Kultfilm

Filmprojektor. Filmklubben Kultfilm

Kultfilm är inställd på grund av covid-19.

Mer information om coronavirusets påverkan på våra verksamheter inom kultur och fritid hittar du på Kultur och fritid, Covid-19.

Välkommen till Kulturmagasinets filmklubb! Gå med i filmklubben

Vill du gå på en eller flera filmer? Allt du behöver göra är att bli medlem i filmklubben Kultfilm. Hämta ditt filmpass i vår reception. Biljett till respektive film kan du boka hos oss eller på entresundsvall.se. Det är helt gratis och medlemskapet är inte bindande.

Höstsäsongen 2020

Söndagar 4 oktober – 6 december. Filmerna visas i vår Programsal.

Parasit

Söndag 4 oktober klockan 13.30

Arbetslösa, men streetsmarta, Ki-teak och hans familj intresserar sig för den rika och glamorösa familjen Park. En efter en nästlar de sig in i familjens hem, men en oväntad incident ställer allt på sin spets…

Regi: Bong Joon-ho.
Längd: 132 minuter.
Tal: Koreanska. Text: Svenska

Om det oändliga

Söndag 11 oktober klockan 13.30

Mänskligheten i all dess skönhet och grymhet. Guidade av en drömlik kvinnoröst får vi följa med på en resa genom livets stora och små skeenden. Ett par svävar över ett krigshärjat Köln, en far stannar för att knyta sin dotters skor i hällregnet och tre tonårsflickor dansar utanför ett kafé, ett kalejdoskop över existensen och oändligheten.

Regi: Roy Andersson.
Längd: 76 minuter.
Tal: Svenska. Text: Svenska.

Winters Bone

Söndag 18 oktober klockan 13.30

Djupt inne bland de mytomspunna Ozarkbergen i Missouri bor 17-åriga Ree Dolly vars knarklangande och kriminella far försvunnit efter att ha flytt från borgen. Om fadern inte dyker upp i rätten hotas familjen att kastas ut på gatan. Ree påbörjar sökandet efter sin försvunna pappa bland Missouris kriminella gäng, något som visar sig vara ett farligt spel som försätter Ree och hennes familj i livsfara.

Regi: Debra Granik.
Längd: 101 minuter.
Tal: Engelska. Text: Svenska.

Welcome to Leith

Söndag 25 oktober klockan 13.30

Leith har med åren förlorat en stor del av sin befolkning och många hus står tomma. Men när den lilla North Dakota-hålan plötsligt fylls på med Craig Cobb och hans anhang av vit makt-fanatiker som köper upp alla lediga tomter, måste invånarna snabbt reagera innan hela orten förvandlas till vad Cobb planerar en koloni för amerikanska nynazister. Denna mångfaldigt belönade dokumentär skildrar en grannfejd av helvetiskt mått. När hakkorsen och Hitler-hälsningarna redan blivit del av vardagen inser Leith-borna att deras stillsamma idyll kan vara förlorad för all framtid.

Regi: Michael Beach Nichols, Christopher K. Walker.
Längd: 85 minuter.
Tal: Engelska. Text: Svenska.

At night I fly

Söndag 1 november klockan 13.30

En film om det ökända New Folsom Prison i USA, en isolerad brutal värld med upplopp, tungt beväpnade vakter och krig mellan rivaliserande gäng. Men det finns också hopp. I filmen möter vi några av de livstidsdömda fångar som deltar i Arts in Correction, ett kulturprojekt i fängelset där de får möjlighet att mötas över rasgränser och gängtillhörighet för att genom att uttrycka sig i ord och musik börja lyssna, känna och kanske för första gången få erfara vad det är att vara människa. Bästa dokumentärfilm på Guldbaggegalan 2012!

Regi: Michel Wenzer.
Längd: 88 minuter.
Tal:  Engelska. Text: Svenska.

Quest

Söndag 8 november klockan 13.30

Regissören Jonathan Olshefski har följt familjen Rainey i många år. Resultatet blev denna ovanligt ambitiösa dokumentär. Huvudpersonerna Christopher och Christine’a kämpar för att försörja sin lilla familj. I källaren har de en musikstudio som står öppen för områdets ungdomar. När deras dotter P.J. träffas i ögat av ett pistolskott visar det sig att denna studio är en viktig fristad från det tuffa livet på gatan utanför. Quest är en unik berättelse om livet i USAs svarta underklass. Filmen är ett hjärtskärande ode till kärlek, tillgivenhet, och till hoppet om en bättre värld.

Regi: Jonathan Olshefski.
Längd: 104 minuter.
Tal: Engelska. Text: Svenska.

Page One: Inside the New York Times

Söndag 15 november klockan 13.30

I denna tid när internet har blivit vår största nyhetskälla och ett stort antal tidningar går i konkurs, skildrar Page One medieindustrins förändring och vad som står på spel om den grävande journalistiken försvinner. Filmen utspelar sig i stormens öga, eller, beroende på hur man ser det, på nyhetsrapporteringens mest heliga mark. Aldrig tidigare har någon filmare fått obegränsad tillgång till New York Times nyhetsredaktion under ett helt år.

Regi: Andrew Rossi.
Längd: 88 minuter.
Tal: Engelska. Text: Svenska.

Inequality For All

Söndag 22 november klockan 13.30

I Inequality For All förklarar ekonomiprofessor, tillika Bill Clintons tidigare arbetsmarknadsminister, Robert Reich, hur de växande ekonomiska klyftorna inte bara påverkar de fattigaste utan sätter hela ekonomin i gungning. Resultatet är en världsekonomisk motsvarighet till En obekväm sanning. Den uppmärksammade filmen hade premiär på Sundance Film Festival 2013 där den också vann dokumentärpriset för bästa nationella film.

Regi: Jacob Kornbluth.
Längd: 89 minuter.
Tal: Engelska. Text: Svenska.

Plastic Bag

Söndag 29 november klockan 13.30

Plastic bag är en kortfilm av Rami Bahrani, om en plastpåses existentiella sökande (berättad av Werner Herzog) efter sin förlorade tillverkare, kvinnan som tog den hem från affären och så småningom kasserade den. Under resans gång möter plastpåsen underliga varelser, upplever kärlek och försöker förstå sitt syfte i världen för att slutligen landa i det stora stilla havssopområdet (Great Pacific Garbage Patch) och inse sin egen odödlighet.

Regi: Ramin Bahrani.
Längd: 18 minuter.
Tal: Engelska. Text: Ingen.

Inte bara honung

Söndag 6 december klockan 13.30

Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör.

Regi: Markus Imhoff.
Längd: 90 minuter.
Tal: Tyska och Engelska. Text: Svenska.

Kontakt

Kulturmagasinets reception

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Anna Larsson Kultursekreterare

073-062 68 95

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.