Solfjädrar och pampuscher

Solfjäder, 30,5 cm lång och tillverkad i guldmålat trä och målat papper med östasiatiskt motiv i starka färger, guld och silver.

9 november 2019 – 28 mars 2021

Accessoarer ur museets samlingar

Accessoarer och kläder har alltid varit ett sätt att uttrycka sig. Antingen för att sticka ut eller för att passa in. Som så mycket annat går modet i vågor och en accessoar från 1800-talet kan idag uppfattas lika modern som den gjorde då, medan andra upplevs som hopplöst ute.

De äldsta föremål som vi visar är fickur och snusdosor från 1700-talet och de nyaste är skor från 1960-talet. De ger en inblick i en svunnen tid och en bild av de människor som bott och verkat i Sundsvallsområdet. En del föremål har berättelser knutna till sig medan många saknar utförligare historik.

Solfjädrar och pampuscher

Solfjädrar gjorda av exklusiva material som ben och pärlemor, med detaljrika motiv, visar att de var en symbol för status. Förutom att svalka sig med, kunde olika rörelser med solfjädern användas som ett kodspråk för till exempel en fröken som diskret ville förmedla meddelanden till sin tilltänkte.

En pampusch är en sorts galosch. Vi visar bland annat en stövlett med gummisula – både praktisk och moderiktig på samma gång. Du hittar mer om Solfjädrar och pampuscher på digitaltmuseum.se.

Välkommen att upptäcka vackra detaljer, tidlös formgivning och några besynnerliga ting!

Magasinvåningen

Så mycket att visa upp, så lite utrymme. Här på Magasinvåningen förvarar vi allt som inte får plats i våra utställningar. Målningar, skulpturer, kläder, tennsoldater, porslin, möbler, verktyg och silver med mera trängs i hyllor och lådor, skrymslen och vrår. Föremål som berättar sin del av vår historia.

Solfjädrar och pampuscher bjuder på ett smakprov ur våra samlingar av den tid som en gång var.

Kontakt

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Pia Hoxell Intendent

060-19 18 08, 073-270 95 81

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.