Kung, på kung, på kung (och en och annan drottning)

Kungar, drottningar, faraoner, tsarer, hövdingar och kejsare. Den ärvda makten har haft många namn.

Genom att hålla koll på släktskap och hur makten överförts mellan personer uppstod de första tidslinjerna. Riktigt gamla regentlängder, 5-6000 år gamla, hittar vi i de tidigaste civilisationerna, som Egypten, Sumer och Babylonien. I Sverige, eller rättare sagt vissa delar av det som nu kallas Sverige, har vi namn på kungar sedan 900-talet.

Sedan 1500-talet har vi haft en ärvd tronföljd i landet. Släktskap och blodslinjer har varit viktiga, även om vi bytte kungasläkter några gånger fram till ätten Bernadotte i början av 1800-talet. Vanliga människors förhållande till kungligheter skiljer sig genom tiderna. Ett fenomen som är intressant och som antagligen uppstod under slutet av 1800-talet är att sätta upp kungaporträtt på utedassen.

I en av de första postorderkatalogerna, från Åhlén & Holm, fanns från 1890-talet billiga porträtt av kung Oscar II med familj till försäljning. De blev väldigt uppskattade och vanliga i hemmen. Att de hamnade på dass kunde ha två orsaker. Antingen var det trevliga bilder att titta på och fantisera om ett bättre liv, när du hade en stund för dej själv, eller så var det en ironisk gest mot kungamakten.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.