Onsdagslunch

Kulturmagasinets huvudentré.

Välkommen på lunchunderhållning mitt i veckan.

När: onsdagar 4 september – 11 december 2019
Tid: klockan 12.00-13.00

Biljetter bokar du i vår reception eller på entresundsvall.se. Begränsat antal platser. Onsdagslunch är ett samarrangemang med Folkuniversitetet.

Skrönor, avhandlingar, rena påhitt eller vanliga fakta!

Onsdag 4 september klockan 12.00

Läsvärt om Medelpad på biblioteket med Åsa Granath, Sundsvalls stadsbibliotek.

Amerikanska teman och variationer

Onsdag 11 september klockan 12.00

Nordiska Kammarensemblen förflyttar oss till andra sidan Atlanten med smakprov ur deras kvällskonsert Amerikanska teman och variationer. Vid slutet av 1800- och i början av 1900-talet vaknade bland musiker på Nordamerikas östkust en vilja att skapa ett eget amerikanskt musikaliskt uttryck.

Fri entré.

Vittnesmål – Paul Hansen

Onsdag 18 september

Visning av utställningen Vittnesmål. Paul Hansen är en av Sveriges mest välkända fotografer och blev under 2018 även en uppskattad radioröst i sitt sommarprat.

Fri entré

Fönster mot höst

Onsdag 25 september klockan 12.00

Konserten bjuder på smakprov ur Nordiska Blåsarkvintettens Fönster mot höst med verk av Christian Lindberg, Eurico Carrapatosos, Franz Danzi, Darius Milhaud, Jaques Ibert och Dimitri Kabalevsky.

Välkommen till en konsert som öppnar fönstret mot hösten!

Fri entré.

Våga vara i din kropp och njut av livet!

Onsdag 2 oktober klockan 12.00

Föredrag om kultur och hälsa av certifierade coachen Annelie Lindeberg därefter en orientalisk dansworkshop där du själv deltar, fixa ditt höftsnärtsdiplom idag!

Programmet börjar med föredrag i Programsalen och fortsätter med dansworkshop i lokalen Unga Magasinet.

Judisk folkmusik med Salamander under Jom Kippur

Onsdag 9 oktober klockan 12.00

Konserten innehåller folk- och världsmusik från Europa, Medelhavsområdet och Centralasien, med särskilt fokus på judisk folkmusik ur sefardisk tradition. Gruppen Salamander har även hedrats med ett större bidrag från Katz Judiska Kulturfond.

Fri entré.

Ellen Key

Onsdag 16 oktober klockan 12.00

Föredraget fokuserar på Ellen Keys pedagogik, estetik, livsåskådning och kvinnofrågor. Med Ellen Metall, lärare på Skavderns gymnasieskola och Ellen Key-stipendiat 2018.

Sjömannens och andra minnen – Karin Laaja

Onsdag 23 Oktober klockan 12.00

Visning av utställningen Sjömannens och andra minnen. Karin Laajas konst utgår från egna och andras minnen och berättelser. Hon har valt att i teckning och måleri gestalta de som saknar fotografisk dokumentation.

Fri entré.

Deckarbokprat

Onsdag 30 oktober klockan 12.00

Höstens traditionella deckarbokprat med Gunilla Grill och Åsa Granath, Sundsvalls stadsbibliotek, och Håkan Nordman, Sundsvalls museum. Hitta din nya favoritdeckare i höst!

Som ett djävla solsken!

Onsdag 6 november klockan 12.00

En musikalisk teaterföreställning om Ester Blenda Nordström. Pjäsen baserar sig på Fatima Bremmers prisbelönade biografi om Ester Blenda Nordström, reportern som gick sin egen väg och vågade ta makt över orden. Med humor, upptåg, kärlek och sorg gestaltar Anna-Lena Hemström en av den svenska historiens mest fascinerande kvinnor i en teatertimme fylld med sånger och musik. Med sig på scen har hon Bengt “Mulle” Holmqvist som förstärker med sin gitarr och emellanåt också agerar som medspelare.

Ester Blenda förnyade journalistiken, utforskade världen, rökte pipa och körde motorcykel i en tid då kvinnor gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt. Hon var en omskriven celebritet och kändis under 1900-talets första hälft. Här kommer hon igen!

Kvinnorna i Afghanistan driver egen TV-kanal

Onsdag 13 november klockan 12.00

Urban Hamid, frilansjournalist, berättar om en TV kanal i Afghanistan som drivs till 90 procent av kvinnor. Hamid berättar om situationen för kvinnor i allmänhet och kvinnliga journalister i synnerhet. Urban Hamid, Måns Berthas och Mohammad Qasim Popal filmar tillsammans just nu en dokumentär om kvinnorna.

Afghanistan är ett av världens farligaste länder för journalister. De senaste två åren har 21 journalister dödats. Kvinnliga journalister är särskilt utsatta och enligt FN har våldet mot dem ökat med 60% perioden 2012-2017. Trots riskerna kämpar de unga kvinnliga journalisterna på kvinnostationen Zan TV i Kabul för att rapportera om kvinnofrågor. Frilansjournalisten Urban Hamid har bevakat händelseutvecklingen i Afghanistan sedan 2001.

Karl och Hilda Östman – en dramatiserad berättelse

Onsdag 20 november klockan 12.00

Tina Johansson, Sundsvalls museum, gestaltar en romantisk berättelse under sågverksepokens tid. Parets liv, kamp och kärlek berättas mot bakgrund av sågverkskonflikter och med färgsprakande personligheter.

Boka biljett »

Sigrid Hjertén – en dramatiserad berättelse

Onsdag 27 november klockan 12.00

Tina Johansson, Sundsvalls museum, dramatiserar berättelsen om Sigrid Hjertén, Sveriges främsta modernist. Hon målade heminteriörer, stadsbilder, stilleben och porträtt i en dekorativ stil, som vid 1910-talets mitt övergick i en alltmer uttalad expressionism. Berättelsen handlar om konstnärens dramatiska liv med kvinnokamp, sjukdom och tragiska död.

Boka biljett »

Julens pärlor

Onsdag 4 december och fredag 6 december klockan 12.00

Ta en paus inför julstöket och starta julfirandet med en stämningsfull konsert. Nordiska Blåsarkvintetten framför traditionella julsånger och andra klassiker.

Fri entré.

Klassiskt i museet

Onsdag 11 december och torsdag 12 december klockan 12.00

Nordiska kammarorkesterns magiska julkonsert.

Fri entré. Begränsat antal platser.

Om du vill skriva ut programmet klicka här (PDF).

Med reservation för eventuella ändringar.

Kontakt

Kulturmagasinets reception

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Carina Thorelli Möllerberg Kultursekreterare

060-19 18 55, 070-340 90 78

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.