Onsdagslunch

Kulturmagasinet, gavel österut, december 2021.

Välkommen på lunchunderhållning mitt i veckan.

Biljetter bokar du i vår reception eller hos entresundsvall.se. Begränsat antal platser.

Biljettsläpp 25 januari för evenemangen i februari.

Biljettsläpp 2 februari för evenemangen i mars.

Vykort – sociala medier 100 år före Facebook

Onsdag 26 januari klockan 12.00 – 13.00. (insläpp 11.50).

Visning av utställningen med Lejla Porovic, Sundsvalls museum.

Vykort under 1900-talets första decennier har många likheter med dagens sociala medier. Med hjälp av vykort kunde man både hålla kontakt, hälsa, dejta, gratulera, skicka selfies och groupies.

Läs mer om utställningen på sundsvall.se/vykort.

Fri entré. Platsbiljett behövs.

Hus och människor i Stenstan

Onsdag 2 februari klockan 12.00 – 13.00. (insläpp 11.50).

Stenstan i Sundsvall är en riksintressant kulturmiljö och en unik sevärdhet. Johanna Ulfsdotter, Västernorrlands museum, berättar om Sundsvalls historia och Sundsvallsbranden 1888. Efter branden förvandlades Sundsvall och en miniatyr av en europeisk storstad reste sig ur askan, en tät och påkostad stenstad som till stora delar är bevarad, än idag.

Få städer i Sverige är så präglade av arkitektur från det sena 1800-talet som Sundsvall. Här finns även 1900-talets olika stilar representerade, alltifrån jugend och nationalromantik till funktionalism och brutalism.

Samarrangör: Västernorrlands museum.

Pris: 50 kronor.

Föredrag: Vykort – bara din fantasi sätter gränser för samlandet

Onsdag 9 februari klockan 12.00 – 13.00 (insläpp 11.50).

Med Sundsvalls Frimärks- och vykortklubb. Föredraget ger er inspiration till att samla vykort. Varför samlar klubbmedlemmarna, hur samlar de och vad samlar de? Samlarobjekt som tas upp är bland annat: Folkets hus, järnvägar globalt och lokalt och Ljungaverk med industrierna däromkring. Passa även på att se utställningen Vykort – Sociala medier för 100 år sedan på Sundsvalls museum.

I samarbete med Sundsvalls Frimärks- och vykortklubb.

Pris: 50 kronor.

Att vara författare med Susanne Fellbrink

Onsdag 16 februari klockan 12.00 – 13.00 (insläpp 11.50).

Susanne Fellbrink har under närmare trettio år jobbat som frilansande artist, låtskrivare, konsertarrangör och körledare.

Idag hämtar hon inspiration från alla sina erfarenheter till de fiktiva berättelserna där artisten och mångsysslaren Cilla Fallander har huvudrollen. Det är en annorlunda deckarserie som blandar spännande kriminalgåtor med underhållningsbranschens våndor och den utspelar sig i Susannes hemstad Sundsvall.

Serien har hittills kommit ut i fyra delar varav den första ”Än sjunger hon inga sånger” släpptes i januari 2020 och den fjärde och senaste  “Än brinner lågan” släpps i januari 2022. Hela serien ska översättas till sex olika språk och Sundsvall kommer därmed att spridas till Ryssland, Polen, Spanien, Finland, Danmark och Norge.

Pris: 50 kronor.

Föredrag: Kvinnors arbete för livet – en osynliggjord historia med Annika Forssén

Onsdag 2 mars klockan 12.00 – 13.00 (insläpp 11.50).

Vad gjorde hemmafruarna egentligen? Hur såg livs- och arbetsvillkoren ut för kvinnor då och nu? Vad har varit och är viktigt för kvinnors hälsa?

I fokus för föredraget står tjugo kvinnor födda i början av förra seklet med olika klassbakgrund, yrken och bostadsorter. De berättar om sina liv och villkor under uppväxten, i parrelationer, i det barnafödande arbetet, i hemarbete, i yrkesliv och om den egna hälsan.

Föreläsare: Annika Forssén är docent i allmänmedicin vid Umeå universitet och tidigare allmänläkare i Luleå. Hon har tillsammans med kollegan Gunilla Carlstedt, Stockholm, forskat om kvinnors liv, arbete och hälsa. Under 2018 gav de ut boken ”Arbete för livet. Kvinnor berättar om svenskt 1900-tal” som är en populärvetenskaplig bearbetning av forskningen.

Ett samarrangemang med Folkuniversitetet.

Pris: 50 kronor.

Dramatiserad berättelse: Sorgerliga saker hända – om Elvira Madigan, Sixten och Luitgard

Internationella Kvinnodagen

Onsdag 8 mars klockan 12.00 – 13.00 (insläpp 11.50).

Detta är berättelsen om mig, om hur det var att vara ung på 1880-talet. Den handlar om mitt liv med Sixten Sparre, när han rymde från mig, våra barn och tog livet av sig och cirkusprinsessan Elvira Madigan.

Denna tragedi blev min största skam och en familjehemlighet. Vi talade aldrig om Sixten längre och till sist försvann han ur vår familjs historia. Kvar fanns ett skillingtryck om århundradets kärlekssaga.

Med Tina Johansson, intendent Sundsvalls museum.

Pris: 50 kronor.

Dramatiserad visning av utställningen Carpe Lucem – kvinnorna som fångade ljuset

Onsdag 23 mars, klockan 12.00 – 13.00 (insläpp 11.50).

Välkommen till en dramatiserad visning av utställningen Carpe Lucem! Kvinnliga fotografer som verkat i Sundsvall gestaltas av Tina Johansson och Carina Möllerberg, Sundsvalls museum.

Mer information om utställningen hittar du på sundsvall.se/carpelucem

Pris: 50 kronor.

Dramatiserad berättelse: En kärlekshistoria

Onsdag 30 mars klockan 12.00 – 13.00 (insläpp 11.50).

Sundsvalls museum bjuder på en dramatiserad kärlekshistoria om Karl och Hilda Östman med Tina Johansson, Sundsvalls museum.
Karl Johan Östman, född den 12 oktober 1876, var en svensk arbetarförfattare som skrev tidningsartiklar, noveller och en roman. Karl Östman arbetade från elva års ålder vid olika sågverk, med skogsarbete och hamnarbete. Hans olika arbeten tog honom till platser som Hälsingland, Ångermanland, Medelpad och ryska Murmansk.

1906 gifte sig Karl Östman med Hilda Sandström, dotter till en pråmsnickare, och paret fick tre döttrar varav två dog i tuberkulos i unga år. På 1930-talet arbetade Karl Östman som stabbläggare på flera av Alnöns sågverk, och beskrev sina minnen av orättvisor och nöd bland Alnöns sågverksarbetare.

Pris: 50 kronor.

Med reservation för ändringar.

Kontakt

Kulturmagasinets reception

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Carina Möllerberg Kultursekreterare

070-340 90 78

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.