Virvlande dans på hal is

Dans på is

Skymningen har lagt sig och byns och stadens ungdomar samlas runt isbanan. Någon har ordnat musik och det är fest med dans på isen.

Ett nöje som börjar under mitten av 1800-talet, utvecklas till skridskobana i Idrottsparken med elbelysning vid förra sekelskiftet. Och vidare till 1940-talets populära ungdomsfester med ”pjuckdans”.

En konståkningsförening för amatörer startar i Sundsvall 1941. Lokalpressen beskriver deras första arrangemang som en krumeluruppvisning som avslutades med allmän pjuckdans. Intresset för konståkning ökar. Heffner Ortvikens IF och Kubikenborgs IF startar båda konståkningssektioner. HoIF anordnade även en isgala med VM-truppen från Österrike på isbanan vid Läroverket i början av 40-talet.

Riktigt bra gick det för HoIF. Ulla Nedergård, Raymond Wiklund och Gun Jonsson var stora namn, som alla tre tog medaljer i SM under 1950-60-talet. 1958 när SM anordnades på hemmaplan i Skönsberg blev det två bronsmedaljer till hemmaåkarna. Ulla i dam och Raymond och Gun i paråkning.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.