Kultfilm

Välkommen till Kulturmagasinets filmklubb! Biljetterna till vårens filmer släpps torsdag 17 januari.

Gå med i filmklubben

Vill du gå på en eller flera filmer? Allt du behöver göra är att bli medlem i Filmklubben Kultfilm. Hämta ditt filmpass i vår reception. Biljett till respektive film kan du boka både hos oss och Entré Sundsvall. Det är helt gratis och medlemskapet är inte bindande.

Vårsäsongen 2019

Söndagar 27 januari – 28 april. Observera ingen filmvisning söndag 21 april. Filmerna visas i vår Programsal.

Kultfilm är ett samarrangemang med Film Västernorrland.

DENIAL

Måndag 28 januari klockan 17.00

Denial är en film om Förintelsen och nazismens koncentrationsläger, men här handlar det om nutidshistoria. 1996 stämdes den amerikanska historikern Deborah Lipstadt av författaren David Irving, eftersom hon i sin bok utpekat honom som en högerextremist som förnekat gaskamrarnas existens. Nu måste hon paradoxalt nog bevisa i rätten att dessa massmord ägt rum.

Efterförljande samtal med Deborah Lipstadt och Willy Silberstein.

Regi: Mick Jackson
Speltid: 109 min
Språk: Engelska, textad på svenska

Anmälan till carina.mollerberg@sundsvall.se.
Plats: Opalen, Skolgatan 1 Kvissleby.

Natt och dimma

27 januari 2019 klockan 13.30

Natt och dimma är en dokumentärfilm som berättar om nazitidens förintelseläger. Filmen är en kraftfull erinran om att det fasansfulla som hänt kan upprepas om vi inte håller minnet levande och är vaksamma. Filmen växlar mellan färgbilder på det ödsliga lägret Auschwitz och arkivbilder på offren som en gång levde på platsen. Den svenska speakerrösten som ackompanjerar bilderna kommenterar det historiska skeendet och reflekterar över hur vi ska förhålla oss till det som hänt. Filmen är inspelad 1955 och hade svensk premiär 1959. Inför nypremiären 1998 har filmens ljudband restaurerats med utgångspunkt från den svenska speakerinläsning som gjordes 1959.

Regi: Alain Resnais
Speltid: 32 minuter
Språk: svenska
Åldersgräns: 15 år

Förintelsen, minnet och Sverige

Filmen följs av en föreläsning som påminner oss om vad Förintelsen var för något och varför vi ska minnas, vilken relevans det har för oss i Sverige idag. Det handlar inte om att förenkla och fördöma, utan att kritiskt granska och reflektera. Karin Kvist Geverts är historiker specialiserad på Förintelsen. Hon arbetar vid Kungliga biblioteket med demokratijubileet 2018-2021.

Boka biljett »

Supa Modo

Söndag 3 februari klockan 13.30

I den djupaste sorg går det att finna ljus. Supa Modo är ett kenyanskt drama om den nioåriga flickan Jo, som är döende i cancer. Efter beskedet om att Jo inte kommer överleva väljer hennes familj och vänner att ta hem henne och se till att hennes sista tid i livet blir den bästa. Hon ska få uppfylla sin dröm: att vara en superhjälte, precis som på film. Fler och fler människor samarbetar för att drömmen ska bli till verklighet.

Regi: Likarion Wainaina
Speltid: 74 minuter
Språk: Swahili, Engelska, Kikuyu, textad på svenska

Boka biljett »

Jimmie

Söndag 10 februari klockan 13.30

Fyraåriga Jimmie måste åka på en resa med sin pappa och lämna mamma hemma. Men resan tar aldrig slut och ingen verkar veta var de ska. Förutom att de är på väg bort från något.

Regi: Jesper Ganslandt
Speltid: 90 minuter
Språk: Svenska

Boka biljett »

I Kill Giants

Söndag 17 februari klockan 13.30

När det verkliga livet blir för tungt för tonåriga outsidern Barbara flyr hon till fantasin och det uppdrag hon är besatt av: att döda jättarna som hotar världen. När en nyinflyttad flicka och en skolpsykolog närmar sig henne börjar de bägge världarna rämna och hon tvingas ta itu också med de verkliga demonerna.

Regi: Anders Walter
Speltid: 106 minuter
Språk: Engelska, textad på svenska

Boka biljett »

Svanen

Söndag 24 februari klockan 13.30

Den egensinniga Sól skickas till en bondgård på den isländska landsbygden för att arbeta över sommarlovet. Naturen tycks vara oändlig och sagolik, djuren innerliga och människorna hårda. Dock blir gårdens dräng, den mystiska Jón, en nära vän till Sól. Deras vänskap sätts ur spel när lantbrukarens dotter återvänder till gården och Sól finner sig istället djupt intrasslad i ett drama som hon knappast kan förstå.

Regi: Ása Helga Hjörleifsdóttir
Speltid: 91 minuter
Språk: Isländska, textad på svenska

Boka biljett »

Virus Tropical

Söndag 3 mars klockan 13.30

Paola föds in i en dysfunktionell familj i Quito, Ecuador. När Paolas pappa helt plötsligt lämnar familjen och flyttar till Colombia slits tillvaron upp och kaos flyttar in. Paola mognar mitt i detta kaos och tar allt det har att erbjuda, samtidigt som hon måste slåss mot fördomar och kämpa för sin självständighet om och om igen.

Regi: Santiago Caicedo
Speltid: 87 minuter
Språk: Spanska, textad på svenska

Boka biljett »

La Familia

Söndag 10 mars klockan 13.30

Andres och hans son Pedro bor i en förort till Caracas och ser knappt varandra. Andres spenderar dagar och kvällar med arbete för att försörja sig och sonen, medan Pedro driver runt, leker med sina vänner och lär sig livets villkor i den våldsamma miljö som omger honom.

Regi: Gustavo Rondón Córdova
Speltid: 78 minuter
Språk: Spanska, textad på svenska

Boka biljett »

Anders, jag och hans 23 andra kvinnor

Söndag 17 mars klockan 13.30

Nahid har blivit sviken. Den 49-åriga professionella tennisspelaren Anders Rosén som hon träffar visar sig jonglera relationer med 23 andra kvinnor. Kvinnorna har startat en Facebook-grupp för att dela sina sorger och aggressioner, men Nahid tänker inte deppa ihop. Hon tänker filma. Filmen tar Nahid och Anders på en resa som handlar om svek och ilska men också om vänskap, närhet och kärlek.

Regi: Nahid Persson
Speltid: 90 minuter
Språk: Svenska

Boka biljett »

Hjärtat

Söndag 24 mars klockan 13.30

Mika och Tesfay. Hon fotograf, han musiker. Båda up-and-coming. Första riktiga kärleken. Men det finns en osynlig konflikt, en onämnbar skam. Ett maktspel där reglerna ändras i takt med musiken på festerna i Göteborg, Stockholm och på Ibiza. Bortom allas blickar och förskönande filter döljer sig en kall verklighet om vems hjärta som får bestämma över den andras liv.

Regi: Fanni Metelius
Speltid: 100 minuter
Språk: Svenska

Boka biljett »

Transit

Söndag 31 mars klockan 13.30

En ung man flyr från Frankrike under nazisternas ockupation av landet. Under sin flykt använder mannen en falsk identitet; en död författare vars identitetspapper han har kommit över. Medan han är fast i Marseille, utan möjlighet att åka vidare, träffar han en ung kvinna som desperat letar efter sin försvunna make – samma person han låtsas vara.

Regi: Christian Petzold
Speltid: 101 minuter
Språk: Tyska, Franska, textad på svenska

Boka biljett »

Taikon

Söndag 7 april klockan 13.30

Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer. De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna.

Regi: Lawen Mohtadi, Gellert Tamas
Speltid: 90 minuter
Språk: Svenska

Boka biljett »

The Man Who Stole Banksy

Söndag 14 april klockan 13.30

2007 åkte Banksy och hans team till Betlehem på Västbanken, och började utöva sin karaktäristiska gatukonst på väggarna. Mötet mellan den pacifistiska gatukonstnären och ett land brännmärkt av många års strid och krig borde ha varit kärlek vid första ögonkastet, men någonting gick helt fel. Ett specifikt konstverk gick inte alls hem; en muralmålning av en israelisk soldat som ber en åsna om identitetspapper. Verket utlöste raseri och man menade att Banksy pekade ut landet och dess folk som idioter.

Regi: Marco Proserpio
Speltid: 93 minuter
Språk: Engelska, textad på svenska

Boka biljett »

A Ciambra

Söndag 28 april klockan 13.30

Pio, en ung romsk pojke i södra Italien som har bråttom att växa upp och hålla jämna steg med sin storebror som är hans förebild. En natt bestämmer sig Pio för att visa sin bror att han inte är sämre bara för han är yngre, vilket utlöser en serie av händelser som för alltid förändrar hans syn på världen.

Regi: Jonas Carpignano
Speltid: 118 minuter
Språk: Italienska, textad på svenska

Boka biljett »

Med reservation för ändringar.

Om du vill skriva ut programmet klicka här (PDF).

Kontakt

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Öppettider

måndag-torsdag klockan 10-19
fredag klockan 10-18
lördag-söndag klockan 11-16

Carina Thorelli Möllerberg Kultursekreterare

060-19 18 55, 070-340 90 78

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.