Djuren

De djur som bor på Norra Berget är alla av svensk lantrastyp. Det är raser som fanns på svenska bondgårdar förr i tiden.

När vi gick från småskaligt och självförsörjande jordbruk till stora, mekaniserade gårdar ersattes de gamla raserna med importerade raser som gav högre avkastning av mjölk, kött och ägg.

Djuren på Norra Berget är av svensk lantras. Lantraser är djur som fanns på svenska bondgårdar förr i tiden och som, under århundraden, anpassat sig för att klara kalla vintrar och stundtals magert bete, men ändå se till så att det fanns mat på bordet. När vi sedan gick från småskaligt och självförsörjande jordbruk till stora, mekaniserade gårdar så ersattes de med importerade raser som gav högre avkastning av mjölk, kött och ägg. I slutet av 1900-talet var många av de gamla raserna hotade, och ett arbete påbörjades med att leta reda på och bevara lantraserna.

På Norra Berget finns Åsenfår, Lappgetter, Hedemorahöns och Mellerudskaniner året runt. På sommaren gästar Linderödssvin och Fjällkor.

Djuren är vanligtvis ute mellan klockan 9.00 och 15.00.

Lappgeten är en nyligen upptäckt lokal lantrasrest från norra Sverige, som härstammar från och är anpassad till renbetesmark. År 2001 tillvaratogs de första lappgetterna i norrländska Fatmomakke och 2004 hittades ytterligare två getter i Vilhelmina. Lappgeten är en normalstor till liten lantrasget. En del av lappgetterna är lite satta medan andra har mer normal kroppshöjd. De har ett något bredare huvud än övriga allmogegetter. De allra flesta är helt vita och har horn. Svarta, svartbrokiga eller delvis svarta eller grå djur förekommer sporadiskt.

Fjällko är vanligtvis utan horn. Oftast är de vita som grundfärg, men med röda, svarta eller grå inslag. Fjällko är en lantrasko och som sådan utpräglad mjölktyp, formad av det jordbruk med skogsbete och fäbodbruk som under de sista tvåtusen åren bedrivits i norra Sverige.

Hedemorahöns är ofta mycket trevliga, sociala, lugna och orädda. De tycker om att ruva äggen och de tar väl hand om sina kycklingar. Enligt berättelser har de funnits i Hedemoratrakten så länge man kan minnas, och de är vår nordligaste lanthönsras En icke ruvande höna lägger omkring 150 ägg per år och äggen väger 50-55 gram. Hönorna väger 1,5-2 kilogram och tupparna 2-2,5 kilogram ibland lite mer.

Mellerudskaninen är en lugn och snäll kanin av medelstorlek med kort päls och stående öron. Pälsen är svartvit med holländsk teckning eller albino. Den är tillsammans med Gotlandskaninen våra enda lantraskaninen. Till storlek och form påminner de om varandra, men Mellerudskaninen är lugnare i temperamentet och passar bättre som sällskapsdjur.

Linderödssvinet är inte så lång i kroppen som moderna raser. Den har en lite rund kroppsform med kraftiga och starka ben. Färgen är svartbrokig på vit/grå eller brun bottenfärg. De vita djuren har oftast stora svarta fläckar medan de bruna för det mesta har många små. Svinens naturliga sociala egenskaper har gjort dem lätta att tämja och att hålla som husdjur. Linderödssvinen trivs bäst när de får vistas utomhus, även vintertid, och har behållit sitt naturliga härdiga beteende.

Åsenfåren utmärks för sin härdighet, sina goda modersegenskaper och att de kan bli mycket tillgivna om man ägnar dem tid. De är små, tackorna väger ca 35-40 kilogram och baggarna ca 45-55 kilogram. Tackorna kan lamma året om men för det mesta brunstar de på hösten i oktober-november. Unga tackor får ofta ett lamm första gången och de äldre får ofta tvillingar. Trillingar förkommer i undantagsfall.

Föreningen Ringduvorna, som tillhör Medelpads Ornitologiska förening, sponsrar fågelmatningen på Norra Berget. Matningen finns mellan Gullgården och Värmestugan i Skyttepaviljongen.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.