Upplev mer på museet

Kulturmagasinet i Sundsvall

Välkommen till höstens konserter och föredrag.

Biljetter köper du i vår reception eller hos entresundsvall.se. Pris 50 kronor. Begränsat antal platser.

Folkmusik med Ahlberg, Ek & Roswall

Onsdag 15 september 2021 klockan 19.30 – 20.30

Ahlberg, Ek & Roswall har med sitt bländande samspel, fantasifulla arrangemang och omsorgsfullt utvalda repertoar etablerat sig som en av de mest spännande och populära akterna på dagens folkmusikscen.

EN ROM OCH JUDE, TACK!

Lördag 25 september 2021 klockan 16.30 – 17.30

De två unika sångarna Anne Kalmering och Hans Caldaras, tillsammans med de skickliga musikerna Christer Langborn och Hasse Larson, tar oss med på en spännande och lustfylld resa i den romska och judiska musikens värld.

Melodiernas mästarinna med Ingela Hofsten

Onsdag 8 september 2021 klockan 12.00 – 13.00

Journalisten Ingela Hofsten är i färd med att skriva en biografi över Kai Gullmar. I det här föredraget berättar hon om hennes liv och hur hon formades till den orädda pionjär hon blev. Det blir förstås också smakprov på Kai Gullmars låtskatt.

Ryssen kommer! med Urban Fröberg och Anders Vikdahl

Onsdag 22 september klockan 12.00 – 13.30

1721 var Sverige hotat av Ryssland. I slutet av maj landstiger över 6000 ryska soldater i Sundsvall som plundras och bränns. Vad låg bakom och hur gick det till den där ödesdigra dagen för trehundra år sedan? Föredrag av Urban Fröberg och Anders Vikdahl.

Samtida dans med Martin Forsberg

Tisdag 28 september 2021 klockan 12.00 – 13.00

Norrdans är hela norra Sveriges danskompani. Deras uppdrag är att presentera samtida dans och koreografi i alla dess magnifika former. Martin Forsberg är konstnärlig ledare vid Norrdans.

Filmvisningar hösten 2021, klockan 13.30. Gratis platsbiljett kan bokas från den 24 september via Entré Sundsvall eller Kulturmagasinets reception.

Platser: 72 biljetter per film
Kostnad: Gratis platsbiljetter
Plats: Programsalen, Kulturmagasinet

Oktober 2021

3 oktober 2021

Guldburen (La jaula de oro).

Epokgörande drama om tre tonåringar från Guatemala – Juan, Sara och Samuel – som försöker ta sig till genom Mexiko till USA. Resan med godståg och till fots längs järnvägsspåren mot ”el norte” blir en skoningslös odyssé som förändrar livet för alltid.

La jaula de oro, “Guldburen”, hade världspremiär och prisades i Cannes och har därefter haft ett rikt festivalliv med prestigefulla utmärkelser världen över. Den drabbande skildringen fångar med oöverträffad fingertoppskänsla en berättelse smärtsamt nära verkligheten.

Spelfilm
Regi: Diego Quemada-Díez.
Land: Mexiko
Tal: spanska
Längd: 108 minuter
År: 2020

10 oktober 2021

Bortom det Synliga

Filmen om Hilma AF Klint.
Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna. Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinsky kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande.

Af Klints målningar återfanns i ett vindsförråd på Strandvägen i Stockholm i slutet av 1960-talet, bara för att ignoreras av de stora institutionerna för modern konst. Idag är tonen en annan. Moderna Museet, Lousiana och Guggenheim i New York har alla haft hyllade af Klint-utställningar.
Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

Dokumentär
Regi: Halina Dyrschka
Land: Tyskland
Tal: Tyska, engelska, svenska
Längd. 93 minuter
År: 2019
Text: Svenska

17 oktober 2021
Inland

En ung kvinna från Stockholm flyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhälle i Norrlands inland. Men relationen tar abrupt slut redan innan de hunnit fram och hon tvingas ta ännu ett avgörande beslut. Trots uppbrottet väljer hon att genomföra flytten och skaffar sig ett jobb i en mataffär. Men det nya samhället har andra okända koder. Här lämnar man dörren olåst, super på Hotellet på helgerna, kör bil på isen. Hur blir man en del av något nytt?

Jon Blåhed tecknar efter Elin Willows roman ”Inlandet” upp bilden av en ung själ utan riktning vars inre resa tar form i det yttre landskapets dramatiska såväl som småskaliga storslagenhet.
Spelfilm
Regi: Jon Blåhed
Land: Sverige
Tal: Svenska
Längd. 90 minuter
År: 2020
Text: Svenska

24 oktober 2021
Abolis resa

Som 17-åring går Abolfazl hela vägen från Iran till Sverige. Efter tre år blir han utvisad och landar nu för första gången i sitt liv i Kabul, Afghanistan. Kicki ringer från Sverige och berättar att han har fått ett jobb, men nu behövs arbetstillstånd och ID-kort för att kunna återvända. Att skaffa papper visar sig vara svårare än Abolfazl först trott. Planen blir att ge sig ut på en farlig resa till Jaghori, där han har släktingar som kan verifiera hans identitet.

Dokumentär
Regi: YASAMAN SHARIFMANESH
Land: Sverige
Tal: Svenska
Längd. 59 minuter
År: 2021
Text: Svenska

31 oktober 2021
Greta

I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan? Inom bara några månader växer hennes strejk till en världsomspännande rörelse. Greta, en fåordig tonåring med Aspergers syndrom, är nu en världsberömd miljöaktivist.
Greta belönades med Guldbaggen för Bästa dokumentärfilm 2021. Teamet bakom dokumentärfilmen har varit med sedan den första dagen på Riksgatan då allt började.

Dokumentär
Regi: NATHAN GROSSMAN
Land: Sverige
Tal: Svenska
Längd. 101 minuter
År: 2020
Text: Svenska

Kontakt

Kulturmagasinets reception

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.