Klagomål på verksamhet inom utbildning
Du som har klagomål gällande någon av följande kommunala verksamheter: förskola, öppen förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, fritidshem, grundskola, anpassad grundskola, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola.
Dina upplevelser är viktiga för våra verksamheters utveckling och kvalitetsarbete. Det är även viktigt att eventuella brister hos verksamheterna åtgärdas och att barnens och elevernas rättigheter tillgodoses. Om verksamheten inte motsvarar dina förväntningar eller om du eller ditt barn är missnöjd med något kan ni kontakta oss.
Sundsvalls kommun är huvudman för Sundsvalls kommunala verksamhet inom utbildning. I skollagen står det att huvudmannen är skyldig att ta emot och utreda inkomna klagomål. Huvudmannen ska ha rutiner för klagomålshanteringen och informera om dem på ett lämpligt sätt. Om det genom ett klagomål kommer fram att det finns brister i verksamheten ska huvudmannen se till att dessa åtgärdas.
Klagomål på fristående huvudmän (fristående förskola, pedagogisk omsorg eller skola) omfattas inte av denna rutin. I stället får du vända dig direkt till den fristående huvudmannen.
Vad är ett klagomål?
Ett klagomål är en yttring av missnöje som kräver respons. Ett klagomål handlar om en brist eller ett missförhållande i relation till vad barnet/eleven har rätt till. Klagomålshanteringen gäller utbildningen i sin helhet, det vill säga både undervisningen och övrig verksamhet. Klagomålshanteringen omfattar inte felanmälningar, frågor, enklare synpunkter eller förslag.
Kontakta den berörda verksamheten eller rektor i första hand
Vänd dig i första hand till personal på den berörda verksamheten eller rektor/ansvarig chef med ditt klagomål. Om du inte tycker du får rätt hjälp eller att personalen inte lyssnar på dig kan du lämna ett klagomål via e-tjänsten Synpunkt Sundsvall.
Hur lämnar du klagomål?
Vi rekommenderar att du skickar ditt klagomål skriftligt via e-tjänsten Lämna synpunkt för att din beskrivning ska bli tydlig.
- Du kan vara anonym.
- Skriftliga klagomål, som e-post, registreras i Lämna synpunkt.
- Muntliga klagomål skrivs ner och registreras i Lämna synpunkt av den som tar emot ditt samtal.
Om ditt klagomål gäller skolskjuts finns en särskild e-tjänst för detta, Synpunkt och klagomål på skolskjuts:
Vad händer efter du har skickat in ditt klagomål?
Vi kommer skyndsamt att hantera ditt klagomål. När ditt klagomålsärende avslutas får du svar.
Hur hanteras klagomålet?
När du skickat in ditt klagomål kommer rektor eller ansvarig chef att utreda klagomålet. Utredningen görs enligt en bestämd mall med ett antal frågor som ska besvaras. I utredningen ska anmälarens beskrivning av händelsen framgå samt även förskolans eller skolans beskrivning av händelsen. Vidare utredes om åtgärder behöver vidtas och hur de ska följas upp.
När utredning är klar får du återkoppling från rektor eller ansvarig chef. I samband med det får du även information om hur du kan gå vidare om du inte är nöjd med hanteringen av ditt klagomål.
Om ett klagomål lämnas anonymt utreds det i den mån det är möjligt utifrån den lämnade beskrivningen.
Oavsett om åtgärder bedöms vara nödvändiga eller inte kommer klagomålet att sparas och användas som underlag i förvaltningens systematiska kvalitetsarbete.
Skolornas och förskolornas rutiner för hantering av klagomål utgår från förvaltningens rutiner.
Vad händer med dina uppgifter?
När du har lämnat ditt klagomål till kommunen räknas det som en allmän handling. Det innebär att alla som vill kan begära att få läsa det du skriver i ditt klagomål. Innan handlingen lämnas ut görs en sekretessprövning och uppgifter som omfattas av sekretess tas bort och lämnas inte ut.
Allmän handling och sekretess.
Lämna in ditt klagomål via vår e-tjänst
Om du inte är nöjd med kommunens hantering av dina synpunkter eller klagomål kan du göra en anmälan till Skolinspektionen.
Skolinspektionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..