Tuffa brudar i lyxförpackning?

Timrå IK hockeyspelare

Organiserad ishockey fanns i Kanada redan på 1910-talet. I Sverige spelades den första matchen mellan två damlag först 1969. Det var Timrå IK som mötte Modo.

Intresset var stort bland Timrås hockeydamer och ett 40-tal intresserade ”tjejer” kämpade för att få igång seriespel. Men tiden var inte riktigt mogen än. Det var svårt att få satsningen att gå ihop med studier och arbete, utrustning anpassad för damer fanns inte (de som spelade fick låna av Timrås juniorer) och ishockeyförbundet var inte riktigt med på noterna. Så denna pionjärsatsning fick en kortlivad historia, men bidrog till att starta intresset för ishockey bland länets och landets tjejer. Seriespel kom i slutet av 1970-talet och det första svenska mästerskapet avgjordes 1988. Sen skulle det dröja 20 år innan Riksserien startade 2008. I den representerade Sundsvall Wildcats (ett samarbete mellan Timrå IK och Sundsvall Hockey) staden fram till 2017, då ekonomin satte stopp för satsningen.

Och 50 år efter starten ser förutsättningarna för damer och herrar som spelar hockey fortfarande mycket olika ut. Men pucken är liten och svart och mycket kan hända än.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.