El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är något för dig som vill arbeta inom ett område där utvecklingen går snabbt och arbetsmiljön är omväxlande.

Vill du bli elektriker eller kanske vara med och jobba med utveckling av framtidens energiproduktion, då är  El- och energiprogrammet på Västermalms skola det perfekta valet. Här får du lära dig det senaste inom ellära och elektronik och efter avslutad utbildning blir du certifierad elektriker. I början av utbildningen får du lära dig om branschens olika yrken, samt får testa på alla tekniker och där du sen väljer du någon av följande inriktningar.

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram ger dig både möjlighet till direkt arbete i en omväxlande bransch och till vidare studier.

Välkommen till oss på Sundsvalls Gymnasium!

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram med lokaler på Västermalm.

Framtida yrken och studieområden

Efter avslutad utbildning är du certifierad elektriker. Du kan till exempel arbeta som konstruktör, konsult på industriella företag eller utföra service och underhåll på värmepumpar, fastigheter eller industrier. Du kan även läsa till grundläggande behörighet för studier på högskola/universitet om du väljer att läsa till Svenska 2 och 3/ Svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6!


För att vara behörig till El- och energiprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Automation
Väljer du inriktning Automation får du lära dig mer om hur du styr en maskin genom elektroniska styrsystem, regulatorer och datorer. En automationstekniker kan sedan arbeta med drift och underhåll av industristyrsystem, styrning av robotar, sågverk, transportbanor, processutrustningar och mycket mer.

Elteknik
På inriktningen Elteknik får du lära dig att installera, felsöka och reparera alla typer av elektriska apparater och utrustningar. Du kommer även att få grundläggande kunskaper i belysning och installationsteknik samt teori och praktik för elektriska installationer. Det kan till exempel vara termostater för reglering av golvvärme, belysning och motorer.

Kontakt

Thomas Pettersson Programsamordnare

060-19 29 79

Patricia Törnros Administratör

060-19 26 65

Marie Lundmark Studie- och yrkesvägledare

072-085 02 00, 060-19 47 73

Birgitta Färdvall Skolsköterska

060-19 27 76

Helena Dahlund Specialpedagog

073-270 34 34

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.