Årshjulet

Norra Sveriges årstider är inte de bäst lämpade för att livnära sig som bonde. Våra husdjur och odlade grödor har sina ursprung på mycket varmare breddgrader.

Det gäller att utnyttja den period under året när det går att odla och veta den bästa tiden för varje syssla. Året var indelat i arbetsuppgifter kopplade till vinter, vår, sommar och höst. Hoppade du över en uppgift eller om något gick fel var risken stor att det slutade med svält och ond bråd död. På platser utan årstidsväxlingarna blir tidscyklerna andra och ofta kopplade till arbetsdagen.

Vad hände om det inte var som vanligt – om våren var extremt sen? Det kan vi läsa om i en bevarad anteckningsbok från Christina Wiklund. Hon var en ogift syster på Wiklunds färgargård, senare kallad Widegården, som låg vid Selångersån under slutet av 1800-talet. Hon citerar och för vidare det hennes morfar berättat:

”Säden om våren på åkern, ifall det är kallt och går sent till. Om det också är så kallt, frosten synes och det är i slutet av Maj månad får man ej spara längre, utan försöka med något stycke om det ligger mot solen och torrt till.”

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.