Filmklubben

Filmklubben Kultfilm

Välkommen till Kulturmagasinets filmklubb!

Säsongens filmer handlar om kamper. Kampen mot diktaturen i Burma, kampen för fri kärlek, för överlevnad, mot sjukdom och kampen för frihet.

Filmerna visas på söndagar 27 augusti – 10 december klockan 13.30 med extrainsatta filmvisningar måndag 16 oktober klockan 17.30 och onsdag 8 november klockan 17.30.

Gå med i filmklubben

Vill du gå på en eller flera filmer? Allt du behöver göra är bli medlem i Filmklubben Kultfilm. Anmäl dig i receptionen. Det är helt gratis och medlemskapet är inte bindande.

Kultfilm är ett samarrangemang med Film Västernorrland.

Burma VJ

27 augusti klockan 13.30

I Burma VJ berättar samordnaren ”Joshua” hur det livsfarliga arbetet gick till samtidigt som han visar den samlade historien om hur motståndsrörelsen växte fram och slogs ned. I solidaritet med folket börjar buddistmunkar i Rangoon och Mandalay att tåga i hundratal, barfota i sina röda skynken med upp och nedvända tiggarskålar som symbol för att de fått nog av diktaturen.

Regi: Anders Østergaard
Längd: 84 minuter
Språk: engelska, burmesiska, textad på svenska

Min pappa Toni Erdmann

3 september klockan 13.30

Winfried Conradi bestämmer sig för att tina upp den frostiga relationen med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök. Ines har dock fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried tänker dock inte ge sig utan kamp.

Regi: Maren Ade
Längd: 162 minuter
Språk: tyska, textad på svenska

Måste gitt

10 september klockan 13.30

Vi följer Metin, en ung man i en av Stockholms förorter där oskrivna lagar gäller. Metin är annorlunda, han skriver dagbok om allt han ser och gör, namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När boken försvinner raserar hans liv och blir aldrig detsamma igen.

Regi: Ivica Zubak
Längd: 97 minuter,
Språk: svenska

Förbjuden Kärlek

17 september klockan 13.30

”Kom snart” var drottning Victorias sista ord till sitt livs stora kärlek, läkaren Axel Munthe. Utan honom hade hon dött redan som ung. Paret blir häftigt förälskade och inleder en hemlig kärlekshistoria som varar livet ut.

Regi: Anders Wahlgren
Längd: 82 minuter
Språk: svenska

Jätten

24 september klockan 13.30

Rikard är 30 år, autistisk och född svårt missbildad. Han skildes från sin mor som barn, men är fast besluten att återförenas med henne. För att nå sitt mål tar Rikard hjälp av boule och en 50 meter lång jätte.

Regi: Johannes Nyholm
Längd: 86 minuter
Språk: svenska

Bikupan

1 oktober klockan 13.30

Johanna kommer tillbaka hem efter en tids vistelse i Köpenhamn. Familjen är splittrad, men hon är fast övertygad om att det går att få allt bra igen. Hon tar kontakt med sin tvillingbror, Jeppe, som sitter inlåst på ett boende, och försöker övertyga sig själv och de övriga i familjen om att han är på bättringsvägen.

Regi: Amanda Leissner
Längd: 59 minuter
Språk: svenska

Burden

8 oktober klockan 13.30

Ett nyfiket och undersökande porträtt av Chris Burden, konstnären som tog sitt kreativa uttryck bortom den klassiska konstnärlighetens gränser och riskerade sitt liv i konstens namn. En del av hans verk är hänförande, andra upprörande, oavsett vilket är de berörande.

Regi: Richard Dewey, Timothy Marrinan
Längd: 88 minuter
Språk: engelska, textad på svenska

Behemoth

15 oktober klockan 13.30

Den prisbelönade kinesiske regissören Liang Zhao har gjort en ny vågad dokumentär som fokuserar på social orättvisa. Behemoth är en resa till helvetet på jorden, till kolgruvorna i de mongoliska prärielandskapen och om arbetarnas och naturens fruktansvärda villkor.

Regi: Liang Zhao
Längd: 89 minuter
Språk: mandarin, textad på svenska

Kiki

måndag 16 oktober klockan 17.30

Genom en intim och visuellt utmanande kameralins får vi här en komplex inblick i kiki-scenen – en subkultur och rörelse bildad av HBTQ-ungdomar i New York. De finner i kiki-rörelsen en fristad från omvärldens rasistiska, homo- och transfobiska förtryck.

Regi: Sara Jordenö, Lori Cheatle
Längd: 94 minuter
Språk: engelska, textad på svenska

Mr Gaga

22 oktober klockan 13.30

Trots att det var först som 22-åring Ohad Naharin tog sina första danslektioner har han blivit en av den samtida dansens mest intressanta och hyllade dansare och koreografer.

Regi: Tomer Heymann
Längd: 100 minuter
Språk: hebreiska, textad på svenska

Paulina

29 oktober klockan 13.30

Paulina väljer mot sin fars vilja att ge upp en lovande advokatkarriär i Buenos Aires för ett jobb som lärare i en isolerad och fattig by på landet. Hon vill göra skillnad i människors liv, i motsats till pappan och hans meningslösa arbete som domare.

Regi: Santiago Mitre
Längd: 103 minuter
Språk: spanska, textad på svenska

Deckarfilmfestivalvisning nr 2

5 november klockan 13.30

Ska Avdelning Q lyckas lösa sitt 3:e fall? Kom och se.
Längd: 107 minuter, från 15 år.

Observera att filmen ingår i Deckarfilmfestivalen och kräver ett filmpass som du hämtar i receptionen.

Suffragette

Onsdag 8 november klockan 17.30

Utifrån kvinnorna på ett tvätteri i sekelskiftets London skildrar den brittiska filmen Suffragette en dramatisk tid i kvinnorörelsens historia. Centralpersonen Maud genomgår en omvalvande förändring när hon dras in striden for kvinnlig rösträtt.

Regi: Sarah Gavron
Längd: 106 minuter
Språk: engelska, textad på svenska

Observera för att se filmen behöver du vara medlem i Filmklubben Kultfilm. Anmäl dig i receptionen. Det är helt gratis och medlemskapet är inte bindande.

Fonko

12 november klockan 13.30

Vår tids stora musikaliska revolution pågår just nu i Afrika och påverkar 100-tals miljoner människor. Afrobeats, kuduro och azonto är klubbmusik byggd på traditionella rytmer och har blivit identitetsbärande för en hel generation.

Regi: Göran Hugo Olsson, Lars Lovén, Daniel Jadama
Längd: 87 minuter
Språk: engelska, franska, portugisiska, wolof, textad på svenska

The Half

19 november klockan 13.30

I en by i Turkiet lever den fattiga herdetjejen Fidan, 15 år. På grund av fattigdomen säljer fadern Fidan som brud till en familj som bor långt bort. Då hon träffar sin man Salih, inser hon att han lider av en intellektuell funktionsnedsättning. Trots deras olikheter tar deras äktenskap en oväntad vändning. En minnesvärd och rörande film som skildrar tvångsäktenskap och ljusglimtar i en tragisk verklighet.

Regi: Cagil Nurhak Aydogdu
Längd: 94 minuter, rekommenderas for barn från 13 år
Språk: turkiska, textad på svenska

Observera entré 20 kronor. Ingår i BUFF Sverige filmfestival som visar barn och ungdomsfilm 17-19 november.

Tuyas bröllop

26 november klockan 13.30

Tuya lever med sin man Batoer och deras två barn på den mongoliska stäppen, där evig vind och karg jordmån gör livet till en kamp. Ännu tuffare har det blivit sedan Batoer blev rörelsehindrad efter en olycka.

Regi: Quan’an Wang
Längd: 96 minuter
Språk: mandarin, textad på svenska

En pappas kamp

3 december klockan 13.30

Patrick Mlungis Blaai lever med HIV i en liten by i Sydafrika. Samtidigt som han försöker hanka sig fram för att försörja familjen genom olika ströjobb försöker han lära sig att leva med sin sjukdom. En film om kamp, styrka, kärlek, hopp och framtidstro.

Regi: Marika Griehsel
Längd: 57 minuter
Språk: engelska, textad på svenska

Bloody Sunday

10 december klockan 13.30

30 januari 1972 arrangeras en demonstration för medborgerliga rättigheter i Nordirland. Demonstrationen ska ske i en fredlig antivåldsanda trots att IRA vill ha hårdare tag. Polis och militär sätts in för att kontrollera demonstrationen, men de tappar kontrollen över situationen. Militären skjuter rakt in i den flyende folkmassan och tretton människor dödas och fjorton skadas.

Regi: Paul Greengrass
Längd: 100 minuter
Språk: engelska, textad på svenska

För dig som vill ha Kultfilmerna på papper klicka på: Skriv ut hela programmet (pdf)

Kontakt

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Öppettider

måndag-torsdag klockan 10-19
fredag klockan 10-18
lördag-söndag klockan 11-16

Carina Thorelli Möllerberg Kultursekreterare

060-19 18 55, 070-340 90 78

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.