

Det är inte möjligt att samtidigt vara inskriven på kursen du vill pröva. Vill du göra en prövning behöver du avbryta kursen innan du anmäler dig. Observera att du inte kan få studiemedel för prövningen.

Prövningsdatum hösten 2022 Sista anmälningsdag 
Anmälan öppnar i maj.

 

1.Studievägledning
Är du osäker på vilken kurs du ska genomföra prövning i kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare. För olika kontaktsätt se fliken, besök och kontakta oss.

2.Anmälan
Du anmäler dig via e-tjänsten. Du kan bara anmäla dig till 1 ämne per prövningsdatum.

3.Efter anmälan
Senast 2 veckor efter att sista anmälningsdagen har passerat får du bekräftelse att vi registrerat dig för prövning via e-tjänsten. Efter detta kommer utbildningsanordnaren, cirka 2 veckor innan prövning, att mejla dig information kring prövningen.

4.Egen förberedelse
Du ansvarar själv för att läsa in de kunskaper som motsvaras av kursplanen. I en prövning ingår ingen undervisning. Du får ingen handledning eller hjälp med att ta dig an kursinnehållet. För att ta del av kursens innehåll och kunskapskrav besök skolverkets hemsida.

5.Prövningen
Själva prövningen kan se ut på olika sätt. Både skriftliga och muntliga delar kan ingå och kan bestå av ett eller flera tillfällen. Bedömningen utgår alltid från de nationella kunskapskraven. När alla uppgifter är fullföljda har läraren två veckor på sig att sätta betyg.

6.Efteråt
Efter 2 veckor och fullgjord prövning utfärdas betyg i kursen.

Vi erbjuder prövning i de kurser som finns i kurskatalogen.

För att ta del av kursutbudet se vår kurskatalog

Anmälan till höstens prövningstillfällen öppnar i maj.


Du som vill genomföra en prövning kan vända dig till vilken vuxenutbildning du vill i Sverige. Du får själv söka efter information kring vilken kommun som erbjuder prövning i kursen du vill pröva.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.