Vetenskapslunch

Fyll din torsdag med en populärvetenskaplig föreläsning.

Tillsammans med Mittuniversitetet och Folkuniversitetet bjuder vi in till vetenskapslunch i september och oktober. Föreläsningarna handlar om aktuell forskning och pågår i 45 minuter.

Observera att evenemangen kräver platsbiljett på grund av begränsat antal plaster. Platsbiljetten hämtar du gratis i receptionen tidigast en vecka innan.

Kvinnokungen

Torsdag 14 september klockan 12

Författaren och forskaren Kristina Sjögren berättar om sin bok Kvinnokungen. År 1632 får Sverige sin första kvinnliga kung i modern tid. I denna myllrande roman följer vi Christinas resa mot makten – och hennes kamp för frihet.

Barrikaden valde mig

Torsdag 21 september klockan 12

Kristina Lundgren, docent i journalistik, berättar om Ada Nilsson, läkare i kvinnokampen.

ForskarFredag – Vetenskapsfestival

Fredag 29 september klockan 11.30-13.00

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Vad gör egentligen en forskare och vad forskas det om i Sundsvall? Välkommen till Kulturmagasinet för att lyssna till spännande presentationer av Mittuniversitetets forskare.

Fri entré. Vi bjuder på förtäring – först till kvarn.

Program

Läs mer på miun.se/forskarfredag eller se programfolder (PDF)

Med eld och svärd i kampen om Polens kulturarv

Torsdag 12 oktober klockan 12

I Polen protesterar människor på gatorna mot de senaste årens inskränkningar i de demokratiska rättigheterna. Regeringspartiet har infört en ny patriotisk historiepolitik. De snabba kulturpolitiska förändringarna i vårt grannland väcker frågor som är högst relevanta också för Sverige. Föreläsning med Katherine Hauptman, tillförordnad museichef på Historiska museet i Stockholm.

Funktionsmaktsordningen och diskrimineringen

Torsdag 26 oktober klockan 12

Föreläsning med Christine Bylund, masterstuderande i genusvetenskap och aktivist inom Independent Living-rörelsen. Hon har myntat begreppet ”funktionsmaktsordning”, ett slags tolkning av den engelska akademiska termen ”ableism”, som syftar till att beskriva hur personer som anses ha avvikande funktionalitet utsätts för systematisk utestängning, både materiellt och representativt.

Kontakt

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Öppettider

måndag-torsdag klockan 10-19
fredag klockan 10-18
lördag-söndag klockan 11-16

Carina Thorelli Möllerberg Kultursekreterare

060-19 18 55, 070-340 90 78

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.