Pettson och Findus, mucklor och manicker

Pettson och Findus. Illustration av författaren Sven Nordqvist.

Kluriga gubben Pettson och finurliga katten Findus är huvudpersoner i upplevelserummet fyllt av manicker, prylar och en och annan muckla. Välkommen in!

Upplevelserummet rekommenderas främst för dig som är mellan 5 och 9 år. Du kan besöka det under 2020, 2021, 2022.

Inför ditt besök

• Du som är vuxen ansvarar för barn i ditt sällskap. Ha uppsikt över dem.
  • Ta av dig skorna. Det finns skohyllor utanför hissen och ett kapprum intill trappan.
  • Barnvagnar stannar utanför. Parkera dem på gatuplan.
  • Maximera din upplevelse och låt telefonen vila.
  • Det är inte tillåtet att äta och dricka på museet.

Max 15 besökare i coronatider

För att du ska få en bra upplevelse välkomnar vi max 15 besökare samtidigt. Kom ihåg att hålla avstånd och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att skydda både dig själv och andra.

• Handsprit finns vid entrén till Sundsvalls museum och vid entréerna till Pettson och Findus.
  • Vi kan komma att påminna dig om att hålla avstånd till andra besökare.
  • Eftersom antalet besökare än begränsat kan det innebära att du får vänta en stund på din tur. Kom ihåg att hålla avstånd till andra även när du väntar på din tur.
  • Om vi märker att det är trångt i lokalen kan vi be dig att avvakta litet med ditt besök.
  • Vi städar och desinficerar upplevelserummet och dess föremål regelbundet.
  • Vi spärrar av upplevelserummet om vi bedömer att det behövs av säkerhetsskäl eller vid städning.
  • Stanna hemma om du är sjuk. Om du visar förkylningssymptom kan vi komma att uppmana dig att lämna lokalerna.
  • På toaletterna finns instruktioner om hur du tvättar händerna.
  • Sundsvalls kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset Covid-19 noga och är förberedd på en förändrad situation.

För att undvika trängsel passa gärna på att besöka våra andra utställningar, bli detektiv på museet eller gör ett besök på biblioteket.

Upplevelserummet är utformat tillsammans med Lina Sporrong, scenograf, som bland annat arbetat med Pettson och Findus värld på Gröna Lund i Stockholm.

Sofia Bergström Eriksson och Annika Hellman, forskare vid Mittuniversitetet, är involverade och bidrar med forskningsperspektiv på pedagogik. Även Sundsvalls stadsbibliotek och flera skolor i Sundsvalls kommun har bidragit med synpunkter och idéer. Pettson och Findus, mucklor och manicker har sin utgångspunkt i FN:s globala mål och stöttas ekonomiskt av Sida.

Köksfönster och verkstad i upplevelserummet Pettson och Findus, mucklor och manicker.

Foto: Sundsvalls museum

Del av verkstan i upplevelserummet Pettson och Findus, mucklor och manicker.

Foto: Sundsvalls museum.

köksbord och soffa i upplevelserummet Pettson och Findus, mucklor och manicker.

Foto: Sundsvalls museum.

Del av kök, hall och vardagsrum i upplevelserummet Pettson och Findus, mucklor och manicker.

Foto: Sundsvalls museum.

Vedbod och farstu i upplevelserummet Pettson och Findus, mucklor och manicker.

851 96 Sundsvall

Lejla Porovic Enhetschef Kultur, Utställningar och program