Karlavagnens dygnet runt-omsorg
Karlavagnen har öppet när förskola och fritidshem har stängt – det vill säga kvällar, nätter och helger.
Om Karlavagnens dygnet runt-omsorg
På dagtid är förskolebarnen på Polstjärnans förskola och skoleleverna på sina fritidshem. På eftermiddagen kommer de sedan till Karlavagnen. Karlavagnen tar emot barn i åldrarna 1–13 år (fram till vårterminen det år barnet fyller tretton) vars vårdnadshavare arbetar på obekväma arbetstider.
Karlavagnen ligger på Västeråsvägen 1 i östra Granloholm, cirka tre kilometer från centrum.
Hitta till Karlavagnens adress, Google maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De som har rätt till plats på Karlavagnen är de som:
- har behov av omsorg efter klockan 19.00 på vardagar.
- har behov av omsorg på nätter.
- har behov av omsorg på helger.
- har behov av omsorg på obekväma tider vid minst två tillfällen per vecka eller åtta tillfällen per månad.
- inte har någon annan vuxen i hushållet kan ansvara för barnet när vårdnadshavaren arbetar.
- har behov av omsorg på obekväm tid sträcker sig över minst sex månader.
Det är frivilligt för en kommun att erbjuda omsorg på obekväma tider. Därför finns det inget krav på att en plats ska erbjudas inom fyra månader från ansökningsdagen.
Rätt till plats
Sundsvalls kommun erbjuder plats på dygnet runt-förskola till barn från ett års ålder, samt till barn i behov av fritidsplats från höstterminen det år barnet fyller sex år, vars förälder har behov av omsorg på obekväm arbetstid.
Ansökan om plats
Ansökan ska ske via kommunens e-tjänst för plats i dygnet runt-förskola eller skriftligt på anvisad blankett om e-legitimation saknas. Det är frivilligt för en kommun att ha en dygnet runt-förskola. Därför saknas kravet att erbjuda plats inom fyra månader från dagen för ansökan. Plats erbjuds efter platstillgång och när behovet finns.
För att söka en plats på Karlavagnen krävs:
- Behov av omsorg efter kl 19.00 på vardagar.
- Behov av omsorg på nätter.
- Behov av omsorg på helger.
- Behov av omsorg på obekväm arbetstid vid två tillfällen per vecka eller åtta tillfällen per månad.
- Att ingen vuxen i hushållet kan ha omsorg om barnet när förälder arbetar.
- Att perioden för omsorg på obekväm arbetstid inte är mindre än sex månader.
- Att man kan lämna schema löpande minst tio dagar i förväg när barnet är placerat.
Särskild prövning
Om ansökan har avvikelser från huvudregeln som berättigar till verksamheten kan man ansöka om särskild prövning på anvisad blankett. Verksamhetschef fattar beslut om ansökan ska beviljas. Om ansökan beviljas och barnet kan erbjudas plats sker det med en prövotid på tre månader genom ett särskilt avtal. I slutet av prövotiden görs en avstämning med rektor och platsinnehavare om behovet fortsätter eller om platsen ska avslutas.
Gemensam vårdnad och växelvis boende
Om barnet bor växelvis hos vårdnadshavarna och båda vårdnadshavarna har behov av plats på
Karlavagnen, ska de göra var sin ansökan, så kallad delad plats.
I de fall vårdnadshavarna inte bor tillsammans och en av vårdnadshavarna ansöker om plats på Karlavagnen informerar vi den andra vårdnadshavaren om ansökan. Om ansökan beviljas utifrån angivna kriterier så erbjuds båda vårdnadshavare plats på dygnet runt-förskola, även om den andre vårdnadshavaren inte har behov av förskola eller fritidshem på obekväm arbetstid. Sundsvalls kommun godkänner inte plats på två förskolor för barn folkbokförda i Sundsvalls kommun.
Delad plats
Om barnets vårdnadshavare gemensamt har en placering på Karlavagnen och därefter separerar ska den vårdnadshavare som inte är platsinnehavare (räkningsmottagare) ansöka om en egen plats för barnet. En sådan delad plats gäller från den 1:a månaden efter handlagd ansökan.
Folkbokförd i annan kommun
Vi godkänner ansökan till kommunens förskolor inklusive Karlavagnen, under förutsättning att barnet ska folkbokföras i Sundsvalls kommun. Om barnet inte ska folkbokföras i Sundsvalls kommun tar du kontakt med placeringshandläggarna. Sundsvalls kommun erbjuder inte plats i sin kommun om barnet också har eller ska ha plats i sin hemkommun.
Grund för plats
Barn placerade på Karlavagnen kan endast ha omfattning heltid där grund för placering är arbete. När förälder arbetar är det förälders omsorgsbehov utifrån arbetstid som styr barnets vistelsetid.
Platsinnehavare
- Platsinnehavaren är den/de vårdnadshavare som ansökt om och tackat ja till plats.
- Vid delad plats är vårdnadshavarna platsinnehavare för var sin plats.
- När ett barn är placerat i familjehem (jämlikt socialtjänstlagen) är familjehemsföräldrarna platsinnehavare.
Om förutsättningarna för plats ändras
Om anställningen upphör eller förändras så att behovet av förskola på obekväm arbetstid inte längre finns, eller om platsinnehavaren blir föräldraledig med ett yngre syskon, upphör placeringen vid dygnet runt-förskolan. Om förälder blir arbetssökande eller föräldraledig gäller omfattning 15 timmar arbetssökande eller omfattning 15 timmar föräldraledig. Så snart det går ska barnet erbjudas en plats på en förskola i närheten av bostaden. Förälder gör en egen ansökan om plats på önskad förskola, i annat fall läggs en kö upp av handläggare. Om
familjen ej har behov av förskola avslutas platsen utan att ny förskola erbjuds. Om en sambo registreras i hushållet ska behovet omprövas.
Platsinnehavaren är skyldig att meddela förändringar enligt ovan till placeringshandläggarna.
Allmän förskola (15 timmar per vecka)
Från höstterminen det år barnet fyller 3 år har man rätt till 15 timmar gratis allmän förskola per vecka. Avdraget sker automatiskt genom en reduktion på avgiften.
Förtur och turordningsregler
- Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver plats i förskola har rätt till plats
skyndsamt. (8 kap. 7 § skollagen) - Syskonförtur.
Erbjudande om plats
När vi kan erbjuda plats skickar vi ett erbjudande om plats per e-post eller brev om e-post saknas. Erbjudandet ska vara besvarat inom angiven svarstid. Om svaret uteblir är erbjudandet ogiltigt och ansökan stängs. Förälder måste göra en ny ansökan om plats om behovet kvarstår.
Beslut om plats
När förälder besvarat erbjudandet skickar vi ett beslut om plats, digitalt per e-post eller brev om e-post saknas. Förskolan tar därefter kontakt med vårdnadshavare inför inskolningen.
Plats i fristående förskola
Står barnet i kö till Karlavagnen och man tackar ja till en plats på en fristående förskola plockas barnet bort ur den kommunala kön. Om det åter blir aktuellt med plats på Karlavagnen får förälder göra en ny ansökan.
Inskolning
Den dag barnet börjar på förskolan är första inskolningsdagen. Under inskolningen är föräldern tillsammans med barnet på förskolan. Hur lång tid inskolningen tar är olika från barn till barn men räkna med att inskolningen tar 1-2 veckor. Avgift utgår från första dagen på förskolan. Inskolningsdatumet får inte ändras. Om det inte finns ett faktiskt behov av plats vid inskolningstillfället ska platsen upphöra. Föräldern får göra en ny ansökan om plats med rätt behovsdatum.
Vistelsetid och ledighet
Platsinnehavare som arbetar har vistelsetid för barnet på förskolan i den omfattning som förälders närvaro på arbetsplats kräver. Förälders restid till och från arbete räknas in i den totala vistelsetiden. I vistelsetiden räknas också tid för sömn vid nattarbete. Kommunen har rätt att begära intyg över arbetstid från arbetsgivaren.
Barnet är ledigt från förskolan/fritids när förälder är ledig (schemalagd ledighet, semester eller
annan ledighet).
Omsorg på obekväm tid för skolbarn
Skolbarn med behov av fritidshem på obekväm arbetstid måste ha en vanlig dagplacering på det fritidshem där de går i skolan och erbjuds på obekväm tid omsorg på Karlavagnen . På vardagar kommer de till Karlavagnen efter ca 16.30 och hämtas sedan av förälder, taxi eller går själva till fritids ca 7.30 på morgonen. Dessa tider är ungefärliga.
Schema
Förälder ska lämna schema över barnets planerade vistelsetid till förskolan i så god tid som möjligt, helst tio dagar innan schemat gäller. Schema över vistelsetid ska rapporteras i Vklass eller skriftligt på anvisad blankett. Schema för sommaren lämnas senast vecka 23. När barnet börjat på förskolan krävs att föräldrarna lämnar in ett schema där båda föräldrarnas/sambos arbetstid står samt den tid barnet utifrån detta kommer att vistas på förskolan. Nytt schema lämnas inför varje ny schemaperiod och kan variera utifrån föräldrarnas arbetssituation.
Barn i behov av särskilt stöd (8kap. §7 skollagen)
Barn som har plats i förskola utifrån psykiska, fysiska eller andra skäl eller har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt har rätt till vistelsetid utifrån barnets särskilda behov. Rektor beslutar hur timmarna ska fördelas i samråd med förälder.
Avgift
Avgiftspliktiga personer
Platsinnehavaren är avgiftspliktig. Avgiften beräknas på de gemensamma inkomsterna i platsinnehavarens hushåll och på barnets vistelsetid.
Som hushåll räknas:
- Ensamboende
- Makar/registrerat partnerskap
- Sammanboende med gemensamma eller inte gemensamma barn
Förändring av hushållet
Om hushållet förändras på grund av giftermål, sammanboende eller separation kan det påverka avgiften. Platsinnehavare måste därför rapportera sådan förändring till kommunen.
Avgiftsgrundande inkomst
Med avgiftsgrundande inkomst avses lön före skatt och andra skattepliktiga inkomster i inkomstslaget tjänst samt överskott i inkomstslaget näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen (1999:1229) under bidragsåret.
Exempel på inkomster (skattefria) som inte räknas in när avgift bestäms:
- Barnbidrag och flerbarnstillägg
- Studiemedel
- Bostadstillägg
- Ekonomiskt bistånd från Socialtjänsten
- Egen inkomst eller studiemedel för hemmavarande barn under 16 år
- Underhållsstöd
Inkomstanmälan
Avgift för plats debiteras enligt maxtaxa. Om hushållets gemensamma inkomst är lägre än inkomsttaket i maxtaxan ska platsinnehavaren ansöka om nedsättning av avgift på kommunens webbtjänst för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg eller skriftligt på anvisad blankett.
Inkomstkontroll
Kommunen har rätt att kontrollera inlämnad inkomstuppgift hos Skattemyndigheten.
Efterdebitering och återbetalning
Om avgift varit felaktig för att kommunen inte har haft korrekt underlag för beräkning
(hushållets sammansättning, inkomst och barnets vistelsetid), rättas avgiften retroaktivt i
enlighet med sedvanlig preskriptionstid.
Betalning av avgift
- Avgift utgår 12 månader per år från och med den första dagen barnet är inskriven i
verksamheten. - För del av månad sker debitering per dag.
- Avgiften betalas innevarande månad och ska vara kommunen tillhanda senaste den 30:e.
- Avvikelser justeras på faktura för nästkommande månad.
- Om avgiften inte betalas handläggs fordran enligt kommunens kravpolicy.
Maxtaxa
Sundsvalls kommun tillämpar maxtaxa (förordning 2001:160). Inkomsttaket i maxtaxan
justeras årligen av Skolverket. Aktuell taxa finns på kommunens hemsida: www.sundsvall.se.
Avgiftsreduktion
Delad plats
Delad plats betyder att två föräldrar, som inte lever tillsammans, delar på barnets plats på förskolan. Förutsättningen för delad plats är att barnet bor ungefär hälften av tiden hos vardera föräldern och att båda föräldrarna har behov av plats. Avgiften för en delad plats reduceras med 50 procent. Om barnet inte bor växelvis såsom beskrivs ovan eller om bara en förälder har behov av plats, är inte platsen att betrakta som delad och avgiften reduceras inte.
Allmän förskola 3-5 år
Allmän förskola är avgiftsfri förskoleverksamhet 15 timmar per vecka. Allmän förskola gäller från höstterminen det år barnet fyller tre år och upphör vid vårterminens slut det år barnet fyller sex år. Barn som har plats på dygnet runt-förskolan får motsvarande avgiftsreduktion på avgiften.
Barn i behov av särskilt stöd
För barn som på grund av psykiska, fysiska eller andra skäl har förskoleplats som stöd för sin
utveckling utgår avgift för vistelsetid över 15 timmar i veckan.
Barns sjukdom
Om barnet är frånvarande på grund av egen sjukdom i mer än 20 kalenderdagar i följd, kan förälder få avgiften nedsatt med 50 procent från och med 21:a sjukdomsdagen. Förälder gör en skriftlig ansökan som undertecknas av förälder och Rektor. Skicka ansökan till: Barn- och utbildningsförvaltningens placeringshandläggare (adress på sista sidan).
Förskolans fortbildningsdagar
Förskolan har möjlighet att stänga fyra heldagar per år för fortbildningsdagar. Om behov finns, får barnet vara på en annan förskola de dagar då den ordinarie förskolan har stängt. Avgiften påverkas inte när förskolan stänger för fortbildning.
Uppsägning av plats
Uppsägning av plats ska ske skriftligt via kommunens e-tjänst förskola/fritidshem eller skriftligt på anvisad blankett senast 30 dagar före den dag barnet ska sluta. Kommunen tar ut avgift under uppsägningstiden. Platsinnehavaren får ett beslut om uppsägningen.
Uppsägning på grund av frånvaro
Ett barn som har plats på Karlavagnens förskola/fritidshem ska aktivt närvara i verksamheten utifrån grunden för placering (förälders arbete). Om platsen inte används måste man förutsätta att det inte finns ett egentligt behov av omsorg och då ska platsen sägas upp. Är barnet frånvarande mer än 60 kalenderdagar utan giltiga skäl, eller utan att förälder är i kontakt med kommunen har kommunen rätt att säga upp platsen med omedelbar verkan. Innan kommunen fattar ett sådant beslut ska kommunen aktivt söka kontakt med platsinnehavaren och utreda skälen till frånvaron. Platsinnehavaren får ett beslut om uppsägningen. Kommunen tar ut avgift under uppsägningstiden.
Uppsägning på grund av ändrad folkbokföringskommun
Om barnet flyttar till en annan kommun och platsinnehavare inte själv har sagt upp platsen, upphör platsen automatisk 30 kalenderdagar efter folkbokföringsdatum i den nya kommunen. Platsinnehavaren får ett beslut om uppsägningen. Kommunen tar ut avgift under uppsägningstiden.
Behålla platsen trots ändrad folkbokföringskommun
Det kan ibland finnas skäl för förälder att vilja behålla förskoleplatsen för barnet i Sundsvalls kommun trots att familjen flyttat till en annan kommun. Om så är fallet måste förälder ansöka om att få behålla platsen. Detta sker på anvisad blankett till Barn- och utbildningsförvaltningen.
Uppsägning av plats på grund av utebliven betalning
Kommunen kan säga upp ett barns plats i förskola, fritidshem eller pedagogisk omsorg om platsinnehavare inte betalar avgiften. När skulden är helt reglerad kan platsinnehavaren ansöka om plats på nytt.
Frågor
Kontakta placeringshandläggare:
E-post: forskolan@sundsvall.se
Telefon: 060-19 89 50
Frågor om förskolans verksamhet: kontakta rektor på förskolan
Ansök om plats
Du ansöker om plast via vår e-tjänst:
Om du saknar e-legitimation eller om kraven för att söka plats inte är uppfyllda kan du söka via blankett.
Vistelsetid och ledighet
Platsinnehavare som arbetar har vistelsetid för barnet i den omfattning som förälders närvaro på arbetsplats kräver. Förälders restid till och från arbete räknas in i den totala vistelsetiden. I vistelsetiden räknas också tid för sömn vid nattarbete.
Kommunen kan begära arbetsgivarintyg över arbetstider. När föräldern är ledig (schemalagd ledighet, semester eller annan ledighet) är barnet också ledigt från Karlavagnen.
Omsorg på obekväm tid för skolbarn
Skolbarn med behov av fritidshem på obekväm arbetstid måste ha en vanlig dagplacering på det fritidshem där de går i skolan och erbjuds på obekväm tid omsorg på Karlavagnen. På vardagar kommer de till Karlavagnen efter cirka klockan 16.30 och hämtas sedan av förälder, taxi eller går själva till fritids cirka klockan 07.30 på morgonen.
Dessa tider är ungefärliga.
Schema
Förälder ska lämna schema över barnets planerade vistelsetid till Karlavagnen i så god tid som möjligt, helst tio dagar innan schemat gäller. Schema över vistelsetid ska rapporteras i Vklass eller skriftligt på anvisad blankett. Schema för sommaren lämnas senast vecka 23.
När barnet börjat på Karlavagnen krävs att föräldrarna lämnar in ett schema där båda föräldrarnas/sambos arbetstid står samt den tid barnet utifrån detta kommer att vistas i verksamheten. Nytt schema lämnas inför varje ny schemaperiod och kan variera utifrån föräldrarnas arbetssituation.
Växelvis boende
Om barnet bor växelvis hos vårdnadshavarna och båda vårdnadshavarna har behov av plats på Karlavagnen, ska de göra var sin ansökan, en så kallad delad plats.
Om barnets vårdnadshavare gemensamt har en placering på Karlavagnen och därefter separerar ska den vårdnadshavare som inte är platsinnehavare (räkningsmottagare) ansöka om en egen plats för barnet på Karlavagnen. En sådan delad plats gäller från den 1:a månaden efter handlagd ansökan.
I de fall vårdnadshavarna inte bor tillsammans och endast en av vårdnadshavarna ansöker om ny plats på Karlavagnen (eller annan förskola) informerar vi den andra vårdnadshavaren om ansökan.
Sundsvalls kommun godkänner inte plats på två förskolor för barn folkbokförda i Sundsvalls kommun.
Barn som är folkbokförd i annan kommun
Vi godkänner ansökan till kommunens förskolor inklusive Karlavagnen, under förutsättning att barnet ska folkbokföras i Sundsvalls kommun. Om barnet inte ska folkbokföras i Sundsvalls kommun tar du kontakt med en placeringshandläggare. Sundsvalls kommun erbjuder inte plats i sin kommun om barnet också har eller ska ha plats i sin hemkommun.
Om behovet ändras
Om anställningen upphör eller förändras så att behovet av omsorg på obekväm arbetstid inte längre finns, eller om platsinnehavaren blir föräldraledig med ett yngre syskon, upphör placeringen på Karlavagnen.
Om förälder blir arbetssökande eller föräldraledig gäller omfattning 15 timmar arbetssökande eller omfattning 15 timmar föräldraledig. Platsen på Karlavagnen avslutas och förskola erbjuds på Polstjärnan.
Om en sambo registreras i hushållet ska behovet omprövas.
Platsinnehavaren är skyldig att meddela förändringar enligt ovan till en placeringshandläggare.
Skolskjuts
För elever som har plats på Karlavagnens fritidshem finns möjlighet till skolskjuts. Elev som har omsorg på obekväm tid kan efter individuell bedömning ha rätt till kostnadsfri transport mellan omsorgen och skolan respektive skolan och omsorgen. I första hand beviljas resor med kollektivtrafik.
Ansökan görs via vår e-tjänst:
Måltider
Kontakt
Karlavagnens dygnet runt-omsorg
Adress: Västeråsvägen 1, 857 30 Sundsvall
Öppettider: Öppet kvällar, helger och nätter året runt.