Juni – Midsommarmånad

Bondepraktikan är en handbok med råd och tips för bönder. Idén kommer ursprungligen från Tyskland på 1500-talet.

Det speglar även praktikans innehåll. Många av råden i den är mer lämpade för de södra delarna av vårt land, som när det är dags att skörda vin och hasselnötter. Till Sverige kom den på 1600-talet, via Danmark. En del av bokens förutsägelser om vädret kan bevisas vetenskapligt, medan det mesta är mer eller mindre rena påhitt.

Midsommarsmånad (Juni) säger:

”Nu will jag mitt hö afslå,

Och rifwa detsamma också,

I denna tid jag litet sofwa will,

Och äta laktuka (äldre salladssort) med ättika dertill.”

Ur Bonde-Praktikan (1875 års upplaga).

I juni har det varit vanligt för bönderna att slå sitt hö. Från Sköns socken finns ett lokalt ordspråk kopplat till midsommarhelgen:

”Regnig midsommardag bådar dåligt bärgningsväder för hö och dåligt sädesår.”

Och kring mitten av månaden (Eskilsdagen 12 juni), när granarna släpper sina frön, ville bönderna i Skön inte heller ha regn. Fröna klibbade fast vid säden så att den växte sämre. Eller som en bondkvinna sa:

”Gu bevära oss för eskhilsregne, för hä ä som en krigshär hade gått över åkran”

De korta nätterna och ljusa dagarna gör också att möjligheten och viljan att sova inte är lika stor. Det är även en tid när det är dags att börja skörda det en odlat – så salladsprimörer var ett gott tillskott efter en lång vinter, då som nu.

 

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.