– Sooopa, soopa, soooopaaa! Fort, fort, fort! Pooleraaaaa.

Curlingdeltagare

Ropen skallade från en skara gentlemän när de med sopar i högsta hugg intog Stenkrossplanens isbana en januaridag år 1943.

Tävlingen om den ärofyllda Glasgow-pokalen intog stan. Med kronprins Gustaf Adolf i spetsen utgjordes startfältet av disponenter, direktörer, ingenjörer och kaptener. Journalisten på plats berättar att: – farbröderna ha gnuggat isen med sina kvastar, så att de varit illröda i ansiktet av ansträngning.

Skottarna spelade curling redan på 1500-talet och en av dem tog sporten med hit till Sverige på 1840-talet. Här i Sundsvall dröjde det till 1930 innan den första curlingklubben startade. Precis som i tävlingen var det män med fina titlar som var initiativtagare.

Hur gick det då för Sundsvall i turneringen? Vid sista stenen hade laget de fyra bästa stenarna i boet. Den sista stenen touchar en av motståndarnas, som rör sig in i mitten och lägger sig som skotte (bästa sten). Sundsvallskaptenen hade otur. Det blev 1-0 till Åre istället för väntade 5-0 till Sundsvall!

Glöggpaus ordnades i Idrottsparkens vaktmästarbostad. Journalisten rapporterade att stämningen var god och tråkningar flög över bordet, i synnerhet mot Sundsvallslaget. Sundsvallarna försvarade sig med att de ansåg sitt värdskap förplikta…

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.