Regnbågens förskola

Barn som leker vid Regnbågens förskola

Här arbetar vi för att lägga grunden till barnens fortsatta lärande. Regnbågens förskola i Nacksta samlar barn från många länder med olika språk och kulturer.

Flerspråkigheten gör att vi utmanas att lära oss av och med varandra och vara nyfikna på varandras ursprung.
Att stärka språket med stödtecken, yoga, teater och sång gör att barnen utvecklar sin identitet och känner trygghet i den.
Våra miljöer inspirerar till lek, glädje, utforskande och kreativitet där barnen uppmuntras till att samtala, lyssna, vara omtänksamma och hjälpsamma kompisar.
Miljöerna förändras dock ständigt utifrån barnens synpunkter, behov, intressen och även för att barnen ska utmanas till att lära sig mer.
För att vi ska må riktigt bra och hålla oss sig friska är vi ute nästan alla dagar i veckan – både “kropp och knopp” mår bra av frisk luft och att få röra sig fritt – både på gården och i skog och mark.

Regnbågens förskola som är en mångkulturell förskola.

Förskolan har som målsättning att prioritera en stor del av tiden till utevistelse, t.ex. att utforska närmiljön och skogen. På storbarnsavdelningarna arbetar man med massage och avslappning. De mindre barnen har avslappning och beröring varje dag. Varje vecka har vi Mini-Röris eller barnyoga. I barnens egna pärmar dokumenterar pedagogerna barnens utveckling och lärande.

Vi lägger stor vikt vid den fria leken och för att stimulera barnens lek är miljöerna inomhus och utomhus inbjudande för barnens lek och lärande. I den fria leken tränar barnen också sin sociala kompetens.

Den skapande verksamheten kan bestå av färg, lera, returmaterial, klippa och klistra. Varannan vecka har vi sångsamling tillsammans hela huset. Dramalekar är mycket populärt hos barnen och där får de bl.a. också lära sig hur man är en bra kompis.

Trygghet

Det är under inskolningen, som oftast varar en vecka, vi grundlägger den fortsatta förskolevistelsen för familjen. För att barnet och Ni skall få förtroende och känna Er trygga med oss är det viktigt att Ni som föräldrar är med på förskolan så mycket som möjligt under den här perioden. Vi har ett enskilt utvecklingssamtal en gång per år eller enligt överenskommelse.
Förskolan har föräldramöten/aktiviteter ca 1 – 2 gånger per år som t.ex. kan innehålla olika teman, föreläsare eller bestå av en trevlig eftermiddag alla tillsammans. Ibland anordnas
drop-in, då barn och föräldrar fikar tillsammans, i samband med hämtningen.

Som avslutning på terminen får barnen visa något de arbetat med, t.ex. en “konstutställning” eller en teaterföreställning.

Vårt mål är att vara ute minst en gång per dag för att få frisk luft och prova på rörelse i olika former, t.ex. gymnastik, pulkaåkning, skridskoåkning, fotboll och klätterväggen som finns på gården.

Vi går på skogsutflykter till gläntan eller vindskyddet, ibland med matsäck. Är vi kvar på gården kan vi äta utomhus och använda vår utegrill. De äldsta barnen går till skogen varje vecka när vädret tillåter. Andra gemensamma aktiviteter där alla barn på förskolan deltar är prins-och prinsessdagen, temadagen och gemensam utevistelsedag.

En tvärgrupp bestående av barn och pedagoger från alla avdelningar träffas en gång/vecka då de oftast går till skogen.

Vi pratar mycket tillsammans med barnen och använder svåra ord och synonymer. Alla rutinsituationer innehåller samtal.

Barnen blir serverade från ett grönsaksfat varje dag. Barnen tycker om att äta olika sorters grönsaker! Under sommarhalvåret odlar vi några grönsaker i trädgårdslandet.

En del av maten är kravodlad och den allra mesta maten lagas från grunden. Vi har minimerat intaget av söta och feta produkter.

Mer om mat i förskolan

Telefon till avdelningarna

Månen: 072-147 53 95

Solen: 072-147 53 16

Stjärnorna: 072-147 53 08

Pluto: 072-147 52 92

Köket: 060-658 30 91

Kontakt

Helena Martinsson Biträdande rektor

073-275 39 06

Regnbågens förskola

Besöksadress
Nackstavägen 14
853 52 Sundsvall
Postadress
Sundsvalls kommun
Regnbågens förskola
851 85 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.