Byggnadsvård pågår
Följ det viktiga arbetet med att vårda och underhålla friluftsmuseets historiska byggnader.
.jpg)
Långlogen. Foto: Sundsvalls museum.
.jpg)
Långlogen får nytt tak (maj 2022)
Taket som lades var ett brädtak eller faltak, som det också kallas. Ett klassiskt faltak består av ett undre och ett övre lager liggande brädor i takets fallriktning. På Långlogens tak lades båda brädlagren med kärnsidan upp, men andra varianter förekommer också. Brädorna har två eller fler skåror i längdriktningen så att vatten lättare rinner av taket.
Traditionellt har furuvirke använts till brädtak. Gärna kärnvirke, det vill säga den inre delen av trädstocken. På vår långloge användes dock granvirke. Taken behandlas ibland med trätjära men även obehandlade tak förekommer.
Hur länge ett brädtak håller beror på hur bra arbetet är utfört, men också läget och underhåll spelar in. Ett bra tak kan hålla i 25-30 år med bra skötsel och omvårdnad.
Vill du veta mer om olika hustak? Besök hemsidan för Hålla Hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Långlogens historia
Långlogen flyttades till Norra Berget mellan 1912 och 1914. Den kommer ursprungligen från Västanbäck, Kärvsta by i Stöde socken, Medelpad. Året 1801 finns inristat på en av stockarna, så kanske är det året som den byggdes.
Långlogen är en tröskloge anpassad efter en hästdragen tröskvagn. Tröskning innebär att skilja spannmålets kärnor från höljet som de omges av, för att sedan kunna mala mjöl av dem.

Utescenen juni 2022. Foto: Norra Berget.
Utescenen får nytt tak (maj-juni 2022)
Det nya taket som lades är av pannplåt.
Plåt som byggnadsmaterial på hus
På de flesta byggnader finns plåtarbeten i någon form, taktäckning, fönsterbleck, och skorstensbeslag. Än idag utförs de till större delen med traditionella hantverksmetoder. Förutom järn- eller stålplåt förekommer även koppar-, bly- och zinkplåt. Plåt är ett smidigt material som erbjuder stora möjligheter. Plåten ger lätta konstruktioner och är lätt att forma både till täckning och till ståndrännor, stuprörmed mera. Ett äldre plåttak är värdefullt och vackert. Om taket måste läggas om bör det nya taket ges samma utformning som det gamla.
Vill du veta mer om olika takmaterial och byggnadsvård av tak besök Hålla Hus hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utescenens historia på Norra Berget
Utescenen byggdes ursprungligen som en dansbana 1972 och låg då där kryddträdgården ligger idag. Den flyttades till denna nuvarande plats 1991. I början av 2000-talet byggdes dansbanan ut och ett tak lades över hela byggnaden. Genom åren har dansbanan blivit populär som både utescen och en plats för danser, fester och olika uteaktiviteter. Det har som mest funnits tre dansbanor på Norra Berget genom historien.
Populärt sommarnöje bland ungdomar
Utedansbanor var förr vanliga ute på landsbygden och i folkparkerna. De började byggas i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet i samband med folkrörelserna. Ungdomar i de nya föreningarna ville ha samlingsplatser för dans och nöje och under sommarmånaderna blev dessa dansbanor mycket populära. I folkparkerna byggdes ofta större festplatser i anslutning till dansbanorna. Dansbanorna fick utstå mycket kritik och kallades av vissa för ”dansbaneeländet”. Det var inte dansen i sig som kritikerna vände sig emot utan mer den alkoholkonsumtion som den ansågs föra med sig.

Svartvitt historiskt foto av den utedansbana som var början till utescenen. Foto: Sundsvalls museum.
Om friluftsmuseets byggnader
Vill du veta mer om friluftsmuseets olika byggnader så hittar du information på sidan om Friluftsmuseets byggnader.