När strömmingen går till

När våren är här samlas strömmingen i stora stim längs vår kust. Fiskens återkommande cykler har genom historien mättat många magar.

Fiskare vittnar än idag om att det under vissa vårar kan vara så mycket fisk i strömmingsskötarna att båtarna nästan kantrar.

På 1500-talet gav Gustav Vasa tillstånd eller privilegier till Gävlefiskare att, tillsammans med lokalbefolkningen, fånga strömming från fiskelägena i Rödhamn, Storviken, Skeppshamn, Spikarna, Brämön, Lörudden och Skatan utefter Medelpads kust.

Upprörda stämmor höjdes. Den nya staden Sundsvalls borgerskap fick med sina stadsprivilegier år 1624 ta över fisket vid Brämön och Lörudden. Det ledde till rättsliga prövningar. Stadsborna vann över lokalbefolkning och Gävlefiskarna.

Fram till mitten av 1830-talet var det stadsbor, den så kallade fiskaradeln, som flyttade till fiskelägena på somrarna och la ut sina nät.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.