Ansökan till studier på gymnasienivå

Stegen från webbansökan till antagningsbesked.

Alla våra kurser på gymnasienivå hittar du i vår internetbaserade kurskatalog. Du som söker platsbundna kurser som löper över sommaren, tänk på att det är sommaruppehåll mellan 29 juni till 2 augusti 2020.

När du skapar ett konto och skickar in en ansökan skapar du din studieplan. Studieplanen beskriver mål med studierna. I ansökan motiverar du varför du vill studera, det är viktigt att du fyller i studieplanen korrekt.

Sök endast de kurser du behöver söka, du måste inte studera på heltid. Man kan läsa 1 kurs i taget om man vill.

Vi kommer inte att bevilja dig att bli antagen till mer än 100%. Endast om särskilda skäl föreligger kan rektor besluta om att mer än 100% studietakt beviljas. Vi tittar då på vad du skrivit i din studieplan och gör en bedömning om du har förutsättningar att tillgodogöra dig de kurser du sökt. Vi tittar även på dina tidigare studieresultat i vår bedömning.

Kom ihåg att bifoga tidigare betyg från grundskola eller gymnasiet eller utlåtande om utländsk utbildning från universitets- och högskolerådet (UHR).

Vi behandlar alla inkomna ansökningar efter sista ansökningsdagen. Vi kontrollerar att din ansökan är komplett. Ibland behöver du exempelvis bifoga tidigare betyg. Om din ansökan inte är komplett kan vi inte behandla den. I webbansökan kan du se vilka dokument vi behöver.

Vi granskar att du är behörig enligt skollagen. Du måste uppfylla fyra grundkrav:

  1. 20 år eller slutfört gymnasium – Du är behörig från och med andra kalenderhalvåret (1 juli) det år du fyller 20 år. Om du har slutfört gymnasiet (med gymnasieexamen eller studiebevis) är du behörig även om du är yngre än 20. Det kan också finnas särskilda skäl för dig som inte har slutfört gymnasiet, och i så fall beslutar rektor.
  2. Folkbokförd i en kommun – Du ska vara bosatt i Sverige och folkbokförd i en kommun.
  3. Du får inte läsa det du redan kan – En förutsättning är att du saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Du som redan har ett godkänt betyg från gymnasiet får endast läsa kursen på nytt om det finns särskilda skäl. Du kan dock alltid göra en prövning.
  4. Du ska ha förutsättningar att klara utbildningen – Vilken nivå kan du börja på? I lagtexten står att du ska ha “förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen”. Många kurser bygger på varandra och då ska du ha kunskaper motsvarande den underliggande kursen.

Läs mer om behörighet till studier på gymnasienivå i skollagen, kapitel 20, paragraf 19-20 på www.riksdagen.se

Urval ska inte göras om du har rätt att delta enligt texten ovan.

Däremot får urval göras på icke rättighetslagstiftad utbildning. Om utbildningsplatserna inte räcker till alla görs ett urval baserat på de uppgifter du lämnar i ansökan. Kommunen kan även sakna ekonomiska möjligheter att ta emot alla som söker.

Företräde ges till den sökande som har kort tidigare utbildning och som:

  1. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
  2. behöver utbildningen för att komplettera ett reducerat program eller för annan behörighetskomplettering, eller
  3. behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet eller planerat yrkesval.

Läs mer om urval enligt Förordning om vuxenutbildning, kapitel 3, paragraf 7 på www.riksdagen.se

Ditt antagningsbesked publiceras cirka 1-2 veckor innan kursstart i ditt Studerandekonto. Du får även en notifikation till den mejladress du angett i webbansökan. I beskedet kan du se om du blivit antagen eller inte. Om du inte blivit antagen kan du se varför.

Läs mer om hur du kan överklaga ett beslut.

Vill du tacka nej så gör det så snart som möjligt. Kontaktuppgifter står i antagningsbeskedet.

 

Kontakt

Vägledningscentrum på stan Studievägledare

Skolhusallén 9 (vi tar inte emot besök just nu)

Öppettider

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.