Skolornas fredag

Stenstansdagarna och skolornas fredag 2021 är inställd på grund av pandemin.

Upplev Stenstans unika kulturarv med massor av roliga och lärorika aktiviteter för elever i årskurs 3-6.

Alla aktiviteter är gratis!

Aktivt stafflimåleri

Akrylmåleri på canvasduk. Vi inspireras av Stenstan och utforskar hur bildens form och bakgrund skapas och hur linjer samspelar med färg och form.

Cirkus Björnen

De första cirkusfamiljerna började komma till Sundsvall under 1860-talet. I år besöker Cirkus Björnen Sundsvall och lär er jongleringens hemligheter och spännande balanseringsövningar.

Digital teknik och historiska miljöer

Prova på Green Screen och låt dig placeras i olika historiska Sundsvallsmiljöer. Det finns även möjlighet att prova på Virtual Reality eller andra digitala tekniker.

Dramatiserad stadsvandring

Träffa Sigrid Hjertén, Sofia Gissberg, Gustav Hermansson och andra kända personer som har präglat Sundsvalls historia. Dramatiserad stadsvandring med Kulturskolans teaterelever.

Guidad visning av Elite Hotel Knaust

Berömda Elite Hotel Knaust öppnar sina dörrar, berättar om sin verksamhet och tar er med på en resa genom hotellets historia.

Kyrktuppen berättar om branden 1888

Delta i en spännande upptäcktsfärd i Sundsvalls Gustav Adolfs kyrka. För vad hände egentligen 1888? Varför gal inte kyrktuppen och varnade att Sundsvalls stad brann?

Lekar från förr

Prova lekar från förr med våra guider från Barn- och fritidsprogrammet. Upptäck vad vardagliga saker berättar om barns levnadsvillkor vid förra sekelskiftet.

Prova på blåsinstrument

Skildra livet från förr genom musik. Lärare och elever från Kulturskolan visar hur man spelar glada melodier på trumpet, klarinett, flöjt och oboe.

Sundsvallspolisens historia – besök i arrestcellerna

Lär dig mer om Sundsvallspolisens historia. Polisen var verksam i Stadshuset mellan åren 1891-1974 och än idag finns delar av den gamla arresten kvar.

Teater Västernorrland bakom kulisserna

Följ med bakom kulisserna på vår länsteater. Vi visar och berättar om allt spännande som pågår bakom scen. Kom och upptäck teaterns alla hemliga vrår.

Varietéshow med sällskapet Karneval

Hur såg resande underhållning ut på 1800-talet? Varietésällskapet Karneval är på besök i Sundsvall. Möt Doktor Cagliostro, Fakiren Conny The Conman och Gycklaren Arkadia.

Häst och vagn genom Sundsvalls stenstad

Åk häst och vagn genom vår vackra stenstad, precis som förr i tiden. Det finns plats för max 10 barn i vagnen. Halva klassen får en historisk berättarstund medan de väntar.

Fredag 13 september klockan 10.00-14.00.

Frågeslinga – Om livet förr

Gå vår frågeslinga om Sundsvall!

Vinn boken Flickornas historia – från Igelkottsflickan på stenåldern till Julia i vår tid av Kristina Lindström och illustrerad av Anna-Clara TIdholm.

Plats: Barnbiblioteket Kulturmagasinet

Mobibblan, Sundsvalls mobila bibliotek

Vi har med oss litteratur om äldre tider, släktforskning och annat intressant samt visar filmer från gamla Sundsvall. Kanske sjungs det ett eller annat skillingtryck.

Plats: Stora torget

Prova på smide

Kom och titta på hur vi gjorde spikar, verktyg och andra smidesföremål förr i tiden. Men var det så lätt som det ser ut? Prova själv! Kanske kan du göra en egen spik att ta med hem?

Plats: Stora torget

Veteranfordon från förra seklet

Sundsvalls motorveteraner visar upp sina vackra veteranbilar.

Plats: Vängåvan

Tur med gammaldags brandbil

Upplev vår vackra stenstad genom en kort tur med den gamla brandbilen. Det finns plats för max 14 personer i brandbilen så dela gärna klassen innan turen. Turen tar 8 – 10 minuter.

Plats: Turerna utgår från Kyrkogatan 15, utanför Nordea.

Minidrake

Hämta ditt uppdrag i receptionen, följ kartan och svara på frågor om Sundsvall. Alla som deltar får ett diplom!

Plats: Stenstan Visitor Center

Stadshusarresten

Träffa Sundsvalls första kvinnliga poliskonstapel Anna-Brita och upptäck tillsammans med henne den gamla arresten. Kanske kommer någon av hennes kompisar, Ludde eller Tjyvtjalle på besök också.

Tid: 13.00
Plats: Stenstan Visitor Center

Torgmarknad

Upplev en historisk torgmarknad med Bondens marknad och traditionella hantverk. Stora torget i Sundsvall är en klassisk marknadsplats sedan närmare 120 år.

Tid: Marknaden öppnar kl. 11.00
Plats: Stora torget

Bli detektiv på Sundsvalls museum

Vi har tappat bort flera viktiga föremål i utställningarna Hövdingen i Högom, I industrialismens spår och Staden som förvandlade sig och behöver din hjälp att hitta dem.

För barn från 5 år. Du hämtar frågorna i Kulturmagasinets reception. Alla detektiver får diplom!

Tid: 10.00-18.00
Plats: Sundsvalls museum, Kulturmagasinet

Om du vill skriva ut programmet klicka här (PDF).

Med reservation för eventuella ändringar.

Kontakt

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.