Gudmundstjärn

Vedbod och mangelboden i Gudmundstjärn.

Djupt in i den norrländska skogen ligger Gudmundstjärn, skogshemmanet med anor från 1700-talet.

Gudmundstjärn är ett välbevarat skogsjordbruk. Här hittar du en vacker gårdsmiljö med boningshus, ladugård, bagarstuga, spånhyvel, smedja och vattensåg.

Besök

Husen är öppna för allmänheten under sommartid och då finns även husdjur på bete.

Vill du bli visad husen andra tider under året bokar du besöket med Gudmundstjärns intresseförening. Vintertid skottas inte gården men med skidor eller snöskor går det att röra sig i området.

Ta med picknickkorgen!

Det finns inga möjligheter att köpa fika, så passa på att ta med egen matsäck och slå er ner någonstans i de vackra omgivningarna. Tips! Nere vid sjön finns en grillplats med vindskydd, men glöm inte kol eller ved och tändstickor.

Besök på egen hand

Det går bra att besöka Gudmundstjärn även när det är obemannat. Njut av naturen, ströva runt bland husen och låt miljöerna tyst berätta sin historia.

Hitta hit

Väg 86 till Indal, där ifrån är det väl skyltat.

Ett skogshemman från självhushållens tid

Gudmundstjärn var ett av de sista riktiga självhushållen i vårt land där nästan allt som behövdes för överlevnaden producerades på gården. Så sent som på 1940-talet var det bara ett fåtal saker som köptes utifrån. Fem generationer i rakt nedstigande led bodde här och för varje ny generation tillkom ett antal nya hus för olika ändamål. Som mest fanns här ett 30-tal byggnader.

I området hittar du:

  • Ett 20-tal bevarade hus
  • Skyltar med fotografier och kartor om platsens historia.
  • Vandringsleder
  • Skogsstigar
  • Vindskydd.

Kontakt

Sundsvalls museum Friluftsmuseerna

060-19 12 00

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.