Runstaven – en evighetskalender

Hur var det nu? Är det måndag, söndag eller torsdag, maj eller juni, helgdag eller vardag? Utan telefon eller almanacka var det inte alltid så lätt att veta.

Men hade du en runstav missade du inte de viktigaste dagarna under året. Och den kunde återanvändas år efter år. De tidigaste runstavarna är från 500-talet och några få bönder använde sina stavar ända in på 1800-talet. Det här är en kopia av den som finns på Hantverks- och sjöfartsmuseet här på Norra Berget.

På staven syns sex stycken rader som visar händelser, veckodagar och månens förändring. Den här sidan visar kalendern från 1 januari till 5 juli. På baksidan finns resten av året. Dagarna är skrivna med runor från den nya futharken (runalfabetet). Även om några av runorna är upp och ned eller fram och bak. Vid den tid stavarna användes skrev vi med det latinska alfabetet, precis som idag.

Olika händelser, högtider och viktiga namnsdagar har olika symboler. Kors – helgondagar, krona – Mariahögtider, träd – sommar, nycklar, svärd och f-runan för fasta. Vi fastade lite nu och då i Sverige. Fasta innebar att en inte skulle äta kött de dagarna.

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.