Nu är det vinter och skidan den slinter

Det är inte helt lätt att ta sig fram fort, eller ens alls, under våra snöiga och isiga vintrar. Men med skidor går det åtminstone lite enklare.

De äldsta skidorna i världen har drygt 5000 år på nacken och hittades i Kalvträsk i Västerbotten. Från dem till de första skidtävlingarna i vårt land är hoppet nästan lika många år. Den första i Sverige gick av stapeln nedanför Norra Berget 1881. De tävlande sprang fram och tillbaka över en 50 meter bred äng ”med sina korta skidor, som fläktade i luften, så att det hela mycket liknande en flock av uppjagade gråsparvar”, enligt Sundsvalls Tidning.

Damerna fick vänta ytterligare 15 år på tävlingar, först för flickor och sedan även för kvinnor. Under de första åren fick samiska skidlöpare delta utom tävlan eller i en egen klass, eftersom de ansågs ”sina svenska medtävlarinnor alltför överlägsna”, enligt dåtidens synsätt.

Skidåkare från Sundsvallsområdet har firat stora triumfer både på hemmaplan och internationellt. De tidiga tävlingarna bjöd på både bragder och dramatik. Tunadals IF hade i början av 1900-talet ett bra budkavlelag, som otippat vann tävlingen mellan Falun och Stockholm 1901. De upprepade sin seger året efter på sträckan Sollefteå – Umeå. Sen blev det inga fler segrar. Följande år blev samma skidåkare inknuffad i en gärdesgård av en finländsk medtävlande och bröt benet. En av deltagarna i laget blev även tvåa i Holmenkollens femmil 1918. Volger Andersson från Njurunda IK tog brons på OS-femmilen i S:t Moritz 1928. På damsidan vann Astrid Bylund och Margit Åsberg, Selånger SK flera SM-guld mellan 1920-1940-talet.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.