Den stora älgvandringen

Den stora ståtliga älgen har inte bara intresserat nutida tv-tittare. Älgens vandringar och levnadsmönster har våra förfäder länge haft kunskap om.

Arkeologerna hittar fångstgropar i landskapet. Strategiskt placerade grävda gropar för att locka älgen att falla i. Vi vet att de använts från stenålder, för mer än 6000 år sedan, ända fram till 1800-talet.

På hällar och stenytor upptäcks ristningar och målningar där älgen är det vanligaste motivet i norra Sverige under sten- och bronsålder. Den största och viktigaste platsen är Nämforsen i Ångermanälven.

Oftast är älgarna utan horn. Det tyder på att jaktsäsongen var under sen höst till tidig vår när tjurarna tappat sina horn. De vilda djuren och växterna var jägare och samlares hela ekonomi. När vi blir bönder finns kunskapen kvar och var ett uppskattat tillskott på menyn.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.