Träblås - blockflöjt, klarinett, oboe, saxofon, tvärflöjt
Som elev på träblås får du lära dig melodispel efter noter och på gehör. Du får också spela i orkester.
Kurser i träblås
Träblåsfamiljen består av blockflöjt, fagott, klarinett, oboe, saxofon och tvärflöjt. För närvarande kan vi inte erbjuda undervisning i fagott på Kulturskolan.
Blockflöjten är oftast gjord i trä och finns i flera olika storlekar. Den har sedan medeltiden funnits i den form som vi känner den idag. Blockflöjten var särskilt populär under renässansen och barocken. Därför finns det väldigt mycket musik skriven för blockflöjt just från denna tid. Flöjten är också ett populärt instrument i folk- och världsmusik.
Blockflöjter spelar ibland en viktig roll i folksagor, där de anses ha magisk förmåga.
Klarinetten är ett träblåsinstrument som förekommer i många olika sammanhang. Från jazz och folkmusik till klassisk musik.
Klarinetten påminner lite om en stor blockflöjt med klaffar. De är över tjugo stycken och används för att kontrollera hålen som avgör tonhöjd. För alla musikinstrument med enkelt rörblad används en del av ett vassrör som hålls fast på munstycket med en rörhållare, vilken läggs an mot underläppen. Klarinetten är känd för att kunna framställa många olika klangfärger.
Oboe är ett träblåsinstrument med dubbla rörblad. Den uppfanns i Frankrike under 1600-talet.
Oboen har en mycket fin och tydlig klang och får därför ofta spela vackra melodier i blås- eller symfoniorkestern. Som oboeelev får du också lära dig att göra egna rör. Att vara oboist är nämligen ett hantverksyrke där varje musiker kan förvandla stora vasstrån från medelhavsområdet till en del av instrumentet!
Kungliga filharmonikerna presenterar oboerna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Saxofonen är ett träblåsinstrument, trots att dess kropp är byggd i metall. Det som gör den till ett träblåsinstrument är att den har ett rörblad av trä i sitt munstycke. Saxofonen kännetecknas av sin s-böjda form och sina stora möjligheter att skapa variationer av klang och uttryck.
Saxofonens namn kommer av dess skapare, Adolphe Sax, en belgisk instrumentmakare och klarinettist med visionen att skapa ett instrument med den starkaste rösten bland träblåsinstrument, som skulle fylla gapet mellan brass och de svagare träblåsinstrumenten.
Saxofonen patenterades 1846, blev snabbt populär och har använts flitigt inom jazz och blues, pop och rock, klassisk musik och folk- och världsmusik.
Tvärflöjten är oftast gjord av metall med silveröverdrag och har minst 13 tonhål som regleras med klaffar. De tidiga tvärflöjterna var gjorda i trä och kallades då traversflöjt. Den moderna flöjten som vi använder idag fick sitt utseende i slutet av 1800-talet.
Förutom den vanliga C-flöjten finns det mindre och större varianter som piccolaflöjt, altflöjt och basflöjt. Flöjten är ett urgammalt instrument och har sina rötter i de flesta kulturer världen över. Tvärflöjten förekommer i både klassisk musik, jazz, folk- och världsmusik samt populärmusik. Den har ofta en viktig roll i filmmusik där den med sin mjuka klang skapar stämning, spänning och mystik.
Kungliga filharmonikerna presenterar flöjterna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Blockflöjtbus är en kurs för elever i årskurs 2 och 3 (8-9 år). Ny kurs startar hösten 2024. Dag och tid är inte helt fastställt ännu utan publiceras då det är klart. Är du intresserad så ta kontakt med läraren Bijan, se kontaktuppgifter nedan.
Kursen ges i grupp om ca 8-10 elever och ger en grundutbildning i musik. Under kursen träffar eleverna andra blåslärare för att testa olika blåsinstrument. Efter kursen erbjuds eleven fortsättning i mindre grupp eller enskild undervisning i blockflöjt eller möjligen ett annat blåsinstrument.
För att börja i Blockflöjtbus behöver eleven ha en egen blockflöjt och en spelbok. Mer information ges till antagna elever när kursen börjar.
Vill du veta mer kan du ta kontakt med blockflöjtsläraren Bijan Toghiani-Rizi, telefon: 070-190 39 42.
Grundkurs
När du börjar spela träblås i Kulturskolan har du oftast dina lektioner i grupp tillsammans med andra elever. Så snart du lärt dig grunderna på ditt instrument får du möjlighet att vara med i någon av kulturskolans blåsorkestrar.
Fortsättnings- och fördjupningskurs
När du kommit vidare till fortsättningskursen blir det också vanligare att du får din instrumentlektion enskilt. Allt eftersom du utvecklas på ditt instrument kan du också vara med i jazzworkshop, Flora Big Band och mycket mer.
Hyra eller köpa?
Väljer du att spela oboe så kan du hyra ditt instrument från Kulturskolan. Det kostar 500 kronor per termin. Väljer du något av de andra träblåsinstrumenten så måste du köpa eller hyra ett eget instrument från någon musikaffär. Ibland går det också att hitta fina instrument begagnade. Tala med dig lärare om du behöver råd.
Kontakt
Kerstin Garmert Kallberg
- Roll:
- Tvärflöjt, Toots, Ensemble
- E-post:
- kerstin.garmert@edu.sundsvall.se
Anna Pettersson
- Roll:
- Klarinett, saxofon, ensemble
- Telefon:
- 070-190 39 40
- E-post:
- anna.pettersson@edu.sundsvall.se
Bijan Toghiani-Rizi
- Roll:
- Oboe, blockflöjt, ensemble
- Telefon:
- 070-190 39 42
- E-post:
- bijan.toghiani-rizi@edu.sundsvall.se
Erik Barthold
- Roll:
- Trummor och slagverk, Saxofon, Ensemble
- Telefon:
- 070-190 39 53
- E-post:
- erik.barthold@edu.sundsvall.se