Mat i förskolan

De måltider vi serverar i kommunens förskolor är för det mesta lagade i förskolans kök. Övriga får mat levererad från ett lokalt tillagningskök.

Vi strävar efter att laga maten så nära matgästen som möjligt. Alla rätter är näringsberäknade och menyn är sammansatt för att följa de “Nordiska näringsrekommendationerna” och Livsmedelsverkets riktlinjer för ”Bra mat i förskolan”.

Förskolans matsedel

Förskoleköket kan varje dag välja mellan tre olika maträtter att tillaga. Det gör att alla förskolor inte serverar samma rätt samma dag. Matsedeln är framtagen i  samarbete mellan kockar och dietist.

För att bli serverad specialkost i Sundsvalls kommuns förskolor och skolor behöver det finnas ett medicinskt, etiskt eller religiöst skäl till detta.

Exempel på medicinska orsaker:

  • allergi,
  • celiaki,
  • neuropsykiatrisk funktionsnedsättning,
  • sjukdom som kräver specifik kosthållning.

Etisk kost innefattar pescetarisk kost, lakto-ovo vegetarisk och vegankost.

Ansöka om specialkost

Du ansöker om specialkost genom att fylla i blanketten: Födoämnesöverkänslighet eller annan specialkost.

Blanketten lämnas till förskolechef tillsammans med eventuellt intyg. Vid ansökan av specialkost för mjölkproteinallergi och celiaki måste du bifoga ett läkarintyg som styrker detta.

Din ansökan kommer att sparas och spridas till de som behöver känna till barnets eller elevens behov av specialkost. Uppgifterna kommer att vara skyddade för de som inte är berörda att se. Vi följer GDPR för god hantering av personuppgifter.

Om du inte längre behöver specialkost, meddela skolköket snarast.

Nötter och sesamfrön

Alla typer av nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön är förbjudna som ingrediens i vår mat. Det gäller också personalens kaffebröd, kaffebröd vid föräldramöten, disco eller liknande. Trots detta är det viktigt att anmäla om ditt barn har allergi för någon av dessa födoämnen genom en ansökan om specialkost: Födoämnesöverkänslighet eller annan specialkost.

Frågor om specialkost

Har du frågor om din specialkost kan du kontakta ditt skolkök eller Sundsvalls Mat & Måltiders måltidsstrateg Ellen Löfgren Idh, telefon: 060-19 15 31.

Kostpolitiska riktlinjer för Sundsvalls kommun innehåller flera mål för att främja miljön. Här är några exempel:

  • Vi arbetar för att öka våra inköp av ekologiska varor. Ett flertal förskolor är redan KRAV-certifierade.
  • Vid livsmedelsupphandling efterfrågar vi animaliska produkter som är godkända enligt Svensk djurskyddslagstiftning.
  • Vi väljer oftare matgryn istället för ris.
  • Vi köper fisk märkt med MSC, ASC eller KRAV.

Andra webbplatser

Astma och allergiförbundet
Livsmedelsverket

Kontakt

Ellen Löfgren Idh Måltidsstrateg på Sundsvalls Mat & Måltider

060-19 15 31

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.