Stenstansdagarna

Årets bild Stenstansdagarna

Stenstansdagarna 2021 är tyvärr inställda.

Stenstansdagarna är ett återkommande evenemang i Sundsvalls stenstad.

Stenstansdagarna är ett av Sundsvalls kommuns största arrangemang. Tyvärr är det inte möjligt att genomföra Stenstansdagarna i år på grund av Covid-19.

Om dagarna

Stenstansdagarna har arrangerats av Sundsvalls museum i samverkan med ett flertal organisationer och föreningar i Sundsvall. Det är härlig stadsfest med sekelskiftestema. Besökare erbjuds bland annat en tidsenlig torghandel, inspirerande guidade turer, musik, gamla fordon och olika föreläsningar.

Sundsvalls fantastiska stenstad firas bland annat genom att historiska hus öppnas upp och staden fylls av musik, teater, lek och marknadsstånd. Det har funnits möjlighet att uppleva Stenstans unika kulturarv under ett par dagar då allt är sig likt men ändå inte.

Mer information finns även att läsa på facebook.com/stenstansdagarna.

Torghandel framför Hirschska huset. Handlarna Petter och Hulda Dahlin (det yngre paret i mitten) är de som säljer köttet. Pojken till höger är troligen parets äldste son född 1905. Övriga personer är kunder. Slaktaren och hemmansägaren Petter Dahlin (f. 1882 d. 1959) och hans hustru Hulda (f. 1880 d. 1975) var bosatta i Nordansjö, Kovland. Bilden är tagen mellan 1912-1915.

Petter köpte och sålde både liv- och slaktdjur. Varannan lördag stod paret på torget och sålde sina varor. Hulda klev upp klockan två på morgonen för att hinna kärna smöret, för att de sedan skulle kunna åka de två milen till staden med hästdragen kärra och finnas på plats på torget klockan sju på morgonen. Hulda blev trots ett långt och slitsamt arbetsliv 95 år gammal och levde efter sin makes bortgång kvar på gården som övertagits av son och sonhustru.

Källa: Sundsvalls museum Fotoarkivet efter uppgifter från dottern Gunnel, 2009.

Sundsvalls museum arrangerar Stenstansdagarna i samverkan med ett flertal organisationer och föreningar i Sundsvall.

Kontakt

Lejla Porovic Enhetschef Kultur, Utställningar och program

070-100 08 46

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.