Kultfilm

Film strip vector illustration.

Välkommen till Kulturmagasinets filmklubb!

Gå med i filmklubben

Vill du gå på en eller flera filmer? Allt du behöver göra är att bli medlem i filmklubben Kultfilm. Hämta ditt filmpass i vår reception. Biljett till respektive film kan du boka hos oss eller på entresundsvall.se. Det är helt gratis och medlemskapet är inte bindande.

Höstsäsongen 2019

Söndagar 1 september – 15 december. Filmerna visas i vår Programsal.

Kultfilm är ett samarrangemang med Film Västernorrland.

Kortfilmer

Söndag 1 september klockan 13.30

Martyren

I en Stockholmsförort bor Asia tillsammans med sina två barn Omar och Sara. Sara försöker leva ett vanligt tonårsliv, medan Omar tidigare har haft problem med lagen. Asia börjar misstänka att Omar kan ha radikaliserats. Oron växer och hon försöker ta reda på vad som pågår i hans liv. När polisen vänder henne ryggen, måste Asia på egen hand rädda sin son, innan hon förlorar honom för alltid.

Regi: Ahmed Abdullahi
Speltid: 30 minuter
Språk: Somaliska, Svenska, textad på Svenska
Åldersgräns: 15 år

2:a klass

Charlotte har fått ett jobb som lågstadielärare och när hon är ute med sina vänner blir hon attackerad av en nazist. Väl tillbaka hos sina elever i skolan upptäcker hon att en av hennes elever är son till den nazisten.

Regi: Jimmy Olsson
Speltid: 14 minuter
Språk: Svenska, textad på Svenska
Åldersgräns: 13 år

Shut up haters

Maja, som är i tjugoårsåldern, bor i Stockholm när ett dödsfall inom familjen tvingar henne tillbaka till hembyn Pajala. I Pajala bor hennes syster Sofia som är tillsammans med trubaduren Johan. Efter begravningen skall Sofia följa med Johan på en sommar-turné runt Tornedalen, och Maja bestämmer sig för att följa med. Det blir en resa där frågor om deras ursprung och Tornedalens framtid ställs på sin spets.

Regi: Jon Blåhed
Speltid: 45 minuter
Språk: Svenska, Finska, textad på Svenska
Åldersgräns: 13 år

Processen

Processen utspelas i ett rum där vi får följa rättsprocessen i ett framtida Sverige som har förändrats radikalt. Vanliga medborgare konfronteras med gamla uttalanden de gjort på sina social medie konton och förhörsledaren pressar dem att ange vänner och familj med liknande sympatier. Filmen simulerar de mänskliga påföljderna för individen när totalitära krafter tar över gruppen och hur de som driver den här processen ofta faller offer för det system de har skapat.

Regi: Ruben Sznajderman
Speltid: 7 minuter
Språk: Svenska

Darwins mardröm

Söndag 8 september klockan 13.30

Under slutet av 1960-talet introducerades en helt ny art, nilaborrar, i den enorma Victoriasjön. Det som börjar som ett litet vetenskapligt experiment får snabbt enorma konsekvenser; den sällsynta aggressiva rovfisken har snart utplånat alla andra fiskarter i sjön och förändrar livsvillkoren inte bara i och runt själva vattnet. Snart har den multinationella vapen- och fiskindustrin skapat en märklig allians där samhället rusar mot en fullständig humanitär och ekologisk katastrof.

Regi: Hubert Sauper
Speltid: 107 minuter
Språk: Engelska, Ryska, Swahili, textad på Engelska.

Waste Land

Söndag 15 september klockan 13.30

Konstnären Vik Muniz åker till Rio de Janeiro för att göra ett konstprojekt med återvunnet material från Jardim Gramacho, världens största soptipp. Han engagerar en handfull sopsamlare i projektet, som snart växer till något större och mer engagerade än vad någon hade kunnat förutspå.

Regi: Lucy Walker
Speltid: 99 minuter
Språk: Engelska, Portugisiska, textad på Svenska

The Miseducation of Cameron Post

Söndag 22 september klockan 13.30

När Cameron Post förlorade sina föräldrar i en bilolycka kände hon både skuld och lättnad över att de nu aldrig skulle få reda på att hon var lesbisk. Några år senare bor den 16-åriga Cameron med sin nyreligiösa moster och är samtidigt tillsammans med skolans snyggaste tjej. När de två blir påkomna skickas Cameron till God’s Promise, ett konverteringsläger där man ”botar” tonåringar från deras homosexualitet. I den märkliga miljön finner hon en ny familj bland de andra konvertiterna. Cameron accepterar allt eftersom möjligheten till förändring, fram tills att en av hennes vänner får ett nervöst sammanbrott. Hon inser då vilken hjärntvätt de utses för och vilket stort övergrepp det är att tvingas trycka undan sin sanna identitet.

Regi: Desiree Akhavan
Speltid: 91 minuter
Språk: Engelska, textad på Svenska

Taxiklubben

Söndag 29 september klockan 13.30

Allonias bestämmer sig för att det får vara nog. Han sliter 12-13 timmar i sin taxi varje dag och får ändå inte pengar över till hyran och kläder till sina tre barn. Han inleder en kamp mot Sveriges största taxibolag som ägs av miljardären Rolf Karlsson.

Taxiklubben är en modern David mot Goliat-historia. Filmen handlar om taxichauffören Allonias Sebathus envetna kamp mot Sveriges största taxibolag. En kamp som kantas av dödsfall, skilsmässa och krossade drömmar. Men som också leder till något stort.

Regi: Johan Palmgren
Speltid: 60 minuter
Språk: Svenska, textad på Svenska

Goliat

Söndag 6 oktober klockan 13.30

Kimmies pappa Roland ska snart inställa sig för att avtjäna ett fängelsestraff. Med Roland borta måste Kimmie axla rollen som familjeförsörjare och ta över sin pappas kriminella affärer. En uppgift han vare sig är redo för eller vill anta. Det sociala arvet är dock tungt i släkten, där manlighet och styrka mäts i förmågan att vinna alla strider. Något som Kimmie aldrig lyckats med.

Regi: Peter Grönlund
Speltid: 88 minuter
Språk: Svenska, textad på Svenska

Solar Mamas

Söndag 13 oktober klockan 13.30

Rafea är en fattig fyrabarnsmamma från Jordan. Tillsammans med andra kvinnor från olika delar av världen har hon fått möjlighet att gå en sex månader lång kurs på ”The Barefoot College” i Indien. Målet är att kvinnorna, som är analfabeter, ska lära sig hur man använder solenergi, om elektroniska komponenter, lödning och engelska. Färdigheterna ska de ta med sig till sina hembyar för att förbättra livet på sina hemorter och ta makten över sina liv. För Rafea är utmaningen att lära sig engelska och elektronik den lättaste delen av resan. Hennes man är inte glad över hennes resa och försöker tvinga henne tillbaka till Jordan med hot om skilsmässa och att barnen ska tas ifrån henne. Rafea får dock stöd av de boende i byn, de behöver hennes kompetens och det är många som vill kunna använda solenergi.

Regi: Mona Eldaief, Jehane Noujaim
Speltid: 58 minuter
Språk: Engelska, Arabiska. Textad på Engelska

Blue

Söndag 20 oktober klockan 13.30

Skydd och restaurering av kust och havsområden är nyckelåtgärder för att bevara biologisk mångfald och fiskeresurser, men även för att stärka motståndskraften mot klimatförändringar. Nya ytterligare utmaningar för att säkra havens produktion av livsmedel är marint skräp, inklusive mikroplaster, och i synnerhet havsförsurningen som visar på vikten av att koppla ihop havsfrågorna med arbetet med klimatförändringar. Dokumentären Blue kartlägger de utmaningar som vi står inför och möjligheterna till positiv förändring.

Regi: Karina Holden
Speltid: 76 minuter
Språk: Engelska. Textad på Engelska

Night Comes On

Söndag 27 oktober klockan 13.30

Angel LaMere släpps ut från ungdomsfängelset på sin artonårsdag. Tillsammans med sin tioåriga syster ger hon sig ut på en resa för att söka upp deras pappa, och för att hämnas sin mors död. En resa som kommer att förändra deras liv för alltid.

Jordana Spiros debutfilm är ett gripande drama om att jagas av sitt förflutna och den tuffa kampen för unga i samhällets utkant.

Regi: Jordana Spiro
Speltid: 86 minuter
Språk: Engelska. Textad på Svenska

Rekonstruktion Utöya

Söndag 3 november klockan 13.30

Rakel, Mohammed, Jenny och Torje överlevde en av vår tids mest omfattande och brutala terrorattacker. Nu samlas de i en tom filmstudio i Nordnorge. Där ska de under två veckor, tillsammans med 12 andra ungdomar, återvända till 22 juli 2011. Dagen då ett fascistiskt korståg mot det öppna, mångkulturella och demokratiska samhället tog 69 liv. De fyra överlevarna återskapar sina minnen av händelsen för att de är övertygade om att det är viktigt. För dem själva, för oss andra, för samtiden, för framtiden.

Regi: Carl Javér
Speltid: 94 minuter
Språk: Norska. Textad på Svenska

Olegs barndom

Söndag 10 november klockan 13.30

Simon Lereng Wilmonts prisvinnande film från Donetsk-regionen i östra Ukraina låter oss uppleva det krigsdrabbade området genom tioårige Oleg. Han bor hos sin mormor och även om de flesta andra har lämnat området så har de inga planer på att fly. Med sin kusin och bästa vän Jarik driver Oleg omkring i den vilda naturen som omger byn. Barndomens oskuld sätts på prov, medan kriget sakta kryper närmare.

Regi: Simon Lereng Wilmont
Speltid: 90 minuter
Språk: Ryska. Textad på Svenska

Leva. Älska

Söndag 17 november klockan 13.30

2013 öppnade världens första seniorboende för HBTQ-personer, Regnbågen, på Gärdet i Stockholm. Agneta, Ingbritt och Thomas flyttar in. De har alla haft drömmar och begär i en tid av förtryck och begränsningar. När de börjar sina liv på Regnbågen öppnas nya rum i deras världsbild och inre. För första gången hittar de hem och börjar leva mer. Älska sig själva lite mer.

Regi: Mette Aakerholm Gardell
Speltid: 106 minuter
Språk: Svenska.

Livets pris

Söndag 24 november klockan 13.30

Det finns dagar som måste uthärdas sekund för sekund. Men jag måste orka berätta, måste försöka ta allt i tur och ordning som det var och är.

Sara Lidman skriver om längtan efter barn och man. Som en röd tråd i hennes dagböcker och brev finns tvivel på att kunna bli älskad för den hon är. Hon förälskar sig ofta och särskilt i sitt livs kärlek – i Sydafrika. Han är svart och hon får betala ett högt pris för sin kärlek under apartheidregimens raslagar, som sluter sig kring henne tills hon till sist tvingas lämna Sydafrika.

En känslomässigt stark film om en kvinna som vill ha barn och – om att skriva, skriva. Filmen bygger på Sara Lidmans brev och dagböcker.

Regi: Åsa Faringer
Speltid: 82 minuter
Språk: Svenska, Engelska.

Utrikesministern

Söndag 1 december klockan 13.30

1461 dagar bakom kulisserna med världens enda feministiska utrikesminister, in i huvudet på Margot Wallström, älskad, hatad, kontroversiell, folkkär.

Från diplomatiska kriser med Mellanöstern, genom mediedrev och dödshot, kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd och hemlig medling mellan kärnvapenmakter.

Regi: Viktor Nordenskiöld
Speltid: 90 minuter
Språk: Svenska.

Gräns

Söndag 8 december klockan 13.30

Tina jobbar vid tullen och har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon döljer något. Men när den mystiska Vore kliver av färjan så tvivlar hon för första gången på sin instinkt. Hon anar att han döljer något, men kan inte sätta fingret på vad.

Regi: Ali Abbasi
Speltid: 108 minuter
Språk: Svenska.

Kärlek och vilja

Söndag 15 december klockan 13.30

Ett drama om två unga kvinnors liv, eller rädsla för detsamma, och deras gemensamma bostadsadress. Isabell jobbar på en karaokebar i en svensk småstad. Hon är charmig och rolig, men livrädd för närhet. Hon döljer något som gör att allt måste stanna på ytan. När Jessica flyttar in i samma lägenhet är hon i samma läge, på ytan och livrädd för sitt eget mörker. Utöver att de bott på samma adress delar de även ett motstånd mot att bli vuxna, behöva inrätta sig, vara duktiga och leva i en relation.

Regi: Marcus Carlsson
Speltid: 85 minuter
Språk: Svenska, Norska.

Boka biljett »

Om du vill skriva ut programmet klicka här (PDF).

Med reservation för eventuella ändringar.

Kontakt

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Carina Thorelli Möllerberg Kultursekreterare

060-19 18 55, 070-340 90 78

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.