Ansökan till studier på grundläggande nivå

Stegen från webbansökan till antagningsbesked.

 

Alla våra kurser på grundläggande nivå hittar du i vår internetbaserade kurskatalog.

När du skapar ett konto och skickar in en ansökan skapar du din studieplan. Studieplanen beskriver mål med studierna. I ansökan motiverar du varför du vill studera, det är viktigt att du fyller i studieplanen korrekt.

Sök endast de kurser du behöver söka, du måste inte studera på heltid. Man kan läsa 1 kurs i taget om man vill.

Vi kommer inte att bevilja dig att bli antagen till mer än 100%. Endast om särskilda skäl föreligger kan rektor besluta om att mer än 100% studietakt beviljas. Vi tittar då på vad du skrivit i din studieplan och gör en bedömning om du har förutsättningar att tillgodogöra dig de kurser du sökt. Vi tittar även på dina tidigare studieresultat i vår bedömning.

Kom ihåg att bifoga tidigare betyg från grundskola eller gymnasiet eller utlåtande om utländsk utbildning från universitets- och högskolerådet.

Vi behandlar alla inkomna ansökningar efter sista ansökningsdagen. Vi kontrollerar att din ansökan är komplett. Ibland behöver du exempelvis bifoga tidigare betyg. Om din ansökan inte är komplett kan vi inte behandla den. I webbansökan kan du se vilka dokument vi behöver.

Vi granskar att du är behörig enligt skollagen. Enligt skollagen är utbildning på grundläggande nivå en rättighet om du fyllt 20 år och:

  • är bosatt i Sverige,
  • saknar sådana kunskaper som normalt uppnås i den svenska grundskolan, och
  • har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Läs mer om behörighet till studie på grundläggande nivå i skollagen, kapitel 20, paragraf 11 på www.riksdagen.se

 

Ditt antagningsbesked publiceras cirka 1-2 veckor innan kursstart i Mina sidor. Du får även en notifikation till den mejladress du angett i webbansökan. I beskedet kan du se om du blivit antagen eller inte. Om du inte blivit antagen kan du se varför.

Läs mer om hur du kan överklaga ett beslut.

Vill du tacka nej så gör det så snart som möjligt. Kontaktuppgifter står i antagningsbeskedet.

 

Kontakt

Vägledningscentrum på stan Studievägledare

Skolhusallén 9 (vi tar inte emot besök just nu)

Öppettider

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.