Var sak har sin tid

Om planering av vardag och fest i bondesamhället.

Människor har i alla tider försökt hitta lösningar för att hålla koll på tidens gång och årstidernas växlingar. Långt före smarta telefoner och klockor. Det var viktigt att ha verktyg för att kunna förutspå och tolka väder och händelser för att hitta bästa tillfället för sådd och skörd. Men också för att kunna förstå och acceptera varför skördar ibland slog fel eller barn dog.

Allting är relativt, som någon vis tänkare har sagt. Det finns i vår vardag inget som är mer föränderligt än tid. Vem har inte varit med om att klockan går väldigt, väldigt långsamt när en har tråkigt och att timmar kan kännas som minuter i glatt sällskap. Tiden går både ständigt framåt – ”är klockan redan så mycket!” och känns också återkommande och välbekant på samma gång – ”Same procedure as last year, miss Sophie?”.

Lite här och var på Norra Berget finns olika tankar och berättelser om tid, väder och förutsägelser för hur året kommer att bli. De kommer från folkminnesarkivens uppteckningar och bondepraktikans visdom eller nonsens.

Om detta berättar vi mer om i sommarens promenadutställning på Norra Berget. Aktiviteten passar alla åldrar! Välkommen till oss!

Var: Norra Berget – start ovanför kaninernas hagar.
När: 14 juni – 5 september. Dygnet runt, utomhus.
Tidsåtgång: ca 1 timme.

Karta område

Foto: Norra Berget

Visa hänsyn och kom ihåg att hålla avståndet till varandra.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.