Hej, Vädret! Här är jag…

Vädret var viktigt för äldre tider människor, oavsett om de var bönder, fiskare eller handlare.

Därför var det viktigt att kunna tolka och förutspå hur nästa dag, vecka, månad eller år skulle bli. Allt för att kunna välja rätt dag för rätt syssla. I Medelpad finns en hel del lokala tolkningar av och spådomar om väder. Här kommer några exempel:

”Vacker natt följde, om himlavalvet på kvällen var bestrött med medelstora moln, som vid solnedgången rodnade, likaså om små moln svävade högt.”

Det finns många orsaker till molnformationer och färger på himlen. Det är svårare att koppla dem till nästa dags väder.

”Vädersolar ansågs garantera regn.”

Vädersolar är när solens ljus bryts genom iskristaller i moln högt upp i atmosfären. De visar sig som ljuspunkter på ömse sidor om den egentliga solen. Att de skulle var budbärare om regn stämmer till viss del, eftersom de oftast uppstår när frontsystem med regn och rusk är på ingång.

”Röd morgonsol gav gott väder, blek bådade nederbörd.”

Färgen på himlen ger inte någon jättebra fingervisning om hur vädret ska bli. Enligt Bondepraktikan är en röd sol på morgonen ett tecken på regn. Så det kan nog bli vilket som i det fallet.

Hur blir vädret imorgon? Titta ut själv och se efter! Kan du spå?

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.