Bra att veta

Välkommen till Norra Berget, en grön oas i Sundsvall och ett av regionens mest välbesökta utflyktsmål.

Kombinationen av natur, kulturhistoria, serveringar, butiker, lekparker, grillplatser och arrangemang lockar gamla som unga, året runt. Här finns något för alla åldrar och smaker.

Friluftsmuseets inomhusmiljöer är stängda till vidare.

Skyttepaviljongen på Norra berget

Foto: Sundsvalls museum

På grund av rådande pandemi är värmestugan stängd tills vidare.

I Skyttepaviljongens värmestuga kan du äta medhavd matsäck. Här finns en mikrovågsugn och sittplatser för en hel skolklass. Under vintern kan du värma dig vid elden i kaminen.

Öppettider
Vardagar 07.00-16.00
Helger 10.00-16.00

Med bil

Till fots

Vid foten av berget och början av Baldersvägen finns en trappa som leder upp till Norra Berget. Frisk luft, motion, botaniska upptäckter och en vacker utsikt ingår utan extra kostnad.

Med buss

Linje 70 går till Norra Berget. Turen måste förbeställas på telefonnummer 060-13 89 45 senast 1 timme innan turen startar.
Linje 2 och 4 passerar i närområdet.
Mer information hittar du på Din Tur.

Den största bilparkeringen är den första som dyker upp vid infarten till området och det är den vi rekommenderar i första hand. Härifrån leder promenadvägen besökaren förbi kulturhistoriskt intressanta byggnader och om sommaren även förbi grisarna och fåren.

Om du följer Gustaf Adolfsvägen upp mot utsikten finns en annan parkering vid restaurang Grankotten och Utsiktstornet. Härifrån börjar skogsstigen mot Bure och in i Norra stadsbergets naturreservat.

Utanför Vinfabriken och Hantverks och Sjöfartsmuseet finns även ett fåtal besöksparkeringar.

Skyltade handikapparkeringar finns utanför Vinfabriken, vid Hantverks och Sjöfartsmuseet och vid Skyttepaviljongen.

Parkering är avgiftsfri och endast tillåten där P-skylt finns uppsatt.

Vid Tunet samt vid Lekparken finns grillar som är fria att använda för dig som besökare. Ofta finns ved vid grillarna men du får gärna ta med egen ved eller grillkol för säkerhets skull. Det går inte att förhandsboka grillarna, utan ni som besökare får samsas och turas om när det är många som vill grilla samtidigt.

Offentliga toaletter finns på Skyttepaviljongens baksida, i Vinfabriken och på Östbergsgårdens baksida. Skötbord finns på Skyttepaviljongens baksida och i Vinfabriken.

Det finns gott om papperskorgar och soptunnor runt om i området samt sopstation med möjlighet till sopsortering utanför Gullgården.

Norra Stadsberget är en plats för alla det ska vara lätt att besöka oss.

På Norra Berget finns flera tillgänglighetsanpassade toaletter.

Parkeringsplats reserverad för rörelsehindrade finns både på stora parkeringen närmast Odlingarna samt på lilla parkeringen vid Restaurang Grankotten.

Kontakta oss gärna om du har några frågor kring ditt besök.

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.