Stråk
Inom stråkämnet kan du välja att spela fiol, altfiol, cello eller kontrabas.
Grund
I början har du din lektion enskilt eller i en mindre grupp på Kulturskolan eller på din skola. Så snart du lärt dig grunderna får du, utöver din lektion, dessutom spela och utvecklas i någon av våra stråkorkestrar på Kulturskolan. Där får du spela musik i olika stilar och vara med på roliga konserter.
Fortsättning
Efter grundkursen finns det möjlighet för dig som visat intresse att få gå en fortsättningskurs. Här får du utveckla speltekniken och uttrycket genom enskilda lektioner, i orkestrar med repertoar i stigande svårighetsgrad, och genom framträdanden i större sammanhang.
Fördjupning
För dig som sedan är beredd att satsa ytterligare kan vi erbjuda en fördjupningskurs där du erbjuds längre lektionstid. Här förväntas du utveckla en mer avancerad teknik och konstnärligt uttryck i både ditt solo- och orkesterspel, lära dig mer om musikteori samt ta ansvar som stämledare. Undervisningen kan också vara förberedande för fortsatta högre musikstudier på musikgymnasium med riksintag, folkhögskola eller musikhögskola.
Hyra eller köpa instrument
Alla stråkinstrument finns i mindre storlekar och kan hyras från Kulturskolan till en kostnad av 500 kronor per termin. När du kan ha ett fullstort instrument rekommenderar vi att du i samråd med din lärare köper ett eget instrument. Du behöver också införskaffa några spelböcker. I övrigt är all undervisning på Kulturskolan kostnadsfri.
Hemligheten
Att hitta goda rutiner och öva en stund varje dag är viktigt!
Fiol, eller violin som den också kallas, är ett instrument som förekommer i många olika sorters musik, bland annat folkmusik, klassisk, pop och jazz. Den är ett viktigt orkester- och soloinstrument.
Här kan du se en film från Musik Västernorrland om fiolerna. Länk till annan webbplats.
Altfiol, eller viola som den också kallas, är fiolens storasyster. Den har en större kropp och klangen är djupare och mörkare. Att spela altfiol skiljer sig inte så mycket mot att spela fiol förutom storleken och att altfiolen har en egen klav för sina noter. Man kan, precis som på fiol, spela all sorts musik på altfiolen. Den har en given plats i en stråkorkester tillsammans med fiol, cello och kontrabas och är ett av instrumenten i en stråkkvartett.
Här kan du se en film från Musik Västernorrland om altfiol. Länk till annan webbplats.
Cello, eller violoncell som den också kallas, ligger tonmässigt nära människorösten. I orkestersammanhang har den en viktig roll både som soloinstrument och som basinstrument. Cellon ingår också som ett av instrumenten i en stråkkvartett.
Här kan du se en film från Musik Västernorrland om cello. Länk till annan webbplats.
Kontrabasen är det största av stråkinstrumenten och har också den mörkaste klangen. Den passar utmärkt som orkesterinstrument eller i mindre ensembler och band, men naturligtvis finns det även musik som är skriven för solobas. Ofta ser man kontrabasen i klassiska symfoniorkestrar och inom jazzen.
Här kan du se en film från Nordiska Kammarorkestern om kontrabas. Länk till annan webbplats.
Kontakt
Ewa Filek-Kryger
Fiol, Ensemble
-
Telefon:
-
E-post:
Mikael Mattsson
Altfiol, Fiol, Ensemble, Stråklek, El Sistema
-
Telefon:
-
E-post:
Emma Ahlberg Ek
Fiol, Ensemble, El Sistema
-
Telefon:
-
E-post:
Magnus Andersson
Instrumenttekniker
-
E-post:
Kristofer Victorin
Cello, ensemble
-
Telefon:
-
E-post: