Röklandsgården
Röklandsgården har varit bostad för många människor under sin tid på ursprungsplatsen Alnö.
Byggår: Slutet av 1700-talet
Originalplats: Röklands by, Alnö socken. Sundsvalls kommun
Flyttade till Norra Stadsberget: 1919
Intressant kuriosa: Det finns en vacker tapet bevarad från Röklandsgården, den så kallade Röklandstapeten. Den finns idag bevarad på Västernorrlands museum i Härnösand
Många människor har bott i Röklandsgården genom tiderna. De sista människorna som bodde i huset var Märta Britta Staaf med dottern Maria. De lämnade huset 1905, när Märta Britta dog. Huset stod sedan oanvänt en tid innan det flyttades till friluftsmuseet på Norra Stadsberget.
Byggnaden köptes in av Medelpads fornminnesförening, efter pengagåva från G.P. Braathens dödsbo.
Ryssen kommer
Enligt den muntliga traditionen är byggnaden en av få gårdar som skonades undan ryssarnas härjningar i maj 1721. Sägnen berättar att endast en sjuklig gammal kvinna vågade sig kvar i huset, sedan ryssarna anlänt till bygden. Resten av byborna hade flytt till skogen för att gömma sig. För att hålla sig väl med anfallarna kokade den kloka gumman en väldoftande gröt att bjuda soldaterna på. Dessa blev så mätta och tacksamma att de skonade byggnaden undan brand och förstörelse.
Liknande berättelser finns även om kyrkan i Galtström (söder om Sundsvall) och Rysstugan på Friluftsmuseet Murberget i Härnösand.
STF vandrarhem
På Norra Stadsberget har Röklandsgården haft många funktioner, bland annat som vandrarhem i Medelpads turistförenings regi och bibliotek för Medelpads fornminnesförening. Den släkt som haft gården i sin ägo finns fortfarande kvar och anordnar med jämna mellanrum släktträffar i huset.
Idag används Röklandsgården främst av Sundsvalls museum, för programverksamhet som berättarkvällar, skolprogram, visningar och annan historieförmedling.