Ja, må den leva!

Collage till affisch för utomhusutställningen Ja, må den leva!

Utomhusutställning i parken Oasen 25 maj – 22 juni 2021.

Ja, må den leva! är en utomhusutställning från Sveriges riksdag som visas runt om i landet under 2021. Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse om folkrörelser och politiker som format vår demokrati.

För precis hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922.

Riksdagen firar demokratins historiska genombrott men vi vill också uppmärksamma demokratins möjligheter och utmaningar i dag. Det är hela Sveriges demokrati vi firar, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Kopplat till utställningen finns studie- och fördjupningsmaterial för arbetet med demokratifrågor och demokratins utveckling i Sverige.

Under åren 2018–2022 uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom ett fyra år långt demokratijubileum. Mer information om demokratijubileet finns på firademokratin.riksdagen.se.

#firademokratin

Arianne Sundman, Kommunfullmäktiges ordförande, och Pia Fjällmo, demokratisamordnare, inviger utställningen Ja, må den leva!

Kontakt

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Lejla Porovic Enhetschef Kultur, Utställningar och program

070-100 08 46

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.