Stråk

Inom stråkämnet kan du välja att spela fiol, altfiol, cello eller kontrabas.

Fiol, eller violin som den också kallas, är ett instrument som förekommer i många olika sorters musik, bland annat folkmusik, klassisk, pop och jazz. Den är ett viktigt orkester- och soloinstrument. Se Kungliga Filharmonikernas presentation av symfoniorkesterns instrument fiol (violin).

Altfiol, eller viola som den också kallas, är fiolens storasyster. Den har en större kropp och klangen är djupare och mörkare. Att spela altfiol skiljer sig inte så mycket mot att spela fiol förutom storleken och att altfiolen har en egen klav för sina noter. Man kan, precis som på fiol, spela all sorts musik på altfiolen. Den har en given plats i en stråkorkester tillsammans med fiol, cello och kontrabas och är ett av instrumenten i en stråkkvartett. Se Kungliga Filharmonikernas presentation av symfoniorkesterns instrument altfiol (viola).

Cello, eller violoncell som den också kallas, ligger tonmässigt nära människorösten. I orkestersammanhang har den en viktig roll både som soloinstrument och som basinstrument. Cellon ingår också som ett av instrumenten i en stråkkvartett. Se Kungliga Filharmonikernas presentation av symfoniorkesterns instrument cello (violoncell).

Kontrabasen är det största av stråkinstrumenten och har också den mörkaste klangen. Den passar utmärkt som orkesterinstrument eller i mindre ensembler och band, men naturligtvis finns det även musik som är skriven för solobas. Ofta ser man kontrabasen i klassiska symfoniorkestrar och inom jazzen. Se Kungliga Filharmonikernas presentation av symfoniorkesterns instrument kontrabas.

Grund
I början har du din lektion enskilt eller i en mindre grupp på Kulturskolan eller på din skola. Så snart du lärt dig grunderna får du, utöver din lektion, dessutom spela och utvecklas i någon av våra stråkorkestrar på Kulturskolan. Där får du spela musik i olika stilar och vara med på roliga konserter.

Fortsättning
Efter grundkursen finns det möjlighet för dig som visat intresse att få gå en fortsättningskurs. Här får du utveckla speltekniken och uttrycket genom enskilda lektioner, i orkestrar med repertoar i stigande svårighetsgrad, och genom framträdanden i större sammanhang.

Fördjupning
För dig som sedan är beredd att satsa ytterligare kan vi erbjuda en fördjupningskurs eller fördjupningslinje där du erbjuds längre lektionstid. Här förväntas du utveckla en mer avancerad teknik och konstnärligt uttryck i både ditt solo- och orkesterspel, lära dig mer om musikteori samt ta ansvar som stämledare. Undervisningen kan också vara förberedande för fortsatta högre musikstudier på musikgymnasium med riksintag, folkhögskola eller musikhögskola.

Hyra eller köpa instrument
Alla stråkinstrument finns i mindre storlekar och kan hyras från Kulturskolan till en kostnad av 500 kronor per termin. När du kan ha ett fullstort instrument rekommenderar vi att du i samråd med din lärare köper ett eget instrument. Du behöver också införskaffa några spelböcker. I övrigt är all undervisning på Kulturskolan kostnadsfri.

Hemligheten:
Att hitta goda rutiner och öva en stund varje dag är viktigt!

Här finns information om våra stråkorkestrar.

Länk till Kulturskolans E-tjänst för anmälan

E-tjänst Kulturskolan

Kontakt

Anita Bjørken Altfiol, fiol, ministråk

070-583 05 35

Ewa Filek-Kryger Fiol, Ensemble, El Sistema

070-275 79 04

Mikael Mattsson Altfiol, Fiol, Ensemble

073-091 03 70

Magnus Andersson Instrumenttekniker (arbetar måndagar)

073-668 92 29

Emma Ahlberg Ek Fiol, Ensemble, El Sistema

073-059 15 11

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.