Gitarr

I ämnet gitarr får du lära dig ackordsspel, melodispel, noter och improvisation.

Grundkurs

Som gitarrelev i Kulturskolan garanteras du två års gitarrundervisning i vår grundkurs. I grundkursen ligger fokus på den akustiska gitarren. I spelboken Gitarristen 1 får du grundläggande kunskap i melodispel på noter och gehör, ackordspel med finger- och plektrumkomp. Du får också prova att improvisera skriva egen musik. I grundkursen får du prova flera olika musikstilar för att du ska få en bra grund att stå på inför ditt fortsatta spelande.

I de flesta fall får du din gitarrlektion på skoltid ute på din skola i en grupp tillsammans med andra jämnåriga elever. Möjligheten att spela efter skoltid finns, då alla våra gitarrlärare även undervisar i Kulturskolans hus på Floragatan 8.

Ensemblespel

När du spelat ett tag kan du förutom din gitarrlektion också få möjlighet att deltaga i någon av våra ensembler. Gitarrensemble, källarband eller samspel med andra instrument är några exempel ur vår spännande ensembleverksamhet. Anmälan till ensemblespel sker i samråd med din gitarrlärare.

Fördjupningskurs

Efter avklarad grundkurs får du möjlighet att fortsätta i våra fördjupningskurser. Du kan här välja fördjupa dig i olika musikstilar och speltekniker på elgitarr eller akustisk gitarr. Innan du börjar i fördjupningskursen kommer du få genomföra ett kunskapsprov för att visa att du uppnått de kunskapsmål som krävs för att komma vidare.

I fördjupningskursen kan du välja att fördjupa dig inom elgitarr eller akustisk gitarr.

Fördjupningsämne

I fördjupningskursen erbjuds du också att välja ett fördjupningsämne vid sidan av din vanliga gitarrlektion. Detta ämne är ett ytterligare sätt att fördjupa sig i gitarren och dess närbesläktade kompisar till exempel banjo, luta, mandolin. Fördjupningsämnena varierar från år till år och ligger vanligtvis efter skoltid inne på kulturskolan. Exempel på fördjupningsämnen:

  • Kompa på gehör
  • Spela Bluegrass
  • Skriva egna låtar
  • Spela spansk gitarr i grupp
  • Tidig musik
  • Elgitarr v. 2.0

Sundsvalls Gitarrfestival

Kulturskolans gitarrlärare är med och arrangerar Sundsvalls Gitarrfestival som hålls varje år. Här får våra elever möjlighet att gå och lyssna till världsmusiker av högsta klass. Under denna festival har Kulturskolans gitarrelever också en alldeles egen konsert.

Här kan du läsa mer om festivalen.

Länk till Kulturskolans E-tjänst för anmälan

E-tjänst Kulturskolan

Kontakt

André Burström Gitarr och Elgitarr

072-147 00 16

Daniel Ek Gitarr, Ensemble

070-245 15 99

Josef Eriksson Gitarr, Ensemble, Fördjupningslinjen Jazz & Improvisation

070-287 81 26

Joel Sundkvist Gitarr, Ensemble, Fördjupningslinjen Klassisk

070-621 53 46

Robert Wilson Gitarr, Ensemble

073-811 35 68

Thomas Östensson Elgitarr, Gitarr, Ensemble

070-190 40 46

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.