SK Vidar med en ärorik skidhistoria
Textutdrag ur boken SK VIDAR 125 år med motion och friluftsliv av Kenth Edström.
Klubbmärket för SK Vidar är från 1895, vilket innebär att det framställdes och fastställdes två år efter bildandet av skidklubben. Styrelseledamoten under cirka 35 år, Albert Eriksson, tog fram klubbmärket. Att märket är stjärnformigt är inte så konstigt då det var högsta mode på den tiden. Även Svartviks IF med flera klubbar i Sverige har detta i sitt klubbmärke. Utomlands är nog den italienska fotbollsklubben Juventus den mest kända klubben med det stjärnformade tecknet på sin matchtröja.
Allmänt
SK Vidar bildades 1893 och var en framstående klubb på nationell nivå. Man tävlade i längdåkning på skidor, backhoppning, skidorientering med mera. SK Vidar var även en föregångare i Sundsvallsdistriktet när det gällde att verka för friluftslivet och dess betydelse. SK Vidars betydelse för svensk skididrott får främst tillskrivas lärarna Söderbaum och Collinder men även de norska influenser som också bidrog till att Sundsvall hade en stark ställning i svensk skididrott.
Det populära utflyktsmålet Klissbergsstugan finns fortsatt kvar i klubbens ägo.
SK Vidar i Sverige
- SK Vidar bildades 1893 och är den äldsta skidklubben i Sverige som fortfarande är aktiv som förening.
- SK Vidar var en av klubbarna bakom bildande av Svenska Skidförbundet, som för övrigt bildades 1908 på Knaust i Sundsvall.
- SK Vidar arrangerade fyra nationella mästerskap och svenska mästerskap inom skidåkning. Det sista arrangerades 1928 tillsammans med GIF Sundsvall.
- SK Vidar arrangerade Sveriges första tävling i skidorientering år 1899.
- SK Vidar arrangerade första nationella mästerskapen 1898 där damer fick delta i en extra tävling.
- SK Vidar och dess legendariske ordförande och stiftare Eric Collinder bidrog starkt till att Sundsvall var skidåkningens centrum. I början av 1900-talet var 15 av 59 svenska skidklubbar från Sundsvallsområdet.
SK Vidar i Sundsvall
- I januari 1893 bildades Föreningen för skidlöpningens främjande i Sundsvall som efter några namnförändringar och hopslagningar blev Friluftsfrämjandet. Tre dagar senare bildades skidklubben Vidar av i stort sett samma personer. Syftet var att kunna ha fungerande verksamheter både för tävling och friluftsliv.
- Styrelsen i SK Vidar bestod av den högre societeten i Sundsvall som på den tiden var de som främst hade möjlighet och tid till friluftsliv i olika former. Det kan också ses av vilka kategorier av idrottsföreningar som bildades på den tiden. Ett friluftslivets Rotary skulle man kunna säga. SK Vidar var för övrigt en av de första idrottsföreningarna i Sundsvall som gav utrymme till deltagande för andra socialgrupper.
- SK Vidar har byggt stugor, många skidbackar och andra anläggningar i Sundsvall. Exempel är de som benämndes som lilla- och stora Vidarbacken. Kliss- och Hulistugan lade grunden till att Sundsvall blev ” friluftsstugornas stad”.
QR kod ”anläggningar i Sundsvall”. - SK Vidar utbildade ungdomar i skidteknik under cirka 60 år. Samlingsplatsen var oftast Hulistugan.
- SK Vidar skänkte i många år skidutrustning till de ungdomar som levde under knappa förhållanden.
- SK Vidar stöttade skolor inom skidåkning och backhoppning med vandringspriser fram till 1960-talet.
- SK Vidar gav stipendium till lovande skidungdomar under ett antal år. Bland annat kan nämnas William Poromaa, som fick stipendium 2015 och 2017.
- Efter andra världskrigets slut ordnade SK Vidar pjäxdans under vinterperioden, lokalen var mestadels Hulistugan. Oftast skedde starten vid Sundsvalls-Posten i city och därifrån åktes skidor med fackelbelysning till stugan för dans och mat. I slutet av 1980-talet avslutades detta arrangemang som genomförts i samspel med Sundsvalls-Posten och sedan Sundsvalls Tidning.
- Erik Collinder som var stiftare och förste ordförande var inte bara ordförande i SK Vidar under många år. Han skrev även boken Medelpads Flora i början av 1900-talet. Collinder fick även Vasaorden.
- Joel Sjöberg, den kände musikhandlaren på torget, var ordförande 1918–1959. Han blev styrelsemedlem redan 1903. En livslång gärning i friluftslivets tjänst.
Ordförande i drygt 40 år är det inte många som slår. Under Joel Sjöbergs ordförandeskap tillkom till exempel Klissbergsstugan, Hulistugan och ett antal hoppbackar. - Ragnar Forslund, som var bilskollärare i det civila, var ordförande under åren 1959–1974. Under denna period köptes Långmyrsberget där vindskydd finns, men tanken var ursprungligen att bygga en friluftsstuga på berget. Vidartunneln under Timmervägen tillkom också under denna period.
- SK Vidar äger numera Klissbergsstugan och Långmyrsberget och fram till år 2000 även friluftsstugan Huli.
Klissbergsstugan
Stugan som byggdes för mer än 100 år sedan är en av Sveriges äldsta friluftsstugor. På väggarna finns en hel del att beskåda. Bland annat cirka 300 år gamla skidor och även björnspjut som användes för många hundra år sedan för att avliva björnar.
Till Klissbergsstugan finns många stigar att välja, allt från cirka 1 km till cirka 4 km beroende på vägval. I stugan serveras toast, våfflor med mera och även halstrad sill. Naturligtvis finns även kaffe, smörgås, kakor. Gör ett besök. Stugan är alltid öppen söndagar mellan oktober och mars men ofta även andra perioder under året.
Klissberget
Berget är nära 270 meter högt, dvs cirka 30 meter högre än Södra berget och utsikten är väl värd att beskåda. Se exempelvis Selångersdalen och långt borta i horisonten ett stort antal vindkraftverk. Är du historiskt intresserad och har lite fantasi så kan krigsskådeplatsen i Valla mot ryssarna 1721, ses från ovan. Likaså havsviken vid Selånger gamla kyrka där norske kungen landsteg för vidare färd mot Norge. Numera är det en pilgrimsled.