Carpe Lucem – kvinnorna som fångade ljuset

Maria Kihlbaum med assistent och reportagekamera.

Följ med på en tidsresa genom fotografins historia och framväxt, och se fotokonsten göra sitt inträde i det historiska Sundsvall.

I Carpe Lucem skildras yrkeslivet hos några av de kvinnor som fångade ljuset, deras möjligheter och utmaningar. Vilka var kvinnorna bakom kameran, de som arbetade i stadens ateljéer och de som reste runt på Medelpads landsbygd? Vad gjorde det möjligt för dem att välja yrket fotograf?

Följ kamerans utveckling, klä ut dig för en historisk lek och ta del av Maria Kihlbaums fotografiska ateljé, som vi återskapat mitt i utställningslokalen.

Tidsresan sträcker sig från 1860 fram till 1950.

Utställningen pågår 9 oktober 2021 – 9 oktober 2022.

Carpe Lucem – Kvinnorna som fångade ljuset

Fredag 8 oktober klockan 18.30 – 21.00

Välkommen på vernissage med föredrag, sång och invigningstal.

Boka biljett på entresundsvall.se eller via Kulturmagasinets reception, 060-19 18 00. Begränsat antal platser.

Program

18.30 – 19.00 Intendent Tina Johansson, Sundsvalls museum, och Lars Forsstedt, fotograf och författare till boken Silver och Salt, inviger utställningen Carpe Lucem – Kvinnorna som fångade ljuset. Sång av Johanna Ulfsdotter.

19.00 – 20.00 Att människan levde – Maria Larssons eviga ögonblick. Föredrag om fotografen Maria Larsson (1876- 1930) av Agneta Ulfsäter Troell.

När Maria Larsson år 1900 vann en begagnad kamera i ett lotteri var hennes första tanke att sälja den och få pengar till mat. Hon var en av alla arbetarkvinnor i vårt land, vars liv var fyllt av det hårda och eviga kvinnoslit som höll familjen och världen samman.

Vinsten av kameran öppnade dörren till ett annat liv, hon greps av fotografiets magi, av att ett ögonblick kan hållas fast på en bit papper. Och mot alla odds skapade hon sig i allt kaos med Sigge och de sju barnen en egen tillvaro i ständig förundran över att ögonblicken kunde finnas för evigt.

Av en tillfällighet fick Agneta Ulfsäter Troell höra talas om Maria Larsson, hon var hennes pappas faster. Under mängder av intervjuer berättade sedan Marias dotter Maja Öman, på ett inlevelsefullt sätt för henne om sin mamma Maria. Maja letade också fram Marias bilder, en fotoskatt.

Resultatet blev en släktkrönika, där Marias liv utgör navet i berättelsen. Den utgör också underlaget till hennes make Jan Troells film ”Maria Larssons eviga ögonblick”.

20.00 – 21.00 Besök i utställningen.

Kontakt

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Tina Johansson Intendent

060-19 18 07, 070-573 94 32

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.